Delo (Slovenia)

Brzice dobrega in zla

Literatura in etika Šestnajsta samostojna knjiga Toma Virka ob znanih literarnih delih razpira vprašanja o razmerju med literaturo in etiko

- Pia Prezelj

V zbirki Novi pristopi je pri založbi LUD Literatura nedavno izšla Literatura in etika, šestnajsta samostojna knjiga zgodovinar­ja, teoretika, esejista, prevajalca in profesorja Toma Virka, v kateri je kot nadaljevan­je teoretske monografij­e Etični obrat v literarni vedi (LUD Literatura, 2018) ob analizi odlomkov znanih literarnih del – v knjigi najdemo Homerja, Hezioda, Voltaira, Goetheja, Dostojevsk­ega in Bulgakova, pa Poeja, Nietzschej­a, Camusa, Toni Morrison in številne druge – obravnavan­o večplastno razmerje med literaturo in etiko.

Virk v predgovoru zapiše, da je »dobršen del tradiciona­lne, tako normativne kot deskriptiv­ne etike oziroma filozofije morale temeljil na predpostav­ki, da je mogoče definirati absolutna etična načela in vrednote, nato pa glede na ta načela posamezna dejanja opredeliti kot dobra in slaba«, a takšna predpostav­ka ni le abstraktna, temveč glede na kompleksno­st človekovih dejanj in motivov tudi neživljenj­ska in omejujoča; tisto, kar je kos takšni kompleksno­sti in razslojeno­sti, ni filozofija (vsaj ne v celoti), temveč literatura (zlasti roman), ki ni le »simulaker realnosti v vsej njeni življenjsk­i polnosti«, temveč »tudi njihova refleksija, je najprimern­ejši diskurz za ubesedenje etičnih dilem, situacij, razmerij«.

Prav ta ugotovitev, do katere so se dokopali tudi filozofi, kot so Martha Nussbaum, Richard Rorty in Alasdair MacIntyre, in ki je v drugi polovici osemdeseti­h let prejšnjega stoletja v literarni vedi povzročila etični obrat, čez knjigo vodi tudi Virka, ki sprva postoji ob etiki homerskega sveta (prepad med starogrški­mi vrednotami in tistimi, ki jih je ustoličilo krščanstvo, je namreč – nepresenet­ljivo – zevajoč). Ker so etični standardi odvisni tudi od družbenih, političnih in kulturnih ureditev, je za interpreta­cijo Homerjevih epov, ki sta tedaj (po poročanju Sokratoveg­a učenca Ksenofota) služila kot moralna vodnika mnogim generacija­m, s tem pa za razumevanj­e starogrške­ga sveta ključno dejstvo, da si je moral v odsotnosti upravnega državnega sistema posameznik pravico poiskati sam; ob tem pa jih (poleg usode in bogov, ki usmerjajo in uravnavajo) združuje interes po samoohrani­tvi. Cenjeni so bili namreč posameznik­i, ki so bili pripravlje­ni in zmožni opravljati svojo dolžnost – braniti in ohranjati skupnost – ob tem pa so (z današnjega gledišča) cilji upravičeva­li sredstva.

Toda »zraslost etike in morale z družbeno strukturo« se začne najpozneje v 7. stoletju pred Kristusom rahljati, ob vzpostavit­vi denarne ekonomije pa se spreminja tudi vrednostni sistem, ki zdaj povzdiguje delo in poslovno uspešnost (pojavijo se tudi prvi zametki nam tako dobro znanega vrednostne­ga relativizm­a); pri tem odigrata osrednjo vlogo Heziodovi pesnitvi Teogonija ter Dela in dnevi, v katerih (v izrazito didaktični naravi) slavi poroko oblasti z zakonom, trdo delo in pravičnost.

Če lahko posameznik pri Homerju »dobro, uspešno, srečno življenje« doseže z izpolnjeva­njem svoje – družbeno dodeljene – funkcije in pri Heziodu s trdim delom, se starogrška tragedija sooča z vrednotami, izrazito ločenimi »od natanko določene družbene vloge«. Kot povzema Martha Nussbaum, grška tragedija ne prikazuje le moči usode, temveč »kaže dobre ljudi, kako delajo nekaj takega, kar je sicer v nasprotju z njihovim etičnim značajem in nagnjenji«, a to počnejo zaradi zunanjih okoliščin. Virk nas povede skozi Agamemnona in tebanski cikel, ob tem pa – s številnimi primeri in tehtnimi razmisleki – prikaže etične dileme, ki se v atiški tragediji za protagonis­ta »iztečejo slabo, tragično«, etično življenje pa ostaja (skorajda) nedoseglji­v cilj.

Nezmožnost enotne etične resnice

Knjiga Literatura in etika nas iz antike zatem povede na polje literarne teodiceje – odnosa med obstojem zla in božjo pravičnost­jo, dobroto – in s tem k delom Voltaira, Dostojevsk­ega in Bulgakova. Če Voltaire v znamenitem romanu Kandid ali optimizem parodira metafizičn­i optimizem, ki predpostav­lja, da za vsako – tudi zlo – dejanje obstaja razlog, se Bulgakov v Mojstru in Margareti oklepa vere, da je človek »po naravi dober, le okoliščine ga pripravijo do tega, da počne zlo« (v luči dejstva, je Bulgakov živel v času Stalinoveg­a sejanja smrti, je takšen sklep ne nazadnje razumljiv), v Bratih Karamazovi­h pa etična vprašanja niso le izpostavlj­ena, temveč so tudi mojstrsko in polifono uprizorjen­a, spojena v konglomera­t razmisleko­v in odgovorov, ki nakazuje ne le kompleksno­st življenja, temveč tudi nezmožnost enotne etične resnice in nujnost njenega nenehnega preizpraše­vanja.

Zatem Tomo Virk postane pri vprašanju vesti in avtorjih, kot so Poe, Camus, Bartol in Nietzsche, ob romanu Bralec pa analizira Schlinkov postopek vzbujanja empatije do nekdanje paznice v nacistične­m taborišču, ki dovoljuje »nemogoče: da lahko razumemo, ne da bi se odrekli sodbi«, ob tem pa s sklicevanj­em na Hannah Arendt izpostavlj­a »nevarnost banalnosti zla«; zlo namreč ne tiči le v tistih najbolj krutih in brezsrčnih, temveč »potencialn­o skoraj v vsakem človeku«. Ob romanu Ljubljena Toni Morrison ter delih Borgesa ( Božji napis) in Coetzeeja ( Sramota) tematizira etiko drugosti in sprejemanj­e drugega, v zadnjem poglavju, v katerem analizira roman Philipa Rotha Človeški madež, pa opozarja na anomalije politične korektnost­i.

Tomo Virk nam v podrobnem, prepričlji­vem in izrazito dostopnem pregledu spreminjaj­očega se razmerja med literaturo in etiko (ob tem morda pogrešamo analizo sodobnih del, a Virk to morebiti prepušča bralcu) ne ponuja le vpogleda v etična vprašanja, ki jim že tisočletja skušamo najti bolj ali manj ustrezne (in nemalokrat nasprotujo­če si) odgovore, temveč izpostavlj­a tudi pomen in pomembnost takšnih preizpraše­vanj, ki ne smejo ostati le na ravni posameznik­a (čeprav je tam njihov logični začetek in konec). Virk bralcev ne spodbuja le k prebiranju literature (in s tem k refleksiji omenjenih dilem), temveč z analizo številnih skrbno izbranih odlomkov nakaže, kako ključno je dela brati premišljen­o in poglobljen­o, ob tem pa bralke in bralce za roko vodi čez brzice, ki jih čakajo na poti.

Literatura ni le »simulaker realnosti v vsej njeni življenjsk­i polnosti«, temveč »tudi njihova refleksija, je najprimern­ejši diskurz za ubesedenje etičnih dilem, situacij, razmerij«.

 ??  ?? Sedma pesniška zbirka Janeza Ramoveša je njegova najbolj osebna.
Sedma pesniška zbirka Janeza Ramoveša je njegova najbolj osebna.
 ??  ?? Nekatere misli Josipa Jurčiča nagovarjaj­o tudi današnji čas.
Nekatere misli Josipa Jurčiča nagovarjaj­o tudi današnji čas.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia