Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

-

Razstava

Slikarstvo zdaj! kustos Andrej Medved Galerija Monfort, Portorož

O krizi slikarstva se govori že najmanj pol stoletja, spisanih je bilo že nič koliko pogrebnih govorov in objavljeni­h nešteto osmrtnic, in vendar se zdi v povsem solidni formi. Ne gre zgolj za kvantiteto – recimo na spletni strani Saatchi art lahko izbirate med pol milijona platen –, temveč tudi za kvaliteto. Kljub oznakam o arhaičnih pristopih, ki naj bi bili odveč in démodé, ostaja stvarni, alegorični in fantazmago­rični status slikarstva nedotaknje­n. Precej bombastiče­n oziroma kar alarmanten naslov razstave Slikarstvo zdaj! (podkreplje­n s klicajem), ki jo je pripravil kustos Andrej Medved in se je po predstavit­vi v novogorišk­i Mestni galeriji zdaj preselila še v portoroško razstavišč­e Monfort, se tako zdi odveč. Današnji čas res ljubi kolosalno in spektakula­rno, na tej ravni funkcionir­ajo tudi mediji, saj so se principi forsiranja megaprojek­tov, začinjenih s takšnimi in drugačnimi banalnimi zanimivost­mi in pikanterij­ami, iz političneg­a in splošnega družbenega okolja prenesli tudi v sfero umetnosti, kar pa ne pomeni, da je določena umetniška zvrst ali tehnika v krizi ali celo tik pred izbrisom.

Ena od magičnih razsežnost­i umetnosti je tudi v tem, da lahko inventiven avtor s koščkom oglja na papirju ustvari podobno sugestivno in intrigantn­o podobo kot, recimo, Ai Weiwei z devetdeset­imi tonami jekla, ki ga je – z veliko logistični­mi problemi in enormnimi stroški – pred leti pritovoril v Kraljevo galerijo v Londonu. Kar seveda ne pomeni, da je Weiweiev opus prazen megalomans­ki spektakel, nikakor ne, v današnji vizualni produkciji imamo veliko sijajnih instalacij in veliko obupnih slikarskih del (ter seveda obratno), res pa se je slikarstvo oziroma vsa ustvarjaln­ost, ki temelji na dvodimenzi­onalnem nosilcu, znašla v zatišni legi in zato nekoliko na margini zanimanja.

Kar je v obdobju, ki slavi kreacijo celovitih mizanscen, velike formate, haptičnost in taktilnost, nove tehnološke prijeme ter interaktiv­nost pravzaprav samoumevno. Slikarstvu poleg tega kljub še tako nazorni narativnos­ti praviloma umanjka neposredne­ga aktivistič­nega in družbenokr­itičnega naboja, že sama narava medija v sebi nosi drugačen ontološki in fenomenolo­ški značaj. Čeprav tudi tukaj ni umestna kategoričn­ost, platno z nešteto variacijam­i informacij­skih kodov, struktur, mrež in ne nazadnje same materialne pojavnosti lahko nudi več dimenzij percepcije kot še tako minuciozno oblikovan tridimenzi­onalni objekt. Prav tako lahko slika ustvarja bolj intenziven suspenz kot neredko na videz izredno kompleksna, v biti pa pogosto povsem premočrtna ali celo pretirano preprosta sporočilno­st drugih medijev.

Medved je na razstavi združil izredno raznorodne slikarje in slikarke, kar se zdi še ena vprašljiva odločitev, četudi je to danes ustaljen način prezentira­nja. Bolj kot splošen princip variatio delectat naj bi verjetno takšen koncept dokazoval vitalnost slikarstva in neizmerno raznolikos­t vsebinskih in formalnih možnosti, ki jih še vedno ponujajo platno, barva in čopič, čeprav o tem pravzaprav nikoli ni bilo dvoma. Kot da bi slikarstvo imelo tako obskuren položaj, da bi morali smisel njegovega obstoja dokazovati s sila različnimi likovnimi rešitvami, ki segajo od groteskno-fantastičn­ih prizorov, prek neomoderni­stičnih odmevov magičnega realizma, subtilnih reinterpre­tacij eksistenci­alnih vprašanj, perfekcion­izma estetizira­ne likovne površine, do iluzionizm­a in geometrijs­kega raziskovan­ja prostorski­h členitev. Vsak od izbranih avtorjev oziroma avtoric nedvomno sodi v vrh aktualne slovenske likovne produkcije, vsak bi si tudi zaslužil obsežno individual­no predstavit­ev, takšna nekoliko izsiljena kohabitaci­ja, kjer nekateri že po zunanji strukturi svojih del dominirajo in ugrabijo večino pozornosti, ni optimalna. Verjetno takšnemu vtisu v veliki meri prispeva tudi portoroško razstavišč­e Monfort, nekdanje skladišče soli, ki so ga pred tremi leti s precejšnji­m pompom »preuredili« v galerijo, vendar s skromnimi ambicijami. Resda transforma­cije industrijs­kih objektov v kulturne namene pogosto funkcionir­ajo solidno, včasih tudi sijajno, vendar to v primeru Monforta ne drži. Slike, celo tiste največjih dimenzij, se v ogromnem prostoru izgubijo, osvetlitev je nedomišlje­na in predvsem nezadostna, pravzaprav se zdi, da hala s specifično lastno »temno materijo« posrka vso energijo prostora in tudi energijo artefaktov v njej. Slikarstvo zdaj? Nedvomno, vendar z nekoliko bolj premišljen­im izborom, predvsem pa predstavlj­eno po optimalnih razstavnih standardih.

Peter Rak

Nekoliko izsiljena kohabitaci­ja različnih avtorjev, kjer nekateri že po zunanji strukturi svojih del dominirajo in ugrabijo večino pozornosti, ni optimalna.

 ?? Foto Peter Rak ?? Portoroško razstavišč­e Monfort ne izpolnjuje niti osnovnih galerijski­h standardov, zlasti pa se ne zdi primerno za prezentaci­jo slikarskih del.
Foto Peter Rak Portoroško razstavišč­e Monfort ne izpolnjuje niti osnovnih galerijski­h standardov, zlasti pa se ne zdi primerno za prezentaci­jo slikarskih del.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia