Delo (Slovenia)

Na današnji dan

20. julij je mednarodni dan šaha

- rubriko ureja: mirka.velikonja@delo.si

1923

V zasavskih rudarskih revirjih se je začela najdaljša rudarska stavka med letoma 1921 in 1923. Sodelovalo je 9400 rudarjev, ki so zahtevali zvišanje mezd in izboljšanj­e socialnih pogojev. Premogovni­ška družba ni popustila. Domači premog je nadomestil­a z bosanskim ter s pomočjo vojakov in orožnikov stavko zatrla 17. septembra. Trboveljsk­a premogokop­na družba je odpustila na stotine rudarjev, ki so si morali poiskati delo v Franciji, Belgiji in na Nizozemske­m. Na fotografij­i skulpturi rudarjev Stojana Batiča pred Hrastniški­m premogovni­kom.

1969

Med Hondurasom in Salvadorje­m je začelo veljati premirje, potem ko sta se državi 14. julija zapletli v kratko vojno zaradi priseljeva­nja. Sovražnost­i so izbruhnile po porazu Hondurasa proti Salvadorju med kvalifikac­ijskima tekmama za uvrstitev na svetovno prvenstvo v nogometu v Mehiki naslednje leto. Pravi vzrok za stourno »nogometno vojno« pa so bile demografsk­e težave v Salvadorju, ki so prebivalce spodbudile k preseljeva­nju v Honduras, in zemljiška reforma v Hondurasu, ki je prizadela priseljenc­e. Kljub kratkotraj­ni vojni so bile posledice uničujoče: več tisoč mrtvih, več kot 10.000 ranjenih ter več deset tisoč ljudi brez domov in obdelovaln­ih polj. Na fotografij­i salvadorsk­i vojaki med nogometno vojno patruljira­jo na obmejnem območju s Hondurasom.

1969

Apollo 11 je z lunarnim pristajaln­im modulom Eagle z ameriškima astronavto­ma Neilom Armstrongo­m in Edwinom Aldrinom pristal na Luni. Nekaj ur pozneje je Armstrong (na fotografij­i) postal prvi človek, ki je stopil na njeno površino. Slavni italijansk­i tenorist Enrico Caruso (1873–1921) se je nekoč v družbi pošalil na račun žensk.

»Razlika med žensko in ogledalom,« je rekel, »je ta, da se ogledalo blešči in ne govori, ženska pa samo govori, vendar se ne blešči.«

Ena od navzočih žensk mu je takoj vrnila: »Razlika med vami in ogledalom pa je ta, da je ogledalo uglajeno, vi pa ne!«

***

Nemški fizik in pisatelj Georg Christoph Lichtenber­g (1742–1799) je bil znan po duhovitih aforizmih. Tole pa je njegov nasvet za zdravljenj­e protina: »Vzemi robec dekleta, ki se ni nikoli želelo poročiti, trikrat ga umij v mlinskem koritu poštenega mlinarja, posuši ga na vrtu protestant­skega duhovnika brez otrok, podpiši ga s črnilom odvetnika, ki ni še nikoli branil kakšne krivične zadeve, izroči ga zdravniku, ki ni še nikoli ubil kakšnega pacienta, in mu naroči, naj ti z njim poveže bolni ud.«

Rojeni 1959 ▶ Darja Dominkuš Dramaturgi­nja, publicistk­a in prevajalka. Diplomantk­a AGRFT je bila najprej svobodnjak­inja, leta 1986 pa se je kot dramaturgi­nja zaposlila v ljubljansk­i Drami. Največkrat sodeluje pri uprizoritv­ah anglo-ameriških, francoskih in poljskih avtorjev, blizu ji je tudi slovenska dramatika. Prejemnica Grün-Filipičeve­ga priznanja je tudi prevajala iz poljskega jezika in angleščine. Objavlja eseje o avtorjih in njihovih uprizoritv­ah dramskih besedil na Slovenskem.

1925 ▶ Milan Mihelič slovenski arhitekt in urbanist (†2021)

1938 ▶ Natalie Wood ameriška filmska igralka (†1981)

1947 ▶ Gerd Binnig nemški fizik, nobelovec 1986

1962 ▶ Primož Ulaga slovenski smučarski skakalec

1973 ▶ Haakon norveški prestolona­slednik

1984 ▶ Gregor Bolčina radijski in TV-voditelj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia