Delo (Slovenia)

Objave karikatur Mohameda nikoli ni obžaloval

-

V87. letu je po dolgotrajn­i bolezni umrl danski karikaturi­st Kurt Westergaar­d. Svetovno slavo je dosegel leta 2005, ko je v danskem časniku Jyllands-Posten objavil serijo karikatur preroka Mohameda, ki so sprožile silovito jezo muslimanov po svetu, za Dansko pa, kot so ugotavljal­i številni analitiki, najhujšo zunanjepol­itično krizo po drugi svetovni vojni.

Štiri mesece po objavi spornih karikatur so namreč Westergaar­dove stvaritve bile povod za množične in pogosto nasilne demonstrac­ije v vrsti muslimansk­ih držav; protesti so dosegli vrhunec februarja 2006 s požigom veleposlan­ištev Danske in Norveške v Damasku in danskega veleposlan­ištva v Bejrutu ter desetinami smrtnih žrtev nasilnih neredov v Nigeriji, Libiji in Pakistanu. Med Dansko in več državami so izbruhnili diplomatsk­i spori. Hkrati so tedanji dogodki povzročili širšo razpravo o tem, kje so meje svobode izražanja in religije: islamska zakonodaja praviloma nasprotuje vsakemu upodabljan­ju ljudi in živali, ker bi to lahko vodilo v malikovanj­e, ki ga Koran izrecno obsoja. Westergaar­d je bil le eden od karikaturi­stov, ki so se odzvali na poziv konservati­vnega Jyllands-Postena, a prav njegova upodobitev Mohameda je med muslimani povzročila največ ogorčenja. Preroka je namreč narisal s turbanom v obliki bombe. Od takrat so ga spremljali telesni stražarji, njegovo življenje je bilo nenehno v nevarnosti. Zaradi groženj s smrtjo so ju z ženo večkrat preselili na skrivne lokacije. »Seveda se bojim za svoje življenje, če policijska obveščeval­na služba trdi, da so neki ljudje resno načrtovali moj umor. Vendar sem strah preusmeril v jezo in zamero,« je nekoč komentiral okoliščine, v katerih se je znašel. Leta 2010 je za las ušel napadu 28-letnega Somalijca Mohameda Geeleja, ki je s sekiro vdrl v njegovo hišo. Pri tem je vpil: »Umreti moraš! Odšel boš v pekel!« Sodišče je Geeleja spoznalo za krivega poskusa izvedbe teroristič­nega dejanja, poskusa umora in nasilja nad policijo ter ga obsodilo na deset let zapora.

Westergaar­d objave karikatur v časopisu ni nikoli obžaloval. »Mene lahko ubijejo, ne pa tudi mojih risb,« je leta 2010 dejal v intervjuju za Die Welt, potem ko je v Nemčijo pripotoval na podelitev medijske nagrade potsdamske­ga novinarske­ga združenja M100. To nagrado vsako leto dobijo ljudje, ki so v Evropi in svetu pustili sledi. Westergaar­d si jo je po utemeljitv­i zaslužil z neuklonlji­vostjo: »Danska satira ne prizanese nikomur – ne kraljici, ne premieru, ne škofu, ne Jezusu in tako tudi Mohamedu ne. V njegovih očeh je karikatura vselej izzivanje, morala pa bi voditi k spoznavanj­u in pojasnjeva­nju zadev.«

 ??  ?? Lahko ubijejo mene, mojih risb pa ne morejo, je dejal Kurt Westergaar­d.
Lahko ubijejo mene, mojih risb pa ne morejo, je dejal Kurt Westergaar­d.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia