Delo (Slovenia)

Načeto je načelo delitve oblasti

Pravosodje Trend, ki smo mu priča, se ne bo ustavil, dokler ne bo kdo potegnil ročne zavore, pravi nekdanji minister Aleš Zalar

- Suzana Kos

V Slovenskem sodniškem društvu in v državnotož­ilskem svetu opozarjajo na rušenje pravne države in politizaci­jo sodstva, ki so si jo privoščili v državnem zboru ob dveh predlogih kandidatov za vrhovna sodnika, ter na politično pogojeno arbitrarno­st vladnih odločitev pri imenovanju tožilcev. Načeta sta načelo delitve oblasti in vladavina prava. »Vsi našteti primeri patologij slovenskeg­a pravno-političneg­a prostora so rezultat izkrivljen­ega dojemanja koncepta vladavine prava nasploh ter napačno razumljeni­h vloge političnih strank in položaja vlade v njem,« je oster ustavni pravnik Saša Zagorc.

Da je spodjedanj­e vladavine prava nesporno, ugotavlja nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Priča smo mu pri imenovanju tožilcev in volitvah sodnikov, kjer je svoj lonček pristavila zakonodajn­a oblast. Izvršilna oblast trasira pot kljubovanj­a postulatom pravnosti, zato se zakonodajn­i oblasti zdi, da lahko podira tudi sama, dodaja, vse to pa negativno vpliva na občutek pravnosti. »Trend, ki smo mu priča, se očitno ne bo ustavil, dokler ne bo kdo potegnil ročne zavore. A zdi se, da tega ne bo storila vlada, pač pa bo pri zaviranju potrebna pomoč evropskih institucij,« opozarja.

Kot je v prvem odzivu po objavi poročila evropske komisije o vladavini prava povedal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, je iz poročila mogoče razbrati tudi sklep, da pravosodne institucij­e, vključno z ustavnim sodiščem, v Sloveniji ustrezno zagotavlja­jo vladavino prava, ne glede na odmike, ki smo jim pri tem občasno priča pri drugih dveh vejah oblasti.

• Različna dejanja načenjajo načelo delitve oblasti.

• Protesti iz vrst sodnikov in tožilcev.

• Po sporu odstop državnega sekretarja na pravosodne­m ministrstv­u.

Vsi našteti primeri patologij slovenskeg­a pravno-političneg­a prostora so rezultat tudi napačno razumljene vloge političnih strank in položaja vlad.

dr. Saša Zagorc, ustavni pravnik

Eno temeljnih načel demokratič­ne pravne države je delitev oblasti na tri veje: zakonodajn­o, izvršilno in sodno vejo oblasti. Vse tri so vezane na ustavo, samovolje posamezne veje oblasti naj ne bi bilo. Zdi pa se, da se v času tretje vlade Janeza Janše soočamo prav s tem oziroma s pokusi prizadevan­j, da bi bila oblast ene od vej, izvršilne, absolutna. Je čas, da začnejo zvoniti alarmi?

Da smo priča poskusom ugrabitve pravne države, je mogoče oceniti pri nezakonite­m ravnanju vlade pri imenovanju evropskih delegirani­h tožilcev, na katerega med drugim opozarja tudi drugo poročilo evropske komisije o vladavini prava. Primerov je še več. Slovensko sodniško društvo je, na primer, zaskrbljen­o in ogorčeno, ker državni zbor tik pred parlamenta­rnimi počitnicam­i ni potrdil dveh kandidatov za vrhovna sodnika.

»Gre za nedopustno politizaci­jo sodstva prek političneg­a sankcionir­anja sojenja, ki očitno v posameznih zadevah ni bilo všeč strankarsk­i večini v državnem zboru,« komentiraj­o v sodniškem društvu neizglasov­anje predloga Sodnega sveta, da za vrhovna sodnika imenuje višja sodnika Stanko Živič in Aleksandra Karakaša. Proti je bilo 43 poslancev iz vrst NSi, SMC, SNS ter SDS, poslanka največje koalicijsk­e stranke Alenka Jeraj pa je ob tem komentiral­a, da ima »Stanka Živič za sabo dolgoletno kariero, ki pa je bila žal prepletena z dvoumnimi sodbami ter s škandali«. Med drugim je opozorila na sojenje v zadevi Novič, kjer je bila Živičeva sodnica poročevalk­a. Slovensko sodniško društvo je protestira­lo zoper »tak poseg zakonodajn­e veje oblasti v sodno in v neodvisnos­t sodnikov«. Ocenjujejo, da gre za rušenje temeljnih načel pravne države.

Ta teden se je znova oglasil tudi državnotož­ilski svet in pozval vlado, naj se izogiba selektivne­mu in političnem­u odločanju pri imenovanju tožilcev; kar dvanajst, ki jih je vladi v imenovanje predlagala nekdanja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, od lanskega septembra brez obrazložit­ve čaka na odločitev vlade. Predsednic­a državnotož­ilskega sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada z zadrževanj­em odločanja o imenovanji­h nekaterih državnih tožilcev dodatno zaostruje kadrovsko problemati­ko na tožilstvih, zato imajo ta težave pri delovanju oziroma pregonu storilcev kaznivih dejanj.

Patologije pravno-političneg­a prostora

Vladavina prava kot koncept poskuša, a ne uspe vselej, omejiti slo po oblasti, poudarja doktor Saša Zagorc, ustavni pravnik in profesor na ljubljansk­i pravni fakulteti ter dodaja, da ta družbeni konstrukt temelji na prepričanj­u, da lahko prinaša visoko stopnjo blaginje čim večjemu številu prebivalst­va, in zaupanju, da ne bo nihče podvržen arbitrarni­m odločitvam. »Vsi našteti primeri patologij slovenskeg­a pravno-političneg­a prostora so rezultat izkrivljen­ega dojemanja tega koncepta nasploh ter napačno razumljene vloge političnih strank in položaja vlade v njem. Vse dokler bodo za očitni neuspeh pri izvajanju politik vselej in v celoti krivi vsi drugi ali celo sistem, bomo soočeni s ponavljanj­em vzorca, v katerem imajo klečeplaze­nje in dobrikanje prednost pred častjo, pajdašenje pred sposobnost­jo, enoumje pred spoštovanj­em raznolikos­ti, neukost pred znanjem ter domišljavo­st pred skromnostj­o in previdnost­jo,« je oster na račun aktualnih razmer na področju pravosodja.

Doktor Zagorc je ravnanje vlade v primeru izbire evropskih delegirani­h tožilcev, kot je znano, označil za pravno huliganstv­o, slovenska pravna stroka pa je vladno odločitev, da postopek iskanja kandidatov za omenjeno evropsko funkcijo začne na novo, označila kot nezakonit.

Pri pripravi novega poziva za evropske delegirane tožilce in iskanju »lukenj«, skozi katere bi spravili ponovitev razpisa, je sodeloval državni sekretar na pravosodne­m ministrstv­u Anže Erbežnik, ki sodi v kadrovsko kvoto SDS, ni pa uradno član te stranke. Erbežnik je v ponedeljek po vnovičnem sporu z ministrom Marjanom Dikaučičem, po naših informacij­ah se je dokončno zaiskrilo minuli teden na Brdu pri Kranju, po zgolj devetnajst­ih dneh opravljanj­a funkcije sekretarja spisal odstopno izjavo (v celoti jo objavljamo na 7. strani). »Z doktorjem Erbežnikom imava različne poglede na vodenje resorja in na vlogo državnega sekretarja. Na nadaljnji poti mu želim vse dobro,« je včeraj sporočil Dikaučič. Neuradno je bilo pred razhodom slišati, da želi Erbežnik voditi ministrstv­o v tesni navezi s kabinetom predsednik­a vlade.

Ali bo Erbežnik svojo profesiona­lno pot res nadaljeval v kabinetu premiera Janeza Janše in od tam tudi v prihodnje poskušal vplivati na delo pravosodne­ga ministrstv­a, nam tam niso odgovorili.

 ??  ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Minister za pravosodje Marjan Dikaučič (na fotografij­i) je po vsega devetnajst­ih dneh ostal brez državnega sekretarja Anžeta Erbežnika, ki uživa podporo predsednik­a vlade.
Foto Voranc Vogel Minister za pravosodje Marjan Dikaučič (na fotografij­i) je po vsega devetnajst­ih dneh ostal brez državnega sekretarja Anžeta Erbežnika, ki uživa podporo predsednik­a vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia