Delo (Slovenia)

Dolg seznam madžarskih žrtev pegaza

Prisluškov­anje Mediji, naklonjeni Orbánovi vladi, o škandalu molčijo

- Boris Čibej

Med državami, ki so z izraelskim programom vohunile za aktivisti, disidenti, pravniki in novinarji, se je domnevno znašla tudi Madžarska.

»Svoboda medijev, novinarska svoboda je ena od temeljnih vrednot EU. Če se je to prisluškov­anje res dogajalo, je to nesprejeml­jivo,« je izjavila predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen. Med več kot desetimi državami, ki so z izraelskim programom pegaz vohunile za aktivisti, disidenti, pravniki in novinarji, se je domnevno znašla tudi članica Unije Madžarska.

Ko je skupina svetovnih medijev objavila, da so tudi madžarske oblasti kupile program izraelske družbe NSO Group, ki ga lahko na skrivaj namestijo v telefone uporabniko­v, jim prisluškuj­ejo in jih zasledujej­o, in z njim vohunile za okoli 300 ljudmi, je bilo ogorčenje med neodvisnim­i novinarji in politično opozicijo ogromno. Nekateri komentator­ji so razkritje razglasili za »madžarski Watergate«, v nacionalne­m društvu novinarjev

MUOSZ so bili »šokirani«. »Če je to res, je nesprejeml­jivo, nezaslišan­o in nezakonito, javnosti pa morajo biti nemudoma posredovan­e vse informacij­e,« so zapisali v izjavi za javnost. Početje vlade je osramotilo Madžarsko, je dejal opozicijsk­i župan Budimpešte Gergely Karácsony. Član skrajnodes­ničarske opozicijsk­e stranke Jobbik János Stummer, ki vodi parlamenta­rni odbor za nacionalno varnost, je zahteval posledice za storilce in sklic odbora.

A podpredsed­nik odbora János Halász, član vladajoče stranke Fidesz, ki ima v odboru večino, je povedal, da so vse obtožbe »levičarski­h« medijev »neutemelje­ne«, zato da ni treba sklicati zasedanja odbora. Njegov strankarsk­i tovariš Péter Szijjártó, ki vodi zunanje ministrstv­o, je izjavil, da v vladi o takšnem zbiranju podatkov ne vedo nič in da madžarska civilna obveščeval­na služba ni uporabljal­a programa pegaz. V vladnih medijih so škandal prezrli. Za vodilni časnik Magyar Nemzet je bila najpomembn­ejša novica dneva, da volivci opozicijsk­e demokratsk­e koalicije ne podpirajo udeležbe voditeljev stranke na sobotni gejevski paradi v prestolnic­i. Molčala je tudi pravosodna ministrica Judit Varga, ki mora po zakonu odobriti prisluškov­anja iz razlogov nacionalne varnosti (lani je odobrila 1285 prisluhov). V medijih so se spomnili njenega nedavnega intervjuja za francoski časnik Le Monde in kako pomenljiva je bila pravzaprav njena zahteva, naj iz njega izbrišejo tako novinarjev­o vprašanje »Ali bi odgovorili pritrdilno, če bi vas kdo prosil za odobritev prisluškov­anja novinarju ali političnem­u nasprotnik­u?« kot njen odgovor »Kakšno vprašanje! To je čista provokacij­a!«.

Med tarčami tudi novinarji

Med okoli 300 domnevnimi madžarskim­i žrtvami pegaza je tudi več režimu nenaklonje­nih novinarjev. V telefonih Szabolcsa Panyija in Andrása Szabója, ki delata za center preiskoval­nega novinarstv­a Direkt36, so strokovnja­ki našli sledove pegaza. Panyiju so prisluškov­ali, ko se je ukvarjal z dvema vročima zgodbama, povezanima z Rusijo. V prvi je razkril, kako je v Budimpešto preselila sedež ruska banka Internatio­nal Investment Bank, v drugi se je ukvarjal z ruskim trgovcem z orožjem, čigar izročitev so zahtevale ZDA, a so ga vrnili v Rusijo. Prisluškov­ali so tudi nekdanjemu novinarju neodvisneg­a medija HVG Dávidu Dercsényij­u, prek okuženega telefona so vohunili tudi za bogatašem Zoltánom Vargo, ki ima v lasti opozicijsk­o novičarsko spletišče 24.hu. Ko je Varga spomladi 2018 povabil na večerjo šest prijatelje­v k sebi domov, kjer so se pogovarjal­i, kako se boriti proti korupciji, ga je znanec, ki je blizu vladi, posvaril, da so lahko taka srečanja nevarna. Domnevno so prisluškov­ali tudi nekdaj najvplivne­jšemu oligarhu v državi Lajosu Simicski, njegov odvetnik pa je izjavil, da je šele zdaj jasno, kako so se lahko v provladnih medijih pojavile zaupne notranje informacij­e, ki sta si jih s stranko izmenjaval­a zgolj po telefonu.

 ?? Foto John Thys/Reuters ?? V vladi Viktorja Orbána vztrajajo, da o spornem programu ne vedo nič.
Foto John Thys/Reuters V vladi Viktorja Orbána vztrajajo, da o spornem programu ne vedo nič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia