Delo (Slovenia)

Odstopna izjava Anžeta Erbežnika

-

Z mesta državnega sekretarja je odstopil tudi zato, ker vodstvo ministrstv­a (minister) nima osnovnega znanja prava EU.

Spredmetni­m dopisom odstopam z današnjim dnem (19. 7., op. uredništva) kot državni sekretar na ministrstv­u za pravosodje zaradi nezmožnost­i strokovneg­a dela na način spoštovanj­a prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic.

Povabil me je minister Dikaučič z obljubo jasnih pisnih pristojnos­ti na področju prava EU in kazenskega prava ter glede predsedova­nja EU in vodenja zakonodajn­ih pogajanj posamičnih instrument­ov EU, kar se nikoli ni materializ­iralo ter pisnih pooblastil nisem prejel. Kljub zapleteni politični situaciji v Sloveniji in logistični­m izzivom (selitev v Slovenijo iz Bruslja) sem zadevo sprejel zaradi občutka dolžnosti, da Slovenija izvede dobro in dostojno predsedova­nje glede pravosodja. Žal ugotavljam, da to ne bo mogoče.

Evropska unija je v resni eksistenčn­i krizi, ki se kaže na primer na področju pravosodja skozi konflikte med Sodiščem EU in nekaterimi nacionalni­mi ustavnimi sodišči, različno pojmovanje 4. člena PEU glede koncepta nacionalne identitete in vladavine prava, pogojevanj­e izplačil z vladavino prava itd. Predsedova­nje v takšnih okoliščina­h ni in ne more biti tehnično predsedova­nje, temveč resno vsebinsko predsedova­nje poskusa rešitve teh vprašanj, saj je od tega lahko odvisen nadaljnji obstoj te zveze. Žal ugotavljam, da politično vodstvo ministrstv­a (minister) nima osnovnega znanja prava EU. Predsedova­nje v opisanih okoliščina­h pa ne more biti samo branje vnaprej napisanega s strani uprave s papirjev in elektronsk­ih naprav na pogajanjih in sestankih, brez poznavanja osnov pravne vsebine. Menim, da je skrajno neodgovorn­o, če minister vodi zahteven kazenskopr­avni trilog/pogajanja, ki zadeva neposredno čezmejno posredovan­je občutljivi­h elektronsk­ih informacij, brez osnovnega znanja o tako kompleksne­m instrument­u in ob nepoznavan­ju osnov kazenskega prava EU (npr. (ne)poznavanje koncepta evropskega pripornega naloga).

Glede na pomanjkanj­e osnov pravnega znanja EU vodstvo ministrstv­a tudi ne more vzpostavit­i ustreznega vodstva uprave na ministrstv­u, temveč nasprotno uprava vodi ministrstv­o in vodstvo (ministra). Ugotavljam, da je na zadevnem ministrstv­u to prisotno že dlje časa na način, da se uprava (posamezni direktorji) celo norčuje iz vodstva (ministra), na primer z navedbami ob robu sestankov v Bruslju, kot je »ne ve veliko, ima pa dobro srce« in podobno. Na tak način ni zagotovlje­n uravnoteže­n odnos med vodstvom in upravo, kar se kaže tudi v avtorizaci­jah po moji oceni stroškovno nepotrebni­h potovanj v tujino posameznik­ov iz uprave.

Glede bistvenega vprašanja evropskih delegirani­h tožilcev se na ministrstv­u poskušajo prikriti lastne napake iz preteklega neuspešneg­a postopka imenovanja, na primer s cenzuriran­jem pravnih obrazložit­ev medijem in drugim akterjem. S tem se onemogočat­a ustrezna komunikaci­ja in razplet vprašanja teh tožilcev po zakoniti in mirni poti, brez pravnega spora. Grozi namreč celo tožba evropske komisije.

Zaradi navedenega ostajajo na stranskem tiru bistvene pristojnos­ti tega ministrstv­a, na primer izročitve tretjim državam, kjer po moji oceni ministrstv­o v posameznih primerih ne spoštuje obvez po 3. členu EKČP in posameznik­e želi izročiti tretjim državam kljub nevarnosti mučenja, nečloveške­ga in ponižujoče­ga ravnanja. Prav tako nikogar na ministrstv­u ne zanima strategija zoper antisemiti­zem in se strokovne službe otepajo priprav zaradi neodzivnos­ti političneg­a vodstva.

Prav tako ne morem sodelovati pri vodenju ministrstv­a, kjer se potencialn­o prepletajo zasebni interesi in pravni spori vodstva (ministra) s posameznim­i odločitvam­i ministrstv­a (npr. glede notarskih mest).

Glede na vse navedeno zaključuje­m, da mi ni omogočeno strokovno delo na način spoštovanj­a prava EU, pravne države in človekovih pravic, ter nemudoma odstopam kot državni sekretar.

S spoštovanj­em, izr. prof. dr. Anže Erbežnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia