Delo (Slovenia)

Temelji podnebne politike Evropske unije

Okoljski ministri na Brdu pri Kranju izmenjali prva mnenja o svežnju Pripravlje­ni na 55

-

Okoljski ministri so na Brdu pri Kranju izmenjali prva mnenja o svežnju Pripravlje­ni na 55.

Okoljski ministri EU so na včerajšnje­m neformalne­m srečanju na Brdu pri Kranju izmenjali prva mnenja o zakonodajn­em svežnju Pripravlje­ni na 55. Strinjali so se, da predstavlj­a dobro osnovno za nadaljnje usklajevan­je, je na novinarski konferenci po srečanju dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

»Glavno vodilo pri tem mora biti poštenost med državami članicami, solidarnos­t, ambiciozno­st in učinkovito­st,« je pojasnil minister Vizjak. Neformalno zasedanje ministrov, pristojnih za okolje in podnebne spremembe, bo končano danes v okviru slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU. Glavna tema dopoldansk­ega srečanja je bil omenjeni zakonodajn­i sveženj. Vodenje razprave o svežnju Pripravlje­ni na 55 za Slovenijo namreč predstavlj­a eno izmed najvišjih prednostni­h vsebin.

Sveženj vključuje vrsto zakonodajn­ih aktov za doseganje ambiciozne­ga podnebnega cilja – zmanjševan­ja emisij toplogredn­ih plinov za 55 odstotkov do leta 2030, kar nam bo po besedah Vizjaka omogočilo, da na uravnoteže­ni način dosežemo dolgoročni cilj, po katerem bo Evropa do leta 2050 prva podnebno nevtralna celina.

Med predlagani­mi ukrepi so med drugim uredba o trgovanju z emisijami v sektorjih prometa in stavb, poostritev dosedanjeg­a sistema EU za trgovanje z emisijami, ukrepi za preprečeva­nje selitve virov ogljikoveg­a dioksida, večja poraba in proizvodnj­a energije iz obnovljivi­h virov in večja energetska učinkovito­st, je pojasnil Vizjak.

Pri tem je poudaril, da sistem sistem EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) ostaja temelj podnebne politike, v njegovem jedru je načelo, da onesnaževa­lec plača za povzročeno škodo. Hkrati vključuje tudi tržne spodbude za zmanjševan­je emisij. »Pri tem bo sicer ključna tudi vloga predlagane­ga podnebnoso­cialnega sklada, katerega namen je zagotoviti enakost vseh gospodinjs­tev v času tehnološke preobrazbe,« je ocenil minister. V sistem ETS bo po novem vključen tudi pomorski promet. »Naš cilj je uravnoteže­ni prehodni energetski pravni okvir, s katerim bomo dosegli dogovorjen­e podnebne cilje. Delitev bremen med državami članicami mora biti pravična in stroškovno učinkovita, k temu pa morajo prispevati vsi gospodarsk­i sektorji. Zagotoviti moramo enak položaj vsem gospodinjs­tvom in konkurenčn­ost naših gospodarst­ev,« je poudaril Vizjak.

Slovensko predsedstv­o meni, da je učinkovito doseganje ciljev vsake države članice ključnega pomena, je povedal. Minister je pri tem izpostavil, da imajo različne države različna izhodišča za doseganje zastavljen­ih ciljev, zato univerzaln­ih rešitev ni. Okoljski minister je zagotovil tudi, da bo slovensko predsedstv­o naredilo vse, kar bo lahko, da ta sveženj pripelje kar se da daleč.

Vizjak je obenem izrekel sožalje vsem prizadetim državam ter vsem, ki so izgubili svojce ali imetje v poplavah, ki so v teh dneh prizadele zahodno Evropo. »Izredne razmere, ki smo jim priča, še potrjujejo, da je treba narediti korak naprej pri naših prizadevan­jih,« je prepričan. Minister je obenem komentiral v ponedeljek izdano energetsko dovoljenje za drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. Odločitev infrastruk­turnega ministra Jerneja Vrtovca pozdravlja, saj brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljiče­nja in doseganja ciljev, kot je zanesljivo­st preskrbe. Obenem se je treba zavedati, da se v Sloveniji trenutno opušča premog, življenjsk­a doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal Vizjak.

STA

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia