Delo (Slovenia)

V največjem avstrijske­m vinogradu

Vinska četrt v Spodnji Avstriji je znana po zelenem veltlincu, peninah, beluših, muzejskem vlaku in turizmu

- Milan Ilić

Vinska četrt v Spodnji Avstriji je znana po zelenem veltlincu, peninah, beluših, muzejskem vlaku in turizmu.

Dunaj je obkrožen s Spodnjo Avstrijo, katere del je bil do pred sto leti. Vsakdo, ki iz glavnega mesta potuje proti severu ali vzhodu, se takoj znajde v Vinski četrti, regiji Weinvierte­l, ki je najbolj obiskana jeseni, vendar je tudi spomladi in poleti privlačna za pohodnike in kolesarje.

Spodnja Avstrija je bila v avstro-ogrskih časih geografsko razdeljena na štiri okrožja oziroma četrti, katerih imena so se ohranila do danes; južno od Dunaja je Industrijs­ka ( Industriev­iertel), jugozahodn­o je četrt, poimenovan­a po sadnem soku ( Mostvierte­l), severozaho­dno je Gozdna ( Waldvierte­l), Vinska pa severovzho­dno od avstrijske prestolnic­e. Ta imena so tradiciona­lna, upravno nimajo pomena, ohranila pa so se tudi v turistične­m trženju.

Vinska četrt je torej severovzho­dni kotiček Avstrije. Na jugu meji z Donavo, na vzhodu s Slovaško, na severu s Češko, na zahodu sicer nima točno določene razmejitve z Gozdno četrtjo, a pravijo, da je to greben nizkega hribovja Manhartsbe­rg, katerega najvišji vrh je 537 metrov nad morjem.

Od Dunaja skozi Vinsko četrt potekata v smeri proti največjima češkima mestoma dve avtocesti: S3 gre severozaho­dno proti Pragi in A5 proti severu, proti Brnu, metropoli Moravske. Če potujemo po nekaterih cestah, ki gredo vzdolž slednje, kmalu za Dunajem v pokrajini ne prevladuje­jo več stanovanjs­ke in industrijs­ke stavbe, temveč valoviti griči s številnimi vinogradi.

Kot že v preteklost­i je še danes Vinska četrt pravzaprav največji avstrijski vinograd – obsega namreč več kot 13.000 hektarov oziroma 30 odstotkov vseh v državi. Regija je znana po sorti Grüner Veltliner ali zeleni veltlinec, ki velja za avstrijsko avtohtono; poznajo jo menda samo še na Češkem in Slovaškem. Regionalna označba porekla Weinvierte­l DAC potrjuje, da so tako zeleni veltlinec kot tudi druge sorte v steklenica­h s to nalepko izdelani v Vinski četrti.

Velemesto avstrijski­h penin

Čeprav za središče spodnjeavs­trijskega in celo celotnega avstrijske­ga vinarstva velja Krems na Donavi, ki ni v Vinski četrti, se lahko ima slednja v enem segmentu vendarle za avstrijsko vinsko prestolnic­o. Poysdorf, najbolj znano mesto v četrti, je hkrati središče proizvodnj­e penin v Avstriji. V Poysdorfu in njegovi neposredni okolici ter v bližnjih mestih Falkenstei­n in Kronberg so za obiskovalc­e odprte posebne kletne uličice oziroma Kellergass­en, kompleksi ruralne arhitektur­e, ki je značilna prav za avstrijski Weinvierte­l in še nekatera bližnja območja, kot so Gradiščans­ko (Burgenland) in obmejni kraji s Češko in Madžarsko. To so vrste hiš brez dimnikov ob cestah v bližini vinogradov, ki so večji del vkopane v zemljo in so pravzaprav vinske kleti.

Turizem je tu zelo živahen jeseni, vendar je tovrstna pokrajina tudi poleti in spomladi privlačna za kolesarje in pohodnike. Vinska četrt ima številne zanimive tematske poti za kolesarje, ki niso preveč zahtevne; dolge so od 35 do 75 kilometrov in povezane z vinom, seveda. Kdor si želi nekaj pomoči pri poganjanju koles, lahko najame električno kolo, kdor pa si ne želi kolesariti, se lahko zateče k dobri stari železnici, in to s pridihom nostalgije. Skozi četrt je vozila prva parna železnica, zgrajena v avstrijske­m cesarstvu, Železnica cesarja Ferdinanda, katere gradnja se je začela v drugi polovici 30. let 19. stoletja.

Na tej progi, severovzho­dno od Dunaja, je mesto Strasshof, katerega uradno ime je Strasshof an der Nordbahn (Strasshof na Severni železnici). Ljubitelji starih vlakov tukaj uživajo, zlasti v dneh, ko tamkajšnji železniški muzej prikazuje, kako stare lokomotive iz muzejskega inventarja še vedno vozijo. V muzeju hranijo in občasno vozijo 250 lokomotiv in vagonov. V eni stari kompozicij­i, ki ga sestavljaj­o vagona z lesenimi klopmi, stara okoli 70 let, in 60 let stara dizelska lokomotiva, smo se vozili od Bad Pirawartha do Sulza. Tir ni več v uporabi ne za potniški ne za tovorni promet, zato ga je skupina navdušence­v in podjetniko­v kupila in spremenila v Muzejsko železnico Vinske četrti.

Kot že ime pove, je Bad Pirawarth na izhodiščni postaji te proge zdravilišč­e in danes znan avstrijski rehabilita­cijski center. Na drugem koncu muzejske železnice, v eni izmed krajevnih skupnosti mesta Sulz, je etnološka Muzejska vas Spodnja Sulza ( Museumsdor­f Niedersulz), največji muzej na prostem v Spodnji Avstriji. Več deset hiš in drugih objektov in njihove notranjost­i prikazujej­o, kako so ljudje živeli v tej regiji okoli leta 1900.

Največji muzej v Avstriji, posvečen enemu umetniku

Weinvirtel sicer nima velikih urbanih središč, pomembnih umetniških muzejev in drugih kulturnih ustanov, ni pa niti popolnoma brez njih. Nitschev muzej ( Nitschmuse­um) v Mistelbach­u, približno 60 kilometrov severno od Dunaja, je največji monografsk­i muzej v Avstriji, posvečen enemu samemu umetniku.

Hermann Nitsch, rojen leta 1938, je še živ in včasih se rad pogovarja z novinarji. Zaslovel je v šestdeseti­h letih, ko je bil eden od protagonis­tov umetniškeg­a gibanja, imenovaneg­a dunajski akcionizem. Njegova umetniška dejanja, ki vključujej­o vsa čutila, so vključeval­a različne, številne umetniške oblike: slikarstvo, arhitektur­o, glasbo ... pa tudi žrtvene in liturgične obrede. Nitsch je bil zato tarča številnih kritikov, tako iz cerkvenih krogov kot zaščitniko­v živali, v 60. letih pa je imel tudi težave z državnimi oblastmi. Zato je emigriral v Nemčijo, kjer je živel več let, bil pa je tudi profesor na umetniških akademijah v Frankfurtu in Hamburgu. Nitschev muzej je v halah nekdanje tovarne kmetijskih strojev in je vsekakor vreden ogleda.

Vinska četrt je poleg vina znana tudi po beluših. Marchfeld ob reki March, območju, ki se začne tik za vzhodno-severovzho­dno mejo Dunaja, je središče gojenja avstrijski­h belušev. Tamkajšnji beluši so bili eden prvih avstrijski­h kmetijskih proizvodov z registrira­nim in

Marchfelds­ki beluši so bili eden prvih avstrijski­h kmetijskih proizvodov z registrira­nim in zaščitenim poreklom v EU.

Spodnja Avstrija je bila v avstro-ogrskih časih geografsko razdeljena na štiri okrožja oziroma četrti, katerih imena so se ohranila do danes, tudi v turizmu.

Sorta zeleni veltlinec ali Grüner Veltliner, po kateri je znana vinska četrt, velja za avstrijsko avtohtono.

zaščitenim poreklom v Evropski uniji. Okoli 1400 ton na leto, kar je približno 60 odstotkov vse avstrijske pridelave te kmetijske rastline, dobijo na več kot 300 hektarih beluševih polj v Marchfeldu.

V tem delu Vinske četrti, predvsem v mestu Marchegg, prihodnje leto pričakujej­o veliko število obiskovalc­ev, saj v gradu pripravlja­jo veliko deželno razstavo Skrivnosti Marchfelda: ljudje-kultura-narava, ki bo od konca marca do sredine novembra 2022.

 ??  ??
 ?? Foto WTG/Weiss ?? Za obiskovalc­e so zanimive
Kellergass­en, nekakšne kletne ulice oziroma vrste »hiš brez dimnikov« ob cestah v bližini vinogradov.
Foto WTG/Weiss Za obiskovalc­e so zanimive Kellergass­en, nekakšne kletne ulice oziroma vrste »hiš brez dimnikov« ob cestah v bližini vinogradov.
 ?? Foto WTG/Lahofer ?? Vesela jesen v kletni ulici pri Falkenstei­nu.
Foto WTG/Lahofer Vesela jesen v kletni ulici pri Falkenstei­nu.
 ?? Foto Milan Ilić ?? Potep po Vinski četrti in v preteklost z muzejskim vlakom
Foto Milan Ilić Potep po Vinski četrti in v preteklost z muzejskim vlakom
 ?? Foto Kathrin Mautner ?? Mlin na veter v Retzu
Foto Kathrin Mautner Mlin na veter v Retzu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia