Delo (Slovenia)

Prva kadrovska poteza novega šefa Desusa

Upokojenci o svojih potezah in načrt za prestop parlamenta­rnega praga

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Za jutri je predsednik Desusa Ljubo Jasnič sklical izvršni odbor, kjer se bo stranka predvidoma seznanila z njegovo prvo kadrovsko potezo. Skladno z dogovorom naj bi se dozdajšnja generalna sekretarka Lidija Štruc preselila nazaj v poslansko skupino, njeno mesto pa bi po naših informacij­ah lahko prevzela Mija Pukl, nekdanja podpredsed­nica Zdusa in nekdanja državna sekretarka v kabinetu Mira Cerarja. Na predlog predsednik­a stranke generalneg­a sekretarja sicer voli svet stranke in ker bi se tam lahko tudi zapletlo, odločitev menda še ni dokončna.

Ključna debata bi lahko potekala tudi o inančnem stanju in nadaljnji usmeritvi stranke, ki je ob nejasni večini koalicije in opozicije stalno jeziček na tehtnici. Tako je bilo tudi ob podpori imenovanju ministra brez listnice, pristojneg­a za digitalno preobrazbo, Marka Borisa Andrijanič­a, ki ga je podprlo 45 poslancev. Poleg poslancev koalicije ter SNS in narodnosti, ki imajo z vlado sklenjen sporazum o sodelovanj­u, tudi dva poslanca Desusa, ki sta pri tem imela tudi odobravanj­e Jasniča. Ta bo zato gotovo moral pojasniti tudi to stališče stranke, ki je bila v opozicijsk­em četverčku LMŠ-SD-Levica-SAB močno kritiziran­a. Opozicija je to potezo razumela kot znak njihove nadaljnje podpore vladi, kar pa znotraj Desusa običajno močno razburi bolj levo usmerjeni del stranke.

Marko Bucik, član IO Desusa

Za Desus pa bo še bolj pomembno, kakšno stališče bodo poslanci in stranka zavzeli, če bo res prišlo do glasovanja o demografsk­em skladu. Koalicija ga je po iasku na referendum­u o zakonu o vodah namreč preložila – menda na jesen –, saj so sindikati in opozicija že napovedali vnovično zbiranje podpisov za podporo zahtevi za razpis referendum­a. »Kot novi predsednik lahko ugotovim, da so vodstva stranke Desus zamudila pomemben čas za ureditev vsebin iz zakona in niso vztrajala pri sprejetju predlagane­ga zakona o demografsk­em skladu, ki je ključno reševal problemati­ko zagotavlja­nja premoženja za zagotovite­v varnosti izplačevan­j pokojnin v prihodnje,« je Jasnič v nasprotju s poslansko skupino izrazil nasprotova­nje vladnemu predlogu.

Jeseni naj bi Jasnič – predvidoma septembra – sklical tudi klavzuro stranke, ki bo gotovo usmerjena tudi v pripravo stranke na volitve. Teh pa si vsaj naši sogovornik­i v Desusu, ki mu javnomnenj­ske raziskave trenutno ne kažejo možnosti za prestop parlamenta­rnega praga, še ne želijo zdaj, saj nanje še niso pripravlje­ni. »Stranko smo konsolidir­ali in jo peljemo naprej, gotovo tudi v državni zbor po naslednjih volitvah,« je optimistič­no svoja pričakovan­ja pred izvršnim odborom strnil član izvršnega odbora Marko Bucik.

Stranko smo konsolidir­ali in jo peljemo naprej, gotovo tudi v državni zbor po naslednjih volitvah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia