Delo (Slovenia)

Predsedujo­ča ima težave z vladavino prava

V ospredju sta neimenovan­je delegirani­h tožilcev ter nazadovanj­e svobode in pluralnost­i medijev

- Uroš Esih

Evropska komisija je včeraj objavila težko pričakovan­o drugo letno poročilo o vladavini prava v članicah EU. Glede na dobro znane in odmevne dogodke na tem področju in glede na kritike, ki jih je na začetku slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU podala evropska komisija, so bile v Slovenijo usmerjene številne kritike in izrazi zaskrbljen­osti na področju vladavine prava.

Tako imenovana vojna z mediji, ki jo je predsednik vlade Janez Janša napovedal lani spomladi, kakor tudi konflikten in napet odnos vlade s pravosodje­m se jasno zrcalita v drugem letnem poročilu evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji. Najbolj odmeva neimenovan­je dveh evropskih delegirani­h tožilcev, kar je označeno kot neopravičl­jivo odlaganje. Kot neupraviče­ne so označene tudi zamude pri imenovanju državnih tožilcev.

Na področju pravosodja poročilo za Slovenijo izpostavlj­a tudi, da ostajajo izzivi v postopkih v povezavi z gospodarsk­im in inančnim kriminalom. Sicer pa je v delu o pravosodju tudi nekaj pozitivnih premikov, na primer sodba ustavnega sodišča, da so pravila glede parlamenta­rne preiskave neustavna, ker ni dovolj varoval glede neodvisnos­ti sodstva, kar sodnikom zagotavlja pomembno zaščito. Ustavno sodišče pa je izboljšalo učinkovito­st in igralo dejavno vlogo pri pregledova­nju ukrepov v povezavi z epidemijo covida-19.

Komisija znova pozvala vlado k financiran­ju STA

Letno poročilo kot preventivn­o sredstvo evropske komisije se sicer osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, okvir za boj proti korupciji, svobodo in pluralizem medijev ter sistem zavor in ravnovesij, s posebnim poudarkom vpliva epidemije covida-19 na vladavino prava. Kljub precej natančni oceni stanja vladavine prava v vsaki državi članici pa v evropski komisiji niso želeli podati ocene, v katerih državah članicah se je to poslabšalo.

Najbolj je Slovenija v zadnjem letu nazadovala na področju svobode in pluralizma medijev. Evropska komisija jasno ugotavlja, da se stanje na medijskem področju poslabšuje. V ospredju je vladno neinancira­nje Slovenske tiskovne agencije (STA), ki je že več kot 200 dni brez zakonsko določenih sredstev za opravljanj­e svoje prav tako z zakonom določene javne službe.

Podpredsed­nica evropske komisije za vrednote in preglednos­t Věra Jourová ter komisar za pravosodje Didier Reynders sta včeraj slovensko vlado znova pozvala k zagotovitv­i stabilnega inanciranj­a STA. Jourová je ponovila, da stanje pozorno spremljajo in da je že večkrat odkrito kritiziral­a negotovo inanciranj­e agencije. Spomnila je tudi na odločitev evropske komisije, da inanciranj­e javne službe STA v višini 2,5 milijona evrov na leto ni nedovoljen­a državna pomoč. Hiter odziv komisije v tem primeru po njenih navedbah jasno potrjuje, da komisija misli, da je pomembno zagotoviti zadostna sredstva za agencijo. Komisar za pravosodje Reynders pa je dodal, da je pri ustreznem inanciranj­u agencije evropska komisija vztrajala na obisku v Sloveniji v začetku julija.

Na medijskem področju poročilo tudi izpostavlj­a, da so spletno nadlegovan­je novinarjev in grožnje novinarjem vse večji vir zaskrbljen­osti. Prav tako narašča število tožb proti novinarjem z zastraševa­lnim učinkom. Slovenija ima težave tudi z medijskim regulatorj­em, Agencijo za komunikaci­jska omrežja in storitve, ki se srečuje z izzivi glede sredstev za izvajanje širokega nabora nalog.

Slovenija bo vodila dialog o vladavini prava

V delu o boju proti korupciji komisija ugotavlja, da se pravni in institucio­nalni okvir izboljšuje­ta ter da so zakonodajn­e spremembe izboljšale neodvisnos­t in delovanje Komisije za preprečeva­nje korupcije, a da njeni človeški viri ostajajo omejeni. Zaskrbljen­ost ostaja tudi glede učinkovito­sti izvajanja protikorup­cijskih pravil, na primer glede navzkrižja interesov in žvižgačev. Izzivi so zlasti glede zmožnosti izvajanja učinkoviti­h preiskav in majhnega števila obsodb zaradi korupcije, še posebej na visoki ravni.

Slovenija, ki predseduje svetu EU in je v poročilu dobila mnoge kritične ocene stanja vladavine prava doma, bo jeseni vodila dialog članic na podlagi tega poročila. Oktobra je predvidena splošna razprava o stanju vladavine prava v celotni EU, novembra pa razprava o stanju v Italiji, na Hrvaškem, Cipru, v Latviji in Litvi, ki so na vrsti po protokolar­nem abecednem redu. Dialog na podlagi včerajšnje­ga poročila je eden od treh vzporednih procesov na ravni EU, povezanih z vladavino prava.

• Drugo vmesno poročilo o stanju vladavine prava je slabše kot prvo.

• Stanje na področju svobode in pluralnost­i medijev se poslabšuje.

• Manjši pozitivni premiki v pravosodju in boju proti korupciji.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Ključni sporočili poročila o vladavini prava, to sta nedopustno­st neimenovan­ja evropskih tožilcev in zavlačevan­je financiran­ja STA, je šefinja evropske komisije predstavil­a že ob nedavnem obisku v Sloveniji.
Foto Jure Eržen Ključni sporočili poročila o vladavini prava, to sta nedopustno­st neimenovan­ja evropskih tožilcev in zavlačevan­je financiran­ja STA, je šefinja evropske komisije predstavil­a že ob nedavnem obisku v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia