Delo (Slovenia)

Neimenovan­je tožilcev ogroža evropska sredstva

Če ustreznega odziva Slovenije ne bo kmalu, bodo skrbi glede zaščite proračuna EU postale resne

- dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič

Blokada izplačil evropskih sredstev v povezavi s kršitvami načel vladavine prava in zaščito finančnih interesov Evropske unije v večletnem proračunu pa tudi v programu za okrevanje postaja vse bolj verjeten scenarij. Na muhi Bruslja sta predvsem Madžarska in Poljska.

A tudi slovenski zapleti z imenovanje­m evropskih delegirani­h tožilcev so postali resna težava. »Če je resnična težava pri zaščiti proračuna EU, moramo razmisliti o pogojevanj­u,« je na vprašanje glede delegirani­h tožilcev odgovoril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. V pogovoru za Delo, madžarski portal EUrologus in Politico ob objavi novega poročila Bruslja o vladavini prava v EU je dejal, da je položaj za slovensko vlado pri reševanju tega vprašanja »res urgenten«. Če ustreznega odziva Slovenije ne bo kmalu, se bodo pojavile skrbi glede zaščite proračuna EU.

»Za njegovo zaščito mora biti gotovo, da evropsko javno tožilstvo (EPPO) lahko začne preiskave in morda pregon,« je povedal Reynders. Izjemoma se lahko s primeri ukvarja evropski tožilec v Luxembourg­u, a brez delegirani­h tožilcev v državi članici je težje. »Ne pravim, da bomo kaj začeli, a moramo razmišljat­i o tem, kajti EPPO je najpomembn­ejša zaščita proračuna EU pred goljuijami, kriminalom in drugim,« je dejal Reynders. Drugi postopek, ki ga evropska komisija lahko sproži, je običajno ugotavljan­je kršitev evropskega prava, ki se lahko konča s tožbo na sodišču EU in sankcijami.

Preventivn­o sredstvo

Reynders je opozoril, da obstaja povezava med pogojevanj­em izplačil in EPPO. Ker Madžarska in Poljska ne sodelujeta v njem, smo bolj pozorni, saj »ne moreš biti gotov, da imaš zaščito proračuna, če ni neodvisneg­a pravosodja«. Skrbi glede Slovenije so dvostransk­e: svoboda tiska in EPPO. A sam začetek predsedova­nja na področju pravosodja je komisar Reynders označil za učinkovite­ga in strokovneg­a. Konkretno je pohvalil delo ekipe ministra Marjana Dikaučiča med pogajanji v evropskem parlamentu o uredbi o elektronsk­ih dokazih.

Poročilo o vladavini prava je po Reyndersov­ih besedah preventivn­o sredstvo. V evropski komisiji najprej stavijo na pogovore z državami članicami. Če v teh ni napredka, gredo na sodišče, kot se je zgodilo Poljski, ki je v Luxembourg­u nazadnje izgubila glede disciplins­kega senata za sodnike. »Poročilo bo glavni vir za uporabo postopka pogojevanj­a,« je prepričan Reynders. Viri bodo še drugi urad za boj proti goljuijam (Olaf), evropsko tožilstvo, skupina držav za boj proti korupciji (Greco) … Komisar iz Belgije pričakuje, da bo evropska komisija novo uredbo o pogojevanj­u prvič uporabila že po poletju.

Vprašanje primarnost­i prava EU

Reynders vidi razliko med pripombami glede položaja v skoraj vseh državah članicah in sistemskim­i težavami na Madžarskem in Poljskem, kjer se morajo odločati za uporabo drugačnih sredstev, tudi 7. člena. »Na Poljskem imamo pravi konflikt o načinu organizaci­je pravosodne­ga sistema in reform. Gotovi smo, da obstaja pravo tveganje za neodvisnos­t pravosodja,« je povedal Reynders. Dialog z Varšavo da je težak, napredka ni. Zato morajo izbrati sodno pot in so pripravlje­ni zahtevati globe, če ne bodo uresničeva­li razsodb.

Posebno kočljivo je postalo vprašanje primarnost­i prava EU nad nacionalni­m. Odmevna je bila zadeva z nemškim ustavnim sodiščem glede programa ECB za nakup državnih obveznic. Podobno je na Poljskem, kjer vlada poskuša na ustavnem sodišču spodkopati primarnost prava Unije s postopkom pred domačim ustavnim sodiščem. Takšne razprave potekajo še na Madžarskem (glede odločitve sodišča EU o azilni zakonodaji) in v Romuniji. Glede tega je Reynders jasen, češ, v Uniji kot skupnosti prava se morajo skupna pravila izvajati povsod.

»Za zaščito proračuna EU mora biti gotovo, da evropsko javno tožilstvo lahko začne preiskave in morda pregon.«

Reynders ima dvome o zamisli Slovenije, ki je v programu predsedova­nja predlagala vzpostavit­ev evropske ustanove za ustavno demokracij­o.

Reynders ima dvome o zamisli Slovenije, ki je v programu predsedova­nja predlagala vzpostavit­ev evropske ustanove za ustavno demokracij­o, inštitut v njenem okviru pa bi Bruslju in državam članicam zagotavlja­l neodvisne analize na področju vladavine prava. Evropska komisija je že tako varuhinja pogodb. A načeloma so odprti za vsa mnenja, tudi neodvisneg­a telesa, ki deluje v eni ali več državah članicah. Z zanimanjem pa bi Reynders spremljal organizaci­jo dela takšnega telesa. »Kdo bo odločil, kdo so neodvisni strokovnja­ki?« je opozoril na eno od dilem.

 ?? Foto Johanna Geron/AFP ?? Evropski komisar iz Belgije pričakuje, da bo evropska komisija novo uredbo o pogojevanj­u prvič uporabila že po poletju.
Foto Johanna Geron/AFP Evropski komisar iz Belgije pričakuje, da bo evropska komisija novo uredbo o pogojevanj­u prvič uporabila že po poletju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia