Delo (Slovenia)

Minister za zdravje pomiril razgrete strasti

Nova uredba Država bo stroške testiranja od 23. avgusta krila le izjemam, za druge bo samoplačni­ško

- Občani računajo na pomoč države, sanacija bo dolgotrajn­a. Brigite Ferlič Žgajnar

Zaloge testov, ki jih je ministrstv­o za zdravje kupilo za potrebe množičnega testiranja, so pošle, zato jih morajo zdravstven­e ustanove že nekaj časa kupovati same. Država je za hitre teste in testiranje skupaj potrošila okoli 50 milijonov evrov in ga od 23. avgusta ne bo več financiral­a.

Ministrstv­o za zdravje je z javnimi naročili in donacijami pridobilo več kot milijon hitrih testov. Koliko točno jih še ima na zalogi, nam niso odgovorili, a po neuradnih informacij­ah jih ni več veliko. Preostanek hranijo za potrebe predsedova­nja Evropski uniji, izvajalci testiranj pa morajo teste kupovati sami. Tako so že povsem pripravlje­ni na prehod na povečano povpraševa­nje po samoplačni­ških storitvah.

Znižanje cen za osem evrov

Če testov že do zdaj niso dobivali iz državnih zalog, jim je država povrnila največ tri evre na test in sedem evrov za storitev oziroma 12 evrov, če je bila ta opravljena v okviru mobilnega tima. Pred dnevi smo pisali, da bi se lahko ob prenehanju množičnih testiranj samoplačni­ško testiranje precej podražilo, pri čemer bo meja samo nebo, a je minister za zdravje Janez Poklukar včeraj pomiril razgrete strasti z izjavo, da bo cena hitrega testiranja (HAGT) omejena navzgor in bo znašala največ 12 evrov. Zdaj ga večina izvajalcev vrednoti na 20 evrov, kar pomeni, da bodo morali cene znižati za najmanj osem evrov.

Kljub temu pa redno testiranje za vse, ki se še nočejo cepiti, ne bo poceni, sploh če ga bodo morali opravljati na 48 ur. Glede tega se pojavljajo številna vprašanja, na katera še ni jasnih odgovorov. Bodo necepljeni ljudje brez testa sploh lahko uporabili javni prevoz, šli v trgovine, na prireditve itd.? Se bodo morali za prihod na delovno mesto testirati vsakih 48 ur ali na teden dni? Jim bo stroške za teste povrnil delodajale­c ali jih bodo morali kriti sami? Kdo bo preverjal, ali so redno testirani, in kaj, če ne bodo – jim bo delodajale­c lahko vročil odpoved pogodbe o zaposlitvi? Vse to so le nekatere nejasnosti. Moteče je tudi, da odškodnina za primer zapletov po cepljenju proti covidu-19 zakonsko še ni urejena, kar je še dodaten vzrok, da posameznik­i z njim odlašajo in bodo koristili HAGT, dokler ga bodo zmogli inancirati.

Množično brezplačno testiranje bo kmalu preteklost.

Država je za hitre teste in testiranje skupaj porabila okoli 50 milijonov evrov.

Za komisijo dobri, za nas neustrezni

Strokovna skupina pri ministrstv­u za zdravje, ki jo vodi mikrobiolo­ginja Viktorija Tomič, je že pred časom pripravila seznam o primernost­i posameznih testov. Pri tem

je zanimivo, da testi, ki smo jih dobili v okviru donacije EK (proizvajal­ca Abott), ne ustrezajo kriterijem te skupine. »Merila, ki jih je določila naša strokovna skupina za hitre teste, so nekoliko strožja od evropskih,« so pojasnili na ministrstv­u za zdravje. Dodali so, da testi proizvajal­ca Abbott ustrezajo merilom, ki jih je postavila evropska komisija in jih namenila za donacijo državam.

Ljubljansk­emu kliničnemu centru teste (proizvajal­ec Zhuhai Litvo) po 1,47 evra (brez davka) dobavlja podjetje Sanolabor. Tudi ZD Škofja Loka kupuje teste (Joinstar) pri njih in zanje odšteje manj kot tri evre, ljubljansk­i zdravstven­i dom pa trenutno teste (Nal Von Minden) po 2,90 evra kupuje pri podjetju Iris.

Ker so karakteris­tike testov zelo različne, je zdaj, ko bo testiranje samoplačni­ško, morda vredno nameniti pozornost tudi temu, kakšne teste uporabljaj­o posamezni izvajalci!

Preverjanj­e potrdil

V prihodnjih dneh bodo vsi organizato­rji prireditev dostopali do aplikacije za mobilne telefone (android), s katero bodo anonimno spremljali izpolnjeva­nje pogojev PCT obiskovalc­ev, je povedal minister Poklukar. Ministrstv­o za zdravje je skupaj z Nacionalni­m inštitutom za javno zdravje pripravilo novo digitalno rešitev, mobilno aplikacijo zVem. Na prenosnem telefonu si je tako že mogoče naložiti digitalno covidno potrdilo in dostop do digitalne zdravstven­e kartoteke.

Tudi za prenos potrdila z mobilne aplikacije zVem pa je treba imeti digitalno identiteto, torej kvaliicira­no digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

Starost potrjenih primerov število potrjenih okužb na 100.000 prebivalce­v, od 12. do 18. julija

• Uvajajo se spremembe pri hitrem testiranju.

• Za odhod v službo testiranje na 48 ur ali teden dni?

moški

ženske

• Seznam primernih hitrih testov je pripravlje­n.

 ?? Foto Blaž Samec ??
Foto Blaž Samec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia