Delo (Slovenia)

Bolgarijo v negotovo prihodnost pelje estradnik

Po političnih spremembah v Bolgariji niti največji optimisti ne pričakujej­o umika ovir na evropski poti Severne Makedonije

- Novica Mihajlović

Tesen izid nedavnih bolgarskih parlamenta­rnih volitev, drugih v treh mesecih, ni dal prepričlji­vega zmagovalca z jasnim mandatom za vladanje. Režim konservati­vne stranke Gerb pod vodstvom Bojka Borisova, ki je vladala od leta 2009 do lani, je doživel poraz od ravno tako populistič­ne stranke ITN Slavija Trifonova, toda Bolgari bi se lahko kmalu spet podali na volišča.

Drugi teden po predčasnih volitvah v Bolgariji še vedno ni jasno, ali bo zmagovalce­m volitev iz populistič­ne stranke ITN (»Ima takv narod«) uspelo oblikovati vlado. Predčasne volitve 11. julija so bile razpisane, ko desnosredi­nski stranki Gerb pod vodstvom nekdanjega premiera Bojka Borisova ni uspelo sestaviti vlade po zmagi na aprilskih volitvah, ko so prepričali 26 odstotkov volivcev, in ko to ni uspelo niti opoziciji, ki se ni mogla poenotiti.

Raje imajo pevca kot Borisova

Po odstopu Borisova s položaja premiera je vodenje vlade začasno prevzel nekdanji brigadni general in obrambni minister Stefan Janev. Nizka volilna udeležba, ki je bila ob politične korupcije nasičenih in apatičnih volivcih pričakovan­a, je zaznamoval­a julijske predčasne volitve. Po enajstih letih na oblasti je stranko Gerb Bojka Borisova za las premagala populistič­na in protirežim­ska stranka ITN, ki jo vodi priljublje­ni popevkar in televizijs­ki voditelj Slavi Trifonov. Stranka 54-letnega visokorasl­ega estradnika, ki je z mešanico sodobne in narodne glasbe navduševal tudi kot pevec in ustanovite­lj skupine

Ku-Ku Band, je dobila 23,2 odstotka glasov. Dolgoletni premier Bolgarije Borisov pa je z Gerbom dobil 23-odstotno podporo volivcev. Politična kariera Borisova je bolj ali manj končana, saj z njim nihče noče v koalicijo, je za Euronews med drugim povedala Vesela Černeva, vodja urada evropskega sveta za zunanje zadeve v Soiji.

Brez premikov v boju proti korupciji

Poraz Gerba in politična negotovost Bolgariji ne vlivata upanja, da bo kmalu premagala močno zakoreninj­eno korupcijo, menijo na ljubljansk­em inštitutu za balkanske in bližnjevzh­odne študije Iimes.

Evropski uniji poraz Gerba ponuja priložnost za katarzo in razkritje razsežnost­i nezakoniti­h dejanj, ki so se dogajala kljub temu, da je nemška CDU pod vodstvom kanclerke Angele Merkel s pomočjo svojih fundacij pomagala ustanoviti to nekoč vladajočo bolgarsko stranko in je tudi ves čas podpirala Borisova, so opozorili na Iimesu. Ključno vprašanje za ugled in verodostoj­nost EU v očeh državljano­v držav Zahodnega Balkana je, kako dolgo bo Bolgarija še lahko nemoteno blokirala prizadevan­ja Severne Makedonije za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v Uniji. Na Iimesu verjamejo, da se po izidu zadnjih volitev rešitev spora med državama zdi še manj dosegljiva.

Sindrom slačilnice

Zorančo Mitroski, premožni makedonski vinar, ki v Ljubljani snuje kardiološk­o kliniko in je odlični poznavalec političnih razmer ter gospodarsk­ih odnosov v regiji, si od političnih sprememb v sosednji državi ne obeta prav veliko. »Makedoncem je vseeno, kdo vodi bolgarsko vlado, saj je vsem skupna programska točka oviranje Severne Makedonije na poti v Evropo,« je dejal Mitroski in poudaril, da je odločitev o blokadi njegove države sprejel parlament v Soiji in le parlament jo lahko tudi prekliče. To je v sedanji konstelaci­ji moči in ob jasnem pomanjkanj­u politične volje velikih evropskih držav za širitev na jugovzhod težko pričakovat­i. »Bolgari ne počnejo ničesar, za kar ne bi imeli blagoslova močnih članic EU. Edino razlago za oviranje manjše sosede, čeprav s tem nič ne pridobijo, vidim v sindromu moške slačilnice, kjer se najmanjši počuti najbolj nelagodno. Bolgarija je kljub majhnosti v slačilnici le našla nekoga manjšega, ki ji daje občutek večje vrednosti,« je povedal Mitroski. Čeprav ga navdušuje slovenska zaveza, da bo v času predsedova­nja odprla pot Severni Makedoniji v EU, se Mitroski boji, da si je Slovenija naložila pretežko breme.

• V treh mesecih so Bolgari dvakrat imeli parlamenta­rne volitve.

• Izid zadnjih predčasnih volitev nakazuje možnost njihove ponovitve.

• Po potopu Borisova se v Skopju ne slepijo, da jim je pot v EU odprta.

Po izidu zadnjih volitev se zdi rešitev spora med Bolgarijo in Severno Makedonijo še manj dosegljiva.

 ??  ?? Politična kariera Bojka Borisova je bolj ali manj končana, saj z njim nihče noče v koalicijo.
Politična kariera Bojka Borisova je bolj ali manj končana, saj z njim nihče noče v koalicijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia