Delo (Slovenia)

Naložbe v finančnote­hnološka podjetja izjemno rastejo

Mrzlica financiran­ja Ker podjetja načrtujejo širitve in vlagatelji iščejo donose, se sklepajo številni posli in mnoga podjetja se uvrščajo na borzo

- The Economist

Ustanovite­lje zagonskih podjetij in tiste, ki se financiraj­o s tveganim kapitalom, običajno spremlja intenzivna promocija: vsak je glasnik njihovega zadnjega projekta. A tudi če pozabimo to vnemo, se na finančno-tehnološke­m področju dogajajo osupljive stvari. Vanj se namreč steka veliko več denarja kot običajno.

Samo v drugi polovici leta je sektor pritegnil 34 milijard ameriških dolarjev tveganega kapitala, kar je rekord po mnenju podjetja CB Insights, ki se ukvarja s pridobivan­jem in zbiranjem poslovnih podatkov (graf 1). Petina letošnjih naložb tveganega kapitala odpade na inančno-tehnološka podjetja. Posli se še naprej mrzlično sklepajo. PitchBook, še eno podjetje za zbiranje podatkov, ocenjuje, da so družbe tveganega kapitala v letošnjem letu prodale deleže v zagonskih inančno-tehnološki­h podjetjih v vrednosti 70 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko kot v celotnem letu 2020, ki je že tudi bilo zelo uspešno (graf 2). Na borzo se je uvrstilo 32 podjetij. V prvi četrtini leta so bila inančno-tehnološka podjetja vključena v 372 pripojitev, od katerih jih je bilo 21 vrednih eno milijardo ameriških dolarjev ali več.

Poplava poslov

Že samo Visa, družba za kreditne kartice, je v zadnjih nekaj tednih plačala 1,8 milijarde evrov (2,1 milijarde ameriških dolarjev) za švedsko platformo za plačila Tink. Največja ameriška banka JPMorgan Chase je napovedala, da bo kupila OpenInvest, ki zagotavlja trajnostne naložbene produkte – to je že tretje inančno-tehnološko podjetje, ki ga bo kupila v šestih mesecih. Posojilne platforme, kot sta nemški Raisin in Deposit Solutions, ki povezujejo banke s posojiloje­malci, se združujejo. Nekatere se odločajo za javno ponudbo delnic. Podjetje za denarna nakazila Wise je bilo ob uvrstitvi na londonsko borzo 7. julija ocenjeno na skoraj devet milijard funtov (12,2 milijarde ameriških dolarjev). Med nedavne ali predvidene več milijard vredne prve javne ponudbe delnic spadajo tudi Marqeta (družba za debetne kartice), Robinhood (posrednik, ki ne zaračunava provizije) in SoFi (spletni posojiloda­jalec).

Ta vihar dejavnosti odraža povpraševa­nje vlagatelje­v, ki stremijo k donosom, in vse večjo digitaliza­cijo inančnih storitev. Vendar odraža tudi nekaj globljega. Finančno-tehnološka podjetja, ki so bila nekdaj uporniki proti sistemu v svetu inanc, postajajo del establišme­nta.

Sedanji razmah naložb prinaša nekaj novosti, ki presegajo njihov okvir. Kot prvo, vse bolj se usmerjajo v največja podjetja, pravi Xavier Bindel iz banke JPMorgan. Manjša podjetja, ki posnemajo izdelke in storitve drugih, in zagonska podjetja s poslovnimi modeli, ki so imeli med pandemijo težave, niso več priljublje­na. V prvem četrtletju leta 2021 je bilo največ krogov inanciranj zasebnih zagonskih inančno-tehnološki­h podjetij v vrednosti nad 100 milijonov ameriških dolarjev v zgodovini; v povprečnem krogu se je zbralo deset milijonov ameriških dolarjev, kar je četrtino več kot v enakem obdobju lani.

Evropa nadomešča zamujeno

Spremenila se je tudi lokacija dejavnosti. Pred petimi leti se je zgodba inančno-tehnološki­h podjetij večinoma odvijala v Ameriki in na Kitajskem. Danes ju Evropa dohiteva. V krogu inanciranj­a v mesecu juniju je bilo švedsko zagonsko podjetje Klarna, ki nudi storitve »kupi zdaj, plačaj pozneje«, ocenjeno na 46 milijard ameriških dolarjev in je bilo po vrednosti drugo največje zasebno inančno-tehnološko podjetje na zahodu. Neobanka Revolut s sedežem v Londonu je 15. julija sporočila, da je zbrala 800 milijonov ameriških dolarjev in je ocenjena na 33 milijard ameriških dolarjev. Podjetja v Latinski Ameriki in Aziji, ki jih vodijo zlasti ustanovite­lji z diplomo z univerze Stanford ali z izkušnjami iz Silicijeve doline, so postala magneti za vlagatelje. Brazilska največja izključno spletna banka Nubank je, na primer, vredna 30 milijard ameriških dolarjev.

Navdušenje se ne kaže samo v plačilih. Porast prihrankov v bogatih državah v lanskem letu je spodbudil zagonska podjetja, ki se ukvarjajo s tehnologij­o za upravljanj­e premoženja, kot so spletni posredniki in svetovalci za naložbe. Zavarovaln­o-tehnološka podjetja so v 82 poslih, sklenjenih po svetu v prvem četrtletju letos, prejela 1,8 milijarde ameriških dolarjev. Na področju kreditiran­ja pa ni tako lahko doseči premika – morda zato, ker imajo regulatorj­i strožji nadzor nad tem področjem inanc –, razen kadar preide v plačilne storitve, kot ponazarja vzpon podjetja Klarna in njegovih tekmecev.

Ta širitev nakazuje eno razlago eksplozije inanciranj­a, namreč izjemno rast trga za ponudbe delnic inančno-tehnološki­h podjetij med pandemijo. Potrošniki in podjetja so se hitro in z lahkoto prilagodil­i zaprtju bančnih poslovalni­c in trgovin ter posledični digitaliza­ciji trgovine in inanc. Mnoge nove navade se bodo ohranile.

Dejavniki, značilni za inančno-tehnološki sektor, so tudi v ozadju velikega poka. Večina današnjih najboljših podjetij na inančno-tehnološke­m področju ni uspela čez noč, ampak so bila ustanovlje­na že v začetku prvega desetletja tega stoletja. Od takrat je število njihovih uporabniko­v naraslo na več milijonov in zdaj so blizu temu, da bodo začela ustvarjati dobiček. Dovolj so zrasla, da so jih opazila zrela podjetja tveganega in zasebnega lastniškeg­a kapitala, kot so ameriška družba TCV (ki je inancirala Trade Republic, nemško različico podjetja Robinhood), japonska SoftBank (pred kratkim je investiral­a v podjetje Klarna) in švedska družba EQT (ki je prejšnji mesec vložila sredstva v dansko podjetje za plačilne storitve Mollie).

Poleg tega so nekateri institucio­nalni vlagatelji, med njimi upravljavc­i sredstev (BlackRock), državni premoženjs­ki skladi (singapursk­i GIC) in pokojninsk­i skladi (kanadski Pension Plan Investment Board), v zadnjih letih veliko zaslužili, ko so pograbili delnice velikih tehnološki­h podjetij. Ti si zdaj prizadevaj­o pridobiti konkurenčn­o prednost z naložbami v obetajoča zagonska podjetja, preden delnice ponudijo javnosti.

Ti vlagatelji izdajajo zajetne čeke ravno v času, ko inančno-tehnološka podjetja upajo, da bodo začela pisati novo poglavje. Večina zagonskih podjetij se je ustanovila, da bi »razvezali« inančni sektor – ustvarili niše, kjer lahko ponudijo boljše storitve kot banke. Toda zdaj večina uspešnih podjetij spet prodaja storitve v paketu, dopolnjene z novimi produkti v poskusu, da bi se razvila v platforme. Prevzemi so priročna bližnjica; visoke ocene vrednosti pomenijo, da lahko velike družbe manjša podjetja pogosto prevzamejo poceni prek kapitalske zamenjave.

Stripe, zasebno inančno-tehnološko podjetje z največjo vrednostjo na zahodu, je dober primer, da sektor dozoreva. Ustanovlje­no je bilo pred desetletje­m, da bi podjetjem pomagalo pri prejemanju spletnih plačil. Zdaj je vredno 95 milijard ameriških dolarjev in ponuja tudi storitve od davčne skladnosti do preprečeva­nja goljuij. To široko paleto storitev je doseglo ravno s prevzemi; od oktobra je kupilo že tri podjetja.

Enak pristop so ubrale največje družbe ponudnice kartičnih storitev, ki se poskušajo zavarovati pred inovacijam­i na področju spletnih plačil, in banke, ki menijo, da bi lahko s inančno-tehnološki­mi podjetji zapolnile vrzel v svoji digitalni ponudbi, zmanjšale stroške in obogatile svoje storitve, v katerih zdaj prevladuje­jo posojila. Družbi Goldman Sachs in JPMorgan sta številna manjša prevzeta podjetja združili pod okrilje novih in raznolikih aplikacij za potrošnike. Po mnenju Nika Milanovića iz tehnološko-inančne poslovne enote Google Pay bi se zato lahko razlika med inančno-tehnološki­mi podjetji in tradiciona­lnimi bankami sčasoma zabrisala.

Podrsajte v desno

Vse to zapravljan­je in združevanj­e pa prinaša tudi tveganja. Eno je, da se zasoljene cene za inančno-tehnološka podjetja lahko izkažejo za neupraviče­ne. Visa kupuje zagonsko podjetje Tink po ceni, ki je 60-krat višja od njegovih letnih prihodkov; vrednost podjetja Wise je ocenjena na 20-kratnik njegovih prihodkov in 285-kratnik njegovega dobička. Zlasti banke utegnejo izvedeti za obetajoča inančno-tehnološka podjetja šele, ko bodo že predraga.

Drugo tveganje je, da lahko pride do zadušitve konkurence in inovacij. Ustanovite­lji prevzetih zagonskih podjetij pogosto podjetja zapustijo, ko poteče odmerna doba – najkrajše obdobje, kolikor morajo ostati v podjetju, preden lahko prodajo svoje delnice, in običajno traja od enega do treh let. Kultura, ki je podjetju omogočala uspešno rast, bi po tem lahko usahnila. Težave bi lahko imela predvsem inančno-tehnološka podjetja, ki jih prevzamejo banke: po prevzemu lahko pride do trka kultur in potrošniki pogosto pokažejo hrbet. Večino neobank, ki so jih kupile starejše banke, na primer Simple (prevzela jo je španska banka BBVA), so bodisi zaprli bodisi prodali.

Toda nekaj je jasno. Finančno-tehnološka podjetja nezadržno pridobivaj­o kritično maso: njihova vrednost se je povzpela na 1,1 bilijona ameriških dolarjev, kar predstavlj­a deset odstotkov vrednosti globalne bančne in plačilne industrije. Cene so danes morda res napihnjene in nekatera podjetja se bodo morebiti izkazala za polomijo, toda dolgoročno se bo ta delež le še povečeval.

Večina današnjih najboljših podjetij na inančno-tehnološke­m področju ni uspela čez noč, ampak so bila ustanovlje­na že v začetku prvega desetletja tega stoletja. Od takrat je število njihovih uporabniko­v naraslo na več milijonov in zdaj so blizu temu, da bodo začela ustvarjati dobiček.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. Vse pravice pridržane. Članek je bil objavljen pod naslovom »The funding frenzy« v tiskani izdaji v razdelku Finance in gospodarst­vo. Iz časopisa The Economist prevedla agencija Mint Internatio­nal, objavljeno z dovoljenje­m. Izvirnik v angleščini je na voljo na povezavi www.economist.com.

 ?? Foto Adrian Dennis/Afp ?? Neobanka Revolut s sedežem v Londonu je 15. julija sporočila, da je zbrala 800 milijonov ameriških dolarjev in je ocenjena na 33 milijard ameriških dolarjev.
Foto Adrian Dennis/Afp Neobanka Revolut s sedežem v Londonu je 15. julija sporočila, da je zbrala 800 milijonov ameriških dolarjev in je ocenjena na 33 milijard ameriških dolarjev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia