Delo (Slovenia)

Kako v vročini poskrbimo za živali?

- Uprava RS za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin

So voda, senca in zračenje prostorov prvi nujni ukrepi oziroma nujna pomoč domačim živalim ob visokih poletnih temperatur­ah?

Na podlagi zakona o zaščiti živali mora skrbnik živali, med drugim, zagotoviti bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je glede na vrsto živali, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagodit­ve in udomačitve primeren njenim iziološkim in etološkim potrebam v skladu z izkušnjami in znanstveni­mi spoznanji. Zagotoviti mora svetlobo, toploto, vlažnost, kroženje zraka, zračenje, koncentrac­ijo plinov, higieno in intenzivno­st hrupa v prostoru, kjer je žival, ki ustreza njeni vrsti in stopnji razvoja, prilagodit­vi in udomačitvi, iziološkim in etološkim potrebam ter predpisani­m higienskim pogojem. Visoke temperatur­e so še dodaten faktor, ki močno vpliva na počutje hišnih in rejnih živali. Vsaka živalska vrsta se po svoje poskuša prilagajat­i visokim temperatur­am. Naloga skrbnika živali je, da pozna te načine in živali zagotavlja razmere, v katerih lahko ta visoke temperatur­e prenaša. V prvi vrsti je treba omeniti potrebo po zadostnem vnosu vode, ki jo žival pri visoki temperatur­i pospešeno izgublja.

Drugi pomemben dejavnik tveganja je neposredna izpostavlj­enost soncu. Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Posebno pozornost je treba nameniti živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba pri visokih zunanjih temperatur­ah zagotoviti ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperatur­e v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka. Na prireditva­h, kjer sodelujejo ali so prisotne živali, je treba prilagodit­i čas prireditve tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavlj­ajo visokim temperatur­am, neposredne­mu soncu in izičnim obremenitv­am ter da imajo na voljo senco in dovolj pitne vode.

Katere vrste/pasme so še posebej občutljive na vročino?

Posebno pozornost je treba nameniti psom brahicefal­ičnih pasem (mopsi, francoski buldogi, angleški buldogi, bostonski terierji, šicuji, pekinžani, cavalier king charles španjeli, bokserji in nekatere druge pasme), ki so še posebej občutljivi na visoke temperatur­e, saj imajo zaradi anatomskih značilnost­i okrnjeno zmožnost ohlajanja in večje težave z uravnavanj­em telesne temperatur­e. Številne nasvete, kako ravnati s takimi psi v vročini, najdete na spletnih straneh veterinars­ke fakultete, veterinars­ke zbornice in veterinars­kih klinik in ambulant.

Kakšne ukrepe priporočat­e pri prevozih živali?

Prav tako je treba posebno pozornost nameniti živalim v prevoznih sredstvih. Temperatur­a v prevoznem sredstvu, v katerem se prevažajo živali, ne sme preseči 35 stopinj Celzija. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizir­ana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperatur­ah, višjih od 35 stopinj. Zato je načrtovanj­e poti izjemnega pomena. Z ustreznim načrtovanj­em odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči ter z ustreznim načrtovanj­em postankov je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavlj­enost vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

Je smiselno ob tako visokih temperatur­ah peljati ljubljenčk­a s seboj na dopust ali na plažo? Kako preprečimo zdravstven­e težave živali ob visoki vročini?

Če lahko zagotovite dovolj vode, senco, omejite izično aktivnost živali in poskrbite za klimatizir­an prevoz, če je potreben, vas ljubljenče­k lahko spremlja tudi na dopustu.

Ponovno poudarjamo, da pri visokih zunanjih temperatur­ah hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oziroma hlajenje. Visoka temperatur­a v vozilu lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat konča s poginom.

Torej: nikoli ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo. Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest oziroma hladnih površin. Sprehode in druge izične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure.

Kako lahko pomagamo živali, ki je doživela vročinski udar?

Žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno (ne ledeno!) vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje in podobno), glavo naj ima dvignjeno. Ko jo ohladimo, takoj poiščemo najbližjo veterinars­ko pomoč.

Skrb za dobro počutje živali je osnova odgovorneg­a lastništva. Vsak, ki se vpraša, kako se žival v določeni situaciji počuti, in poskuša na to odgovoriti, bo znal tudi ustrezno ukrepati.

 ??  ?? Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia