Delo (Slovenia)

Spalniki se vračajo na železniške tire

Potovanja z vlakom Po njih povprašuje­jo zlasti mladi, ki nočejo dodatno obremenjev­ati okolja z emisijami, ki jih povzročajo letala

- Adrien Aumont,

Že lep čas je znano, da so vlaki po Evropi – zlasti če upoštevamo nadležno čakanje na letališčih – hitrejši od letal, vsekakor pa udobnejši. V časih omejitev zaradi širjenja novega koronaviru­sa so dobili nov zagon zlasti spalniki, ki se vračajo na tire. V letu 2022 je tako po pisanju portala Lonely Planet mogoče pričakovat­i vlake spalnike, ki bodo povezali večja mesta, kot so Praga, Berlin in Amsterdam, še dve leti pozneje naj bi francosko zagonsko železniško podjetje mreži dodalo povezave med Parizom ter ducatom evropskih mest.

Omenjeno francosko podjetje, ki si je nadelo romantično ime Midnight Trains (Polnočni vlaki), obljublja hotel na tirih – torej z vsem, kar pritiče tovrstni turistični ponudbi: zasebne sobe, restavraci­ja in bar, zaradi česar naj bi bilo že samo potovanje do evropskih mest, kot so København, Rim ali Porto, posebno doživetje.

Ideja je zrasla iz osebnih izkušenj ustanovite­ljev, med katerimi je mladi podjetnik Adrien Aumont. »Opazil sem, da ljudje okoli mene neradi letijo zaradi onesnaževa­nja. Poleg tega se moje dekle boji letenja, zato je vlak edini način za potovanja,« je dejal za Guardian. A je hitro spoznal tudi, da prav veliko izbire ni, pa še ta je omejena na pogosto precej zanemarjen­e vlake s skupnimi ležišči. »Ljudje si želijo zasebnosti. Spalnega prostora nočejo deliti s tujci. Prav tako si želijo varnosti in dobre postrežbe,« je razmišljal. Zato so se v zagonskem podjetju odločili ponuditi potovanja z vlakom, ki so ekvivalent približno uro in pol dolgim poletom z letali.

Počasi in bolj trajnostno

Njihovi načrti so še v začetni fazi, a niso osamljeni; v številnih državah so zaslutili potencial čedalje več

Midnight Trains

ljudi, ki si želijo potovati počasi in bolj trajnostno. To je navsezadnj­e spodbudilo tudi francoske državne železnice, da so začele obujati vlake spalnike od Pariza do Azurne obale z vozovnicam­i za ceno, ki se začenja pri 29 evrih za dvanajstur­no potovanje. V prihodnjih desetih letih bodo po napovedih k temu dodali še spalnike na deset drugih ciljev.

Prihodnje leto naj bi z vlakom spalnikom povezali tudi Berlin in Amsterdam ter Prago z Brusljem (prek Dresdna), Lvovom v Ukrajini in Przemyślom na Poljskem, če naštejemo le nekaj načrtov družbe RegioJet. Nočne vlake napoveduje­jo zasebna podjetja na Češkem, Nizozemske­m in v Belgiji, partnerstv­o za oživljanje takšne ponudbe pa so začele tudi državne železnice iz Nemčije, Avstrije in Švice. V razvoj naj bi vložile skoraj sedemsto milijonov evrov, partnerstv­o pa so sklenile le nekaj let po tem, ko so nemške železnice prodale zadnji spalnik, češ da je neproitabi­len zaradi premajhneg­a števila potnikov. A medtem se je zgodila pandemija in vse bolj jasno je, da so ukrepi proti podnebnim spremembam nujni takoj.

Ljudje si želijo zasebnosti. Spalnega prostora nočejo deliti s tujci. Prav tako si želijo varnosti in dobre postrežbe.

Napovedane povezave

Do decembra tako napoveduje­jo spalne vlake med Dunajem in Parizom (prek Münchna) ter Zürichom in Amsterdamo­m, leto pozneje med Zürichom in Rimom, še leto pozneje med Dunajem in Parizom ter Berlinom in Brusljem. Za leto 2024 omenjeno partnerstv­o načrtuje še nočne vlake med Zürichom in Barcelono. Ločeno od omenjenih načrtov svoje predstavlj­a Švedska, in sicer nočne vlake, ki bodo povezovali švedska mesta s Hamburgom in Brusljem.

Nizkocenov­ni nočni vlak je sicer Češko oziroma Prago že približal Hrvaški in Madžarski; zaživel je lani poleti in postal takoj hit, saj so že v prvih tednih prodali več kot 30.000 vozovnic. Njihove cene se začnejo že pri 22 evrih v eno smer. S. B.

ZADNJE NOVICE VAS DOSEŽEJO POVSOD. DVAKRAT NA DAN.

 ?? Foto Ina Fassbender/AFP ?? Po Evropi je pogosto mnogo manj zamudno in bolj udobno potovati z vlakom.
Foto Ina Fassbender/AFP Po Evropi je pogosto mnogo manj zamudno in bolj udobno potovati z vlakom.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto Niklas Halle'n/AFP ?? Ustavitve javnega življenja so tudi železniške družbe prisilile k razmisleku o prihodnost­i potovanj.
Foto Niklas Halle'n/AFP Ustavitve javnega življenja so tudi železniške družbe prisilile k razmisleku o prihodnost­i potovanj.
 ?? Foto Kacper Pempel/Reuters ?? Številne družbe so spalnike že zdavnaj prodale, zdaj pa se v njih spet kaže potencial.
Foto Kacper Pempel/Reuters Številne družbe so spalnike že zdavnaj prodale, zdaj pa se v njih spet kaže potencial.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia