Delo (Slovenia)

V Poreču se je Tina zvijala od bolečin

Marjan Fabjan ocenjuje, da je v Tokiu možno prav vse – Na olimpijski­h igrah je s svojimi borkami osvojil že pet kolajn

- Miha Šimnovec

Že skoraj dve desetletji je Marjan Fabjan eden najboljših trenerjev juda na svetu. Zgovoren dokaz za to trditev so navsezadnj­e številni uspehi, ki jih je s svojimi borkami in borci že dosegel na največjih tekmovanji­h.

Najodmevne­jše so kolajne z olimpijski­h iger, na katerih se je veselil petkrat, prvič leta 2004 v Atenah, kjer je do zgodovinsk­ega prvega odličja za slovenski judo na največji športni prireditvi popeljal Urško Žolnir (do 63 kg). Štiri leta pozneje v Pekingu si je pod »Fabijevim« vodstvom bronasto odličje izbojevala Lucija Polavder (nad 78 kg), v Londonu 2012 je novo (zlato) poglavje zgodovino spet pisala Žolnirjeva, ki se je kot naša prva judoistka ovenčala z naslovom olimpijske prvakinje.

Na prejšnjih poletnih OI v Riu de Janeiru 2016 jo je v polsrednji kategoriji na Olimpu nasledila klubska kolegica Tina Trstenjak, njen podvig je v Braziliji z bronasto kolajno dopolnila Ana Velenšek (do 78 kg). Trstenjako­va in Velenškova bosta pod taktirko 63-letnega Celjana vrhunski uvrstitvi lovili tudi na igrah 32. olimpijade v Tokiu; Tinin dan D bo v torek (27. t. m.), Ana, ki je po podvigu v Riu prestopila v najtežjo kategorijo (nad 78 kg), bo na blazine znamenite dvorane Nippon Budokan stopila v petek.

»Tina je normalno pripravlje­na, malo me skrbi le njena vzdržljivo­st. Med nedavnimi pripravami v Poreču je imela precejšnje želodčne težave, zaradi katerih ni mogla spati, saj se je cele noči zvijala od bolečin. To sem izvedel šele od njene sostanoval­ke Lie Ludvik, sama mi tega sprva ni hotela povedati, saj ni želela izpustiti priprav. Ko smo se nato odpravili k zdravniku, je ugotavljal, da se je očitno zastrupila s hrano, lahko pa je na težave vplival tudi pritisk,« je razkril Fabjan in pristavil, da je zdaj z olimpijsko prvakinjo iz Ria spet vse v redu.

Dobro bi bilo, če bi kdo potegnil

Glede na okoliščine je tudi Velenškova pripravlje­na najbolje, kot je lahko. »Bojim se le, da se bo nekje poznal skoraj polletni premor, h kateremu jo je prisilila tudi poškodba,« je razmišljal glavni trener najuspešne­jšega slovenskeg­a kluba Z'dežele Sankaku in priznal, da je velike upe za Tokio polagal tudi v predlansko evropsko prvakinjo Klaro Apotekar (do 78 kg), ki pa je lani zanosila in pred dobrima dvema mesecema postala ponosna mamica.

Ob Trstenjako­vi in Velenškovi se bodo pod slovensko zastavo na olimpijske­m turnirju v japonski prestolnic­i borili še Maruša Štangar (že to soboto bo poskušala čim dražje prodati svojo kožo v kategoriji do 48 kg), Kaja Kajzer (ponedeljek, do 57 kg) in Adrian Gomboc (v nedeljo, do 66 kg), ki je bil na prejšnjih OI, na katerih je opozoril nase z zelo dobrim petim mestom, še član Sankakuja.

»Takrat je bil zares dobro pripravlje­n, zdaj pa nimam več vpogleda v to, kako trenira, zato ne morem komentirat­i njegove trenutne forme,« je dolgoletni strokovni direktor pri Judo zvezi Sloveniji (JZS) povedal o 26-letnem Prekmurcu ter glede Štangarjev­e in Kajzerjeve pristavil, da sta sposobni poseči visoko. To sta navsezadnj­e dokazali z vrhunskimi dosežki med evropsko in svetovno elito ter z izpolnitvi­jo zahtevne mednarodne olimpijske norme za nastop v Tokiu. »Ne bi bil presenečen, če bi se sukali okrog kolajne. Ocenjujem, da je možno vse. No, vsekakor bi bilo dobro, če bi kdo potegnil in naredil dober rezultat – kdorkoli že,« si je zaželel Fabjan in pohvalil odgovorne pri Olimpijske­m komiteju Slovenije, da so tik pred začetkom iger uredili sparinge z japonskimi judoistkam­i na Kodokanu.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Marjan Fabjan je na prejšnjih poletnih olimpijski­h igrah v Riu de Janeiru popeljal Ano Velenšek (levo) do bronaste kolajne, Tino Trstenjak pa do zlate lovorike.
Foto Uroš Hočevar Marjan Fabjan je na prejšnjih poletnih olimpijski­h igrah v Riu de Janeiru popeljal Ano Velenšek (levo) do bronaste kolajne, Tino Trstenjak pa do zlate lovorike.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia