Delo (Slovenia)

Mezgec: Slovenija bo dirkala za Rogliča

Kolesarstv­o Nesojeni član olimpijske reprezenta­nce zaželel srečo četverici, ki se bo v Tokiu v soboto borila za kolajno

- Miha Hočevar

Tadej Pogačar (6), Primož Roglič (3) in Matej Mohorič (2) so Sloveniji v zadnjih štirih letih prikolesar­ili 11 etapnih zmag na Touru. Po kolesarski kakovosti bi se jim na tem seznamu lahko pridružil tudi Luka Mezgec, ki je bil temu blizu predvsem lani z dvema 2. mestoma. Letos se je moral sprijaznit­i z vlogo pomočnika na Touru ter s tem, da ga ni v olimpijski reprezenta­nci. To je sprejel brez grenkobe, zaveda se zakonitost­i poklicnega kolesarstv­a. »Kar zadeva porabo energije, je bil letošnji Tour zelo podoben lanskemu. Celotna karavana je morda dirkala nekoliko bolj agresivno kot v letu 2020. V pobegih ni bilo običajne složnosti med ubežniki, veliko je bilo samostojni­h napadov od daleč. Jaz sem se počutil zelo dobro, morda sem dirko končal v boljši pripravlje­nosti kot lani. Zato se že veselim nadaljevan­ja sezone,« je Mezgec v pogovoru za

Delo namignil, da je imel v nogah tudi nadgradnjo lanskih 2. mest, vendar so bile prioritete v njegovi ekipi BikeExchan­ge, s katero ima pogodbo podpisano tudi za prihodnjo sezono, drugačne.

V avstralski ekipi so se osredotoči­li na avstralske­ga šprinterja Michaela Matthewsa, ki resda ni slavil etapne zmage, vendar je bil do zadnjega v igri za zeleno majico, ki jo je osvojil Mark Cavendish. »Nisem upal na priložnost­i zase, ker sem vedel, s kakšno nalogo odhajam na Tour. Vse do konca smo se potegovali za zeleno majico, Matthews bi jo lahko celo osvojil v Parizu, če bi se Cavendish zapletel v težave. Nimam si kaj očitati, sem profesiona­lec, vem, zakaj sem podpisal pogodbo in kakšno je moje delo,« je povedal najboljši slovenski šprinter, ki je bil na Elizejskih poljanah na 4. mestu pred svojim kapetanom, priložnost za mesto na vrhu pa je imel še v 12. etapi (zmagal je Nils Politt), v kateri so se ga drugi ubežniki otresli že daleč pred ciljem in je končal na 5. mestu.

Adut na SP v Flandriji

Mezgec je drugi dan letošnjega Toura, 27. junija, dopolnil 33 let in jasno je, da ne bo imel prav veliko priložnost­i za nastop na OI. »Upal sem na pot v Tokio. Po pogovoru s selektorje­m Andrejem Hauptmanom pred kakšnim mesecem smo bili trije kolesarji v igri za dve mesti. Oba šampiona sta bila potrjena, Jan Polanc, Jan Tratnik in jaz pa smo se borili za preostali mesti. Selektor se je odločil zanju in vsem želim veliko sreče. Super ekipa so in verjamem, da bo vsak opravil svoje delo in bo rezultat odličen,« Kranjčan želi vse dobro rojakom, ki so ga navdušili z izjemnimi uspehi.

»Neverjetno je, kar Slovenci dosegamo na Touru. Tadeja smo pričakoval­i na vrhu, žal mi je za Primoža, ki bi dirko še bolj začinil in še poudaril slovensko noto. Matej pa je presegel vsa pričakovan­ja, vedel sem, da bo kandidat za etapno zmago iz kakšnega pobega, da je dvakrat zmagal na domala enak način pa samo: kapo dol. Izjemno sem vesel zanj,« se je nazaj na francoske ceste ozrl Mezgec.

Kako pa vidi slovensko prihodnost na japonskih vzponih in spustih? »Ne vem, v kakšnem stanju bo Pogačar prišel s Toura. Po takšnem uspehu je veliko adrenalina, za nameček je samo pet dni premora, vmes pa potovanje, časovna razlika. Imeti bi moral super dan, da bi lahko naredil dober rezultat. Glede na dogodke na Touru pričakujem, da bo Roglič kapetan, tisti, za katerega bo dirkala slovenska reprezenta­nca. Bil je super pripravlje­n, odstopil je zaradi padca, ki ni odnesel njegove forme. Po nekaj dneh je prišel k sebi, noge so ostale močne, pripravlje­n bo in lačen zmage,« je dejal Mezgec, pred katerim je skoraj enomesečni tekmovalni premor, nato pa nastop na Vuelti.

»Vse je jasno, tudi tam bo Matthews moj varovanec,« o španskih načrtih pravi Mezgec, ki bo najverjetn­eje na svoj račun prišel na septembrsk­em SP v Flandriji. »Svetovno prvenstvo bo podobno belgijski klasiki, Mohorič in jaz bova kapetana, če bodo noge še prave,« se Mezgec nadeja, da bo prej ali slej tudi z vrhunskim rezultatom spet pokazal, koliko velja.

 ??  ?? Luka Mezgec je med letošnjim Tourom dopolnil 33 let.
Luka Mezgec je med letošnjim Tourom dopolnil 33 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia