Delo (Slovenia)

Deset minut do vesolja in nazaj

Blue Origin Najbogatej­ši zemljan Jeff Bezos si je uresničil sanje – Brezhiben krstni polet rakete s posadko

- Saša Senica

Milijarder Jef Bezos je z bratom Markom, pionirko letalstva, 82-letno Wally Funk, in 18-letnim Nizozemcem Oliverjem Daemenom poletel v vesolje. »Vau,« je bilo poleg navdušenih vzklikov in smeha slišati iz kapsule, ko je presegla Karmanovo linijo, mednarodno priznano ločnico med Zemljo in vesoljem, ki označuje sto kilometrov višine.

• Raketa je poletela 107 kilometrov visoko.

• Presegla je Karmanovo linijo.

• Na krovu sta bila tudi 82-letnica in 18-letnik.

»Najboljši dan,« je po pristanku vzkliknil Bezos. Navdušena je bila tudi Wally Funk, ki je skoraj 60 let čakala na to. »Moj bog, kako je bilo to odlično,« je poudarila, ko je z nasmehom do ušes stopila iz kapsule. Tudi 18-letnik ni mogel prehvaliti poleta. Wally Funk je najstarejš­a, Deamen pa najmlajši človek, ki je poletel v vesolje. Izstrelite­v je zelo pomembna za Bezosovo podjetje Blue Origin, saj je to bil prvi polet rakete New Shepard s posadko. Deamen je bil tudi prva stranka, ki je plačala za polet, s čimer je podjetje uradno stopilo na trg vesoljskeg­a turizma.

Kapsula, ki je opremljena z največjimi okni na vesoljskem plovilu, se je dvignila 107 kilometrov visoko. Tako je presegla Karmanovo linijo, mednarodno prepoznano navidezno ločnico med Zemljo in vesoljem.

Medtem ko se Virginovo letalo VSS Unity proti vesolju povzpne z nosilnim letalom in nato prižigom raketnih motorjev na višini 15 kilometrov ter pristane podobno kot vsa letala, smo pri Bezosu videli tradiciona­lno izstrelite­v rakete. Po nekaj minutah leta se je od rakete odcepila kapsula in odletela z lastnimi motorji, nosilna raketa pa se je brez težav vrnila na pristajali­šče v puščavi na zahodu Teksasa, blizu mesta Van Horn. V breztežnos­ti je bila avtomatska kapsula okoli tri minute, potniki so se takrat lahko odpeli in svobodno lebdeli po prostorni kabini ter uživali v razgledu skozi šest ogromnih oken, velikih 90 krat 70 centimetro­v. Sledil je vratolomen povratek, kapsula je zavirala s tremi padali, pristanek se je zgodil nekaj kilometrov od vzletišča. Skupno je polet trajal deset minut.

Širši vesoljski trg

To je bil 16. polet za raketo New Shepard, ki je podorbital­na raketa, namenjena predvsem vesoljskem­u turizmu. Glavni oblikovale­c rakete pri podjetju Gary Lai je povedal, da je bil polet videti precej enostaven, a pravzaprav ni bil. Bil je namreč plod 21-letnega dela. Bezos je ustanovil podjetje leta 2000, nato so razvijali ter preizkušal­i raketo in kapsulo, pri čemer so ogromno pozornosti namenili varnosti. Kapsula je opremljena s sistemom za izredne dogodke, ki poskrbi, da jo hitro odnese na varno, če bi bilo karkoli narobe z nosilno raketo. Kdaj bodo sledili novi poleti, še ni znano, prav tako ne cena, verjetno pa se bo gibala okoli 200.000 dolarjev (170.000 evrov). Virgin za polet zaračuna 250.000 dolarjev (212.000 evrov).

Richard Branson, ki je Bezosu pred dobrim tednom ukradel naziv prvega milijarder­ja v vesolju in si je sam zgradil vesoljsko plovilo, želi z Virgin Galacticom predvsem poskrbeti za petičneže, Bezos pa si želi vplivati na širši vesoljski trg, ne le na ozko turistično področje. Najbogatej­ši zemljan, ki je pred dnevi sestopil z vrha Amazona, gradi tudi raketo New Glenn, s katero bodo izstreljev­ali večji tovor, kot so sateliti, v orbito, navsezadnj­e bi raketo uporabili tudi za prevoz ljudi v orbito in globoko vesolje. Raketa naj bi bila nared prihodnje leto. Bezos si želi pomagati človeštvu, da bo vesolje res dostopno vsem, ne le izbrancem, in hkrati z raziskovan­jem vesolja ter odkrivanje­m novih virov energije in materialov zaščititi Zemljo.

 ?? Fotografij­i Blue Origin/Reuters ?? Milijarder Jeff Bezos, njegov brat Mark Bezos, pionirka letalstva Wally Funk in bodoči študent fizike Oliver Daemen so doživeli vznemirlji­vo desetminut­no potovanje v vesolje.
Fotografij­i Blue Origin/Reuters Milijarder Jeff Bezos, njegov brat Mark Bezos, pionirka letalstva Wally Funk in bodoči študent fizike Oliver Daemen so doživeli vznemirlji­vo desetminut­no potovanje v vesolje.
 ??  ?? Iz kapsule, ki pristaja s pomočjo padal, so izstopili štirje veseli ljudje.
Iz kapsule, ki pristaja s pomočjo padal, so izstopili štirje veseli ljudje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia