Delo (Slovenia)

Sam s selfijem

- Maja Prijatelj Videmšek

S kraji iz kategorije »nujno je treba videti«, zlasti naravnimi znamenitos­tmi, je tako: želiš si, da bi bil tam sam, a enako si želijo množice drugih. Tako sem si med dopustovan­ji na Kreti več let želela obiskati plažo Preveli, ki slovi po soteski z naravnim palmovim gozdom, po katerem teče bistra reka. Letos sva na jugu končno prodrla malce vzhodneje in na vrsto je prišla Preveli.

S hriba, kjer je plačljivo parkirišče, ki že nakazuje priljublje­nost destinacij­e, se do plaže vije steza, ki jo je mogoče prehoditi v vsakršni obutvi, na plažo pa te lahko dostavi tudi vodni taksi. Že z vrha steze je soteska s palmovim gozdom in zeleno reko videti kot s photoshopo­m obdelan miraž, tako nenaravno lepa je.

Čudež narave mistiicira dejstvo, da nihče ne ve, kako so palme prišle tja. Po eni od razlag so njihova semena vanjo zanesle ptice, ki so se med selitvijo iz Afrike ustavile ob reki. Še bolj nenavadno je, da je palmov gozd leta 2010 uničil požar – vsaj tako je sprva kazalo. A kmalu so iz počrnelih debel pognali mladi listi. Močen veter je ogenj skozi gozd ponesel tako hitro, da je ožgal le zunanjost debel. Ker je ogenj uničil podrast, so palme pognale še bujneje.

Gozd je prekrasen. Palme se sklanjajo nad vodo, ki se po soteski navzgor živahno pretaka med balvani. Oaza sredi (skoraj) puščave. A v njej ni miru. Ob bregu družina fotograira vsakega družinskeg­a člana posebej, na podrti palmi mlad par v kopalkah fluorescen­tnih barv telovadi s palico za seli. Našobljena usta (oba), trebuh noter, rit ven. Na produ sredi reke se je mladenka odločila fantu pozirati sezuta, pot je začasno zablokiran­a. Vsi gledajo samo sebe, narava je le kulisa za popoln seli. Ko nad glavo začne švigati še dron, nama je dovolj. Obrneva se nazaj. Na enem od najlepših krajev na planetu je vse, kar je narobe s človeštvom. Kot bi rekel Andreas Malm, čas je, da razstrelim­o naftovod.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia