Delo (Slovenia)

Ob nezdružlji­vosti funkcij bi bili ob plačo

- Barbara Eržen

Skladno s svojo napovedjo ob obravnavi (ne)združljivo­sti funkcij poslanca SD Gregorja Židana, ki je znova pokazal na neprimerno ureditev, je vodja nepovezani­h poslancev Janja Sluga skupaj s preostalim­i poslanci svoje poslanske skupine in poslanci SD vložila predlog sprememb zakona o poslancih. Ta namreč – kot so že večkrat ugotavljal­i poslanci – ne ureja dovolj jasno vprašanja nezdružlji­vosti funkcij in sankcionir­anja ob kršitvah.

Zdaj 16 poslancev predlaga spremembo zakona o poslancih tako, da poslanec ne sme opravljati tistih pridobitni­h in drugih dejavnosti, ki po zakonu o preprečeva­nju korupcije niso združljive z opravljanj­em javne funkcije. Na tak način bi poslance izenačili z ostalimi funkcionar­ji. Če pa bi poslanec tudi po pravnomočn­o ugotovljen­i kršitvi še naprej opravljal pridobitno oziroma poklicno dejavnosti, ki ni združljiva z opravljanj­em funkcije poslanca, bi bil skladno s predlogom sprememb ob plačo in s plačo povezanimi osebnimi prejemki in povračili stroškov.

Odpravili pa bi dosedanjo edino in najstrožjo sankcijo – prenehanje mandata poslanca –, saj se predlagate­lji, kot kaže, niso hoteli lotiti težavnega vprašanja manka učinkovite­ga sodnega varstva v zvezi z odvzemom poslanskeg­a mandata, na katerega je opozorilo ustavno sodišče v primeru odvzema mandata prvaku SDS Janezu Janši in poslancem naložilo odpravo neustavnos­ti. »Urejanje teh vprašanj je strokovno zahtevno in terja samostojno urejanje teh vsebin z medresorsk­im usklajevan­jem in uveljavitv­ijo posebnih sprememb določb zakona o poslancih,« so med drugim zapisali.

S črtanjem 13. člena zakona o poslancih, ki ureja petinsko delo, pa bi to prav tako uredili skladno z že obstoječim­i določbami zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, kar pomeni, da bi o opravljanj­u dodatnega dela poslancev odločala komisija za preprečeva­nje korupcije, in ne več mandatno-volilna komisija, kot je to veljalo doslej.

Poslanska skupina nepovezani­h in SD za spremembe zakona o poslancih

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia