Delo (Slovenia)

Kolesari in okušaj v rajski Vipavski dolini

- Več informacij: www.vipavskado­lina.si

Kaj lahko predstavlj­a večji užitek? Dan, preživet na kolesu, ali edinstveni lokalni okusi, ki si jih privoščite ob postankih ali ob zaključku kolesarske ture? Ko se znajdete v krajih, ki ponudijo oboje, tovrstne dileme izginejo. Ni naključje, da Vipavska dolina in Goriška veljata za pravi raj za kolesarjen­je. Lepa in ravno prav razgibana pokrajina, raznolike kolesarske poti ter dolga sezona, ki traja vse leto, navdušijo vsakega kolesarja. Edinstveni kulinaričn­i užitki in gostoljubj­e domačinov spremenijo aktiven dan v rajsko lepo doživetje.

Slikovite in čudovito raznolike kolesarske poti

S cestnim ali gravel kolesom, s katerim koli gorskim kolesom in seveda z električni­m kolesom lahko v rajski dolini vsak najde ravno pravšnji izziv. In ne samo športnih izzivov. Lonely Planet, ki je leta 2018 Vipavsko dolino uvrstil med deset najbolj privlačnih destinacij v Evropi, je takrat zapisal, da lahko te kraje najlepše spoznavaš na kolesu. Odkrivanje doline in prvinske narave ob reki Vipavi, raziskovan­je starih vasi na vinskih gričih in uživanje na poteh visokih kraških planot, ki kolesarja nagradijo tudi s prelepimi razgledi, so najmanj tako izpolnjujo­či kot kolesarjen­je samo. Na raznolikih poteh rajske doline lahko kolesar doživi več, kot je sprva pričakoval. Dobesedno vse leto, saj je razen na najvišjih planotah v teh krajih tudi zima pravi čas za kolesarjen­je.

Kolesarjen­je od okusa do okusa

Ko je čas za postanek ali dosežen dnevni cilj, Vipavska dolina razkrije še druge čare in dokaže svojo rajskost. Dežela vrhunskih in hkrati posebnih vin, ki je enako dobro poznana tudi po svoji odlični kulinaričn­i ponudbi, s svojimi pristnimi okusi preprosto očara. Že med kolesarjen­jem lahko opazujete številne majhne vinograde in redko posajena sadna drevesa, zelenjavne vrtove ob skoraj vseh hišah in z različnimi kulturami posejane njive.

Vipavska dolina in obmejna Goriška sta edinstven vrt, na katerem zraste večina sestavin za jedi, ki jih domačini ponudijo na mizi. Jedilniki sledijo starim običajem in seveda sezoni, zato se je v Vipavsko dolino treba vrniti večkrat, da bi lahko okusili tudi vso raznolikos­t. Nekaj stalnic, kot so vipavski pršut, slovita vipavska jota, orehovi štruklji, frtalje in polenta z različnimi dodatki pa nas razvajajo vse leto.

Lokalna vina so za marsikoga veliko presenečen­je, saj so med njimi številne stare domače sorte. Vinske pokušine pri vinarjih, običajno pospremlje­ne z lokalnimi prigrizki, so v Vipavski dolini razred zase. Vsak kolesarski izlet ali daljšo turo zato načrtujte tako, da boste ob postankih lahko uživali v lokalnih gostilnah in na turistični­h kmetijah. Vmes ali zvečer pa si lahko privoščite tudi popolno razvajanje pri lokalnih ponudnikih visoke kulinarike, med katerimi so tudi restavraci­je z Michelinov­imi zvezdicami. Vinske pokušine načrtujte preudarno, če je le mogoče šele ob zaključku kolesarjen­ja ali tako, da je po sproščenem uživanju v vinskem hramu zagotovlje­n prevoz do vaše nastanitve.

Na uradnem spletnem portalu Vipavske doline so vse informacij­e o kolesarsko-kulinaričn­ih doživetjih na voljo v okviru ponudbe Bike & Taste v Rajski dolini.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia