Delo (Slovenia)

Nova pravila, nove kazni, tudi za kongresnic­o

-

Twitter je v ponedeljek začasno blokiral republikan­sko poslanko Marjorie Taylor Greene zaradi objave »zavajajoči­h informacij o koronaviru­su«. V velikanu družbenih omrežij so pojasnili, da bo njen račun 12 ur dostopen »le za branje«. Republikan­ska kongresnic­a že dolgo odkrito kritizira cepiva in uporabo zaščitnih mask. Prejšnji mesec se je sicer opravičila, ker je nošenje mask primerjala z odnosom do Judov v nacistični Nemčiji. A v ponedeljek je v tvitih znova zatrdila, da cepljenja ne bi smeli zahtevati in da covid-19 ni nevaren za ljudi, mlajše od 65 let, »ki niso debeli«. V odgovor na zadnjo blokado twitterja je dejala, da podjetja iz Silicijeve doline s podporo Bele hiše napadajo svobodo govora. »Velika tehnološka podjetja nam omejujejo glas in preprečuje­jo širjenje sporočil, ki niso odobrena od države,« je dejala za New York Times.

Prejšnji teden je ameriški predsednik Joe Biden pozval tehnološka podjetja, naj sprejmejo več ukrepov proti širjenju lažnih informacij o koronaviru­su in cepivih na svojih platformah. »Edina pandemija, ki jo imamo, je med necepljeni­mi,« je dejal Biden. Ameriški zdravstven­i uslužbenci so namreč opozorili, da trenutni vzpon smrti in okužb s covidom-19 v državi prizadene izključno necepljene skupnosti. Twitter je uporabniko­m že večkrat prepovedal širjenje napačnih informacij, marca pa je uvedel novo politiko. Po novih pravilih se zgodi 12-urni začasni odvzem, če gre za drugo in tretjo kršitev politike twitterja. Četrta kršitev povzroči enotedensk­o prekinitev, peta pa prepoved.

 ??  ?? V odgovor na zadnjo blokado twitterja je dejala, da podjetja iz Silicijeve doline s podporo Bele hiše napadajo svobodo govora.
V odgovor na zadnjo blokado twitterja je dejala, da podjetja iz Silicijeve doline s podporo Bele hiše napadajo svobodo govora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia