Delo (Slovenia)

Ljudem je pokazal svet, ki ga ne poznamo

-

Režiser Morgan Neville, ki je leta 2014 dobil oskarja za dokumentar­ec 20 Feet from Stardom, je posnel dokumentar­ec Roadrunner o pokojnem kuharskem mojstru in voditelju oddaj o hrani Anthonyju Bourdainu. Premierno je bil prikazan konec prejšnjega tedna. Neville je v preteklost­i snemal predvsem filme o glasbi, njegov z oskarjem nagrajeni film govori o vokalistka­h, ki so spremljale svetovno znane glasbenike, a niso nikoli zaslovele, prav tako je avtor odličnega filma o Keithu Richardsu, ki je režiserja navdušil. »Ko sem ga spoznal, sem dojel, da je pravzaprav zelo realen, normalen ter poln humorja, modrosti in znanja.« Tokrat je prvič snemal pripoved o nekom, ki je mrtev, zato je dokumentar­ec o Bourdainu zelo nenavaden, saj je režiser s pomočjo tehnologij­e poustvaril njegov glas in zdi se, da mrtev človek pripoveduj­e svojo zgodbo. Mnogi kritiki in svojci niso bili preveč navdušeni nad tem, zdelo se jim je, da mu v usta polaga besede, ki jih Bourdain morda nikoli ne bi izrekel. Kot duh, ki se javlja iz onstranstv­a, slavni ljubitelj hrane v filmu razlaga, da je bil velikokrat nesrečen, da se je vsem stvarem, ki jih je delal, vedno popolnoma posvetil, da je bil nemiren, da ni maral slave, a brez nje tudi ni mogel živeti. Bourdain je zaslovel s knjigo Kuhinja: strogo zaupno, v kateri je opisoval naporno in divje življenje newyorških kuharjev, ki je bilo tudi polno kokaina, žensk in neprespani­h noči. Pozneje je zaslovel z dokumentar­ci

Brez rezervacij­e, v katerih je obiskoval različne države in spoznaval hrano ter nenavadne ljudi. Vedno je živel brez filtra: oboževal je alkohol, cigarete, mastno hrano, potovanja na različne konce sveta in trpel za težko depresijo, kar so mnogi njegovi oboževalci spoznali šele po njegovi smrti. V dokumentar­cu eden od njegovih prijatelje­v pove, da je bila njegova kariera usmerjena v to, da bi postal boljši človek. Leta 2007 se je poročil z Ottavio Busia, s katero imata hčer, in zdelo se je, da se je končno umiril, a kmalu je bil znova na poti. Zakonca sta se ločila leta 2016, leto dni pozneje je spoznal italijansk­o igralko Asio Argento, v katero se je neskončno in tudi nesrečno zaljubil. Leta 2018 si je v Franciji pri 61 letih vzel življenje med snemanjem ene od epizod nove tv-serije Neznani deli. Kot pravi režiser, je Bourdain zanj junak, saj je ljudem pokazal svet, ki ga ne poznamo.

 ?? Foto wikipedija ?? Posnel je dokumentar­ec o enem od najbolj znanih ljubitelje­v hrane na svetu, pokojnem Anthonyju Bourdainu.
Foto wikipedija Posnel je dokumentar­ec o enem od najbolj znanih ljubitelje­v hrane na svetu, pokojnem Anthonyju Bourdainu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia