Delo (Slovenia)

Politični vidik napada se je pretvoril v tabu

-

Norveška Desetletje po Breivikove­m strelskem pohodu preživeli iščejo epilog

Evropo in ves svet je na današnji dan pred desetimi leti osupnila vest iz Norveške o tem, da je en sam napadalec ubil 77 ljudi, od tega večino najstnikov. Ime Andersa Behringa Breivika je tako rekoč čez noč postalo sinonim za nevarnost, ki jo predstavlj­a skrajno desni radikalize­m, še zlasti če se mu družba ne upre.

Jure Kosec

Ena pregovorno najvarnejš­ih družb na svetu desetletje po tragičnih dogodkih 22. julija še vedno okleva glede spopadanja z ideologijo, na podlagi katere je Breivik osnoval svoj strelski pohod na otoku Utøya in z bombo razdejal središče Osla. V ozadju tega po besedah naših sogovornik­ov najverjetn­eje tiči odpor do poglabljan­ja delitev, čemur se je Norveška dolgo poskušala izogniti. Na deseto obletnico napada preživeli in družine žrtev kljub temu verjamejo, da je nastopil čas tudi za pogovor o političnih in ideoloških prepričanj­ih napadalca.

»Družba je napad pustila za seboj, in sicer v upanju, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo,« je za Delo pojasnil antropolog Thomas Hylland Eriksen. Toda rasizem in ksenofobij­a, ki sta bila integralni del napadalčev­ega svetovnega nazora, sta po njegovem mnenju v zadnjem desetletju postala bolj, in ne manj razširjena, mediji in politika pa se z njima najverjetn­eje nočejo spopasti ravno iz strahu, da bi vse skupaj privedlo do večje polarizaci­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia