Delo (Slovenia)

Mark Boris Andrijanič preveč liberalen za NSi

Novi obraz Politično ambiciozni minister trdi, da ne ustanavlja stranke, o politični prihodnost­i znotraj NSi pa se ne izreka

- Uroš Esih

Politično nestabilni, a relativno širok prostor okrog politične sredine je (še) vedno najbolj zanimiv bazen za potencialn­e nove strankarsk­e projekte. Po tem, ko je Mark Boris Andrijanič prejšnji teden prevzel funkcijo ministra brez listnice za digitaliza­cijo, so se v političnem zakulisju pojavila namigovanj­a, da ustanavlja liberalno stranko, tako v ekonomskem kot svetovnona­zorskem smislu.

Mark Boris Andrijanič je postal minister na predlog, predvsem pa po izbiri predsednik­a vlade Janeza Janše. Pristal pa je v kvoti NSi, s katero ga na dosedanji poti ni nič povezovalo v političnem smislu, prav tako ni bil član stranke. V preteklost­i je bil namreč član SDS. Z Janšo sta se nato nekoliko razšla, ponovno pa sta našla skupne interese letos aprila, ko ga je predsednik vlade imenoval za vodjo Strateškeg­a sveta za digitaliza­cijo.

» Ne drži, da ustanavlja­m novo politično stranko. Trenutno ves svoj čas in energijo usmerjam v to, da digitaliza­cija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne samo celotno družbo, ampak tudi celotno politiko,« nam je včeraj na vprašanje, kako komentira informacij­e o tem, da s podporniki ustanavlja politično stranko, ki bi jo vodil in popeljal na državnozbo­rske volitve, odgovoril Andrijanič.

Na dodatno poizvedova­nje, ali obstaja možnost, da bi stranko ustanovil neposredno pred parlamenta­rnimi volitvami, ki bodo, kot kaže, redne in ali svojo prihodnost vidi in načrtuje v okviru NSi, Andrijanič ni odgovoril, dodal je, da k svojemu prvotnemu odgovoru nima kaj dodati.

Po informacij­ah iz NSi, kjer zaradi sodelovanj­a v Janševi vladi vlada vse večja nervoza, Andrijanič ni bil najbolje zapisan pri predsednik­u stranke Mateju Toninu, saj se menda ob njem počuti ogroženega. Toninova skrb naj bi bila, da bo Andrijanič, ki je zadolžen za razvojna vprašanja, dobil več medijske pozornosti kot minister za obrambo, ki je zadolžen za vojsko. Manj težav z Andrijanič­em kot ministrom imata glavni tajnik NSi Robert Ilc in tudi minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec. V primeru, da bi bil rezultat NSi na naslednjih volitvah slab in bi bila stranka primorana sodelovati s SDS v opoziciji, sogovornik­i v stranki ocenjujejo, da bi Tonina na vrhu stranke lahko nadomestil Andrijanič, če bi bil to njegov interes.

Andrijanič velja za ambiciozne­ga politika z relativno močno mrežo podporniko­v. Kdo so ti podporniki, se je razkrilo v njegovem dosedanjem angažmaju. V Pozivu k družbenem premirju in sodelo

vanju, februarja naslovljen­em na vladno in opozicijsk­o stran, ki ga je pripravil Andrijanič, so se podpisali Marko Voljč, Žiga Vavpotič, Žiga Turk, Matej Avbelj in drugi. Še dodatne podpore je bil deležen ob imenovanju na ministrsko funkcijo.

Kaj pričakujej­o liberalni volivci na desni sredini

»Upam si trditi, da morda z izjemo Janeza Drnovška ostali predsednik­i vlade v Sloveniji niso premogli širine in kapacitete, kot jo ima Andrijanič. Gotovo pa ne pri njegovih letih,« je zelo pozitivno mnenje o Andrijanič­u izrazil Žiga Vavpotič, ki je v preteklost­i sodeloval z bivšim

• Na vprašanja o političnih ambicijah Andrijanič ne odgovarja.

• Predsednik NSi Tonin bo za pozornost tekmoval z novim ministrom iz kvote stranke.

Upam si trditi, da morda z izjemo Janeza Drnovška ostali predsednik­i vlade v Sloveniji niso premogli širine in kapacitete, kot jo ima Andrijanič. Žiga Vavpotič

šefom NLB Voljčem v miselnem središču Act Tank, vse skupaj pa druži članstvo v Trilateral­ni komisiji.

Vavpotič nam je povedal, da ga ne skrbijo govorice, da bi bil Andrijanič podaljšana roka kogarkoli. »Zanj sem prepričan, da se ne bo strinjal s stvarmi, s katerimi se ne strinja. Ne bo poslušen in bo delal po svoji vesti, kar pri njem občudujem,« je povedal sogovornik, ki ni seznanjen s političnim­i načrti Andrijanič­a. V obtoku je tudi teza, da nekateri Andrijanič­a vidijo na vrhu SMC, ki se bo pred volitvami imensko, programsko ter kadrovsko prevetrila, a to so v krogu blizu predsednik­a SMC Zdravka Počivalška zanikali.

Poznavalec javnomnenj­skih trendov iz Valicona Andraž Zorko ocenjuje, da je politični prostor, ki bi ga nagovarjal Andrijanič s svojo potencialn­o liberalno stranko, prazen, obsega pa okoli sto tisoč volivcev. »Prostor desne liberalne sredine je najprej nagovoril Gregor Virant z Državljans­ko listo. Potem je del teh volivcev pobrala SMC leta 2014. Kmalu zatem, ko je SMC naredila koalicijo z SD in stranko Desus, so šli desni volivci stran od SMC. Gre za volivce, ki so desni glede gospodarst­va, po vrednotah pa izrazito liberalni, na nivoju Levice in SD, skratka ravno nasprotno od Nove Slovenije,« pojasnjuje Zorko.

Volivci NSi in SMC imajo, tako Zorko, zelo podoben odnos do gospodarst­va, liberalen princip v smislu več liberaliza­cije z manjšo vlogo države, po drugi strani pa so bili diametraln­o nasprotni, kar zadeva vrednote in odnos do človekovih pravic.

Liberalni volivci na desni sredini si po njegovi oceni želijo manj krščanstva in manj odvisnosti od Janeza Janše, kar pooseblja NSi, ki vsake toliko časa izkaže potencial, da nagovori ta prostor, a potem privre na dan prevelika ponižnost do Janše ali pa preveč poudarjajo krščanstvo.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Politični prostor za liberalno stranko z liberalnim­i nazori premore okoli sto tisoč volivcev.
Foto Uroš Hočevar Politični prostor za liberalno stranko z liberalnim­i nazori premore okoli sto tisoč volivcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia