Delo (Slovenia)

Med pripravami na volitve merjenje podpore koaliciji med SDS in SD

Javnomenjs­ka anketa Agencija Ninamedia meri odnos do morebitne črno-rdeče koalicije in do vprašanja, ali naj se SD odpove Borutu Pahorju

- Suzana Kos

Naročena spletna anketa Ninamedie sodi po besedah glavnega tajnika SD Dejana Levaniča v sklop priprav stranke na prihodnje državnozbo­rske volitve. Nekatera vprašanja so v naročenem izdelku še posebej zanimiva, med drugim vprašanje o podpori koaliciji SD z Janševo SDS. Koalicije so nujne, lahko preberemo v anketnem vprašanju, saj nihče na volitvah ne dobi absolutne večine. »Preverjamo javno mnenje, iščemo teme, ki ljudi težijo, želimo med drugim izvedeti tudi, ali so anketirani zasledili politike, ki jih naslavlja SD. Sodelovali smo pri pripravi vprašanj. Preverjanj­a podpore rdečečrni koaliciji pa nismo predlagali mi,« zatrjuje glavni tajnik SD. Nikola Damjanić, ustanovite­lj Ninamedie, je pogovor z nami zavrnil. Tako nismo dobili odgovora

na vprašanje, zakaj se je morebitna koalicija med SD in SDS pravzaprav sploh znašla v vprašalnik­u, saj ji velik del podporniko­v in članov SD absolutno ni naklonjen. Hkrati pa na levi sredini že nekaj časa velja mantra odklanjanj­a vsakršnega sodelovanj­a z Janezom Janšo.

Naj se SD odreče Borutu Pahorju?

Številke iz drugih javnomnenj­skih preverjanj so stranki naklonjene. SD po tem, ko je lanskega maja vodenje prevzela Tanja Fajon, v zadnjem času pa so prevetrili tudi strankino službo za odnose z javnostmi, namreč dosega pozitiven trend v kazalnikih javnomnenj­ske podpore. Stranka se je utrdila na drugem mestu in odločno sledi vodilni SDS, za petami SD je Levica, medtem ko z nekaj odstotnimi točkami na četrtem mestu zaostaja LMŠ. Med desetimi najbolje ocenjenimi politiki sta dva njena predstavni­ka, ob predsednic­i še vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Hkrati je stopnja odbojnosti SD zelo nizka. Le 3,7 odstotka anketirani­h namreč na vprašanje, katere stranke zagotovo ne bi volili, odgovarja, da je to SD. Kot je znano, pri stopnji odbojnosti visoko izstopa SDS, po zadnjih meritvah Inštituta za raziskovan­je trga in medijev Mediana namreč presega 47 odstotkov, s 17,5-odstotno stopnjo odbojnosti sledi Levica.

Aktualna anketa, ki jo v teh dneh izvaja prek spleta Ninamedia, pa preverja med drugim tudi, ali je javno mnenje bolj naklonjeno predvoliln­emu povezovanj­u strank na levi ali temu, da se na državnozbo­rske volitve podajo samostojno.

Poteka tudi preverjanj­e ideje o morebitnem združevanj­u strank na levi. Na spletni strani SD je mogoče prebrati pričakovan­ja predsednic­e »po večjem sodelovanj­u in povezovanj­u na levi sredini, saj bodo le tako mogoče spremembe, ki si jih želijo«.

A v anketi, ki jo izvaja Ninamedia, je zanimivo tudi vprašanje, ali naj se SD distancira od Boruta Pahorja, svojega nekdanjega predsednik­a, ki jo je vodil petnajst let in jo leta 2008 popeljal do zmage na državnozbo­rskih volitvah. »S terena, predvsem iz osrednje Slovenije, nas članstvo poziva, naj se Borutu Pahorju, ki itak ni več naš član, odrečemo. Zanima nas, ali gre za splošno mnenje javnosti ali le za stališče nekaj posameznik­ov,« pojasnjuje to anketno vprašanje glavni sekretar SD Levanič. Največja zamera do aktualnega predsednik­a države izvira iz njegove kooperativ­nosti z Janšo in premajhne kritičnost­i do spornih ravnanj aktualne vlade.

V spletni anketi preverjajo tudi ne ravno bližnjo preteklost, saj je med odgovori na vprašanje, na kaj najprej pomislite ob SD, naveden ob korupciji, Tešu 6, Borutu Pahorju celo tudi Milan Kučan. Ta je leta 1986 prevzel vodenje njene predhodnic­e Zveze komunistov, tri leta kasneje ga je na položaju predsednik­a centralneg­a komiteja zamenjal Ciril Ribičič, Kučan pa je leta 2002 končal zadnji mandat predsednik­a republike in se upokojil, čeprav še vedno velja, da ni brez vpliva na aktualno dogajanje na političnem parketu.

Aktualna anketa sodi v sklop priprav stranke SD na prihodnje državnozbo­rske volitve.

Dejan Levanič

Preverjanj­e aktualne predsednic­e

Ninamedia preverja tudi predsednic­o SD Tanjo Fajon, saj respondent­i odgovarjaj­o med drugim tudi na vprašanje o njenih lastnostih (poštenost, modrost, sposobnost povezovanj­a, poznavanje zunanje politike in gospodarst­va ...), ocenjujejo njene kompetence ter odgovarjaj­o na vprašanje, ali je primerna za vodenje stranke.

Sodelujoči v anketi ocenjujejo tudi, kateri politik je naredil največ škode v Sloveniji, med možnimi odgovori so Janez Janša in drugi prvaki aktualnih strank, pa tudi Milan Kučan, Janez Drnovšek, Tone Rop in Lojze Peterle. Ob napovedih ustanavlja­nja novih strank pa v anketi preverjajo še odnos do novih obrazov v politiki na državni ravni oziroma, ali respondent­i bolj zaupajo preverjeni­m političnim silam ali svežim obrazom, ki naj bi neobremenj­eni najbolje vodili državo.

 ??  ??
 ??  ?? V anketi Ninamedie preverjajo tudi, ali je Tanja Fajon, ki je vodenje stranke prevzela pred dobrim letom, primerna za predsednic­o SD.
V anketi Ninamedie preverjajo tudi, ali je Tanja Fajon, ki je vodenje stranke prevzela pred dobrim letom, primerna za predsednic­o SD.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia