Delo (Slovenia)

Oster odgovor pravosodne­ga ministra

Odstop Anžeta Erbežnika Po stopinjah vladne (ne)seznanitve

- Suzana Kos, Barbara Eržen

»Očitki, ki so del odstopne izjave dr. Anžeta Erbežnika, so nizkotni in polni laži,« so se na kritiko državnega sekretarja v odstopu odzvali na pravosodne­m ministrstv­u. Informacij o tem, kdaj naj bi se vlada z njegovim odstopom formalno seznanila, pa trenutno nimajo. Gradivo z odstopno izjavo je bilo po naših informacij­ah že poslano na vlado, ki naj bi ga skladno z dogovorom obravnaval­a na torkovi dopisni seji, a se to ni zgodilo.

Na vladnem uradu za komunicira­nje in v generalnem sekretaria­tu, ki pripravlja gradiva za vladne seje, na naše vprašanje, kdaj bo vlada obravnaval­a to točko, niso odgovorili, so se pa zato sprožila ugibanja, ali bo premier Janez Janša z njegovo odstopno izjavo ravnal tako, kot je ravnal z odstopno izjavo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Erbežnik je za Delo to zavrnil, saj se namerava po odstopu vrniti v evropski parlament. Tako je zanikal tudi špekulacij­e, da bo svojo profesiona­lno pot nadaljeval v kabinetu Janeza Janše in od tam poskušal vplivati na dogajanje na pravosodne­m ministrstv­u. »Dejstvo, ki očitno ni bilo pogodu dr. Erbežniku, je, da ministrstv­o vodi minister,« pa je na Erbežnikov­e kritike včeraj odgovoril Dikaučič, ki očitke, navedene v odstopni izjavi, v celoti zavrača, in dodaja, da povedo največ o avtorju samem. »Dr. Erbežnik se je ekipi pridružil zaradi strokovnih

Poslanka LMŠ Jerca Korče je napovedala, da bi lahko zoper Marjana Dikaučiča in še nekatere ministre vložili interpelac­ijo. referenc na področju kazenskega prava, vendar v času njegovega delovanja na ministrstv­u vsebinsko ni doprinesel oziroma nadgradil nobenih vsebin ministrstv­a. V času najinega sodelovanj­a sem spoznal, da je za uspešno opravljanj­e funkcije državnega sekretarja potrebno mnogo več kot to, nenazadnje tudi spoštovanj­e sodelavcev in postavljan­je skrbi za ugled ministrstv­a in Slovenije pred lastne potrebe po promociji,« je še dejal Dikaučič.

Na očitek o pomanjkanj­u osnov pravnega znanja EU pa so s pravosodne­ga ministrstv­a sporočili še, da je minister Dikaučič diplomiran­i univerzite­tni pravnik, z opravljeni­m pravniškim državnim izpitom, izpit »Pravo EU« pri prof. dr. Rajku Knezu pa je opravil z oceno 10.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia