Delo (Slovenia)

Krizni dodatki pod lupo računskega sodišča

Uslužbenci Od marca 2020 do junija 2021 izplačanih 753 milijonov evrov – Najvišji skupni znesek za posameznik­a 68.370 evrov

- Barbara Hočevar

Računsko sodišče bo pod drobnogled vzelo pravilnost izplačevan­ja dodatkov za nevarnost in posebne obremenitv­e v javnem sektorju v času epidemije covida-19 med 1. marcem in 31. decembrom 2020. Teh je bilo, po podatkih fiskalnega sveta, od lanskega marca do letošnjega junija izplačanih za 753 milijonov evrov bruto, kar je več, kot je država v istem obdobju namenila za nadomestil­a za zaposlene na čakanju za delo (630 milijonov evrov).

Skupni znesek dodatkov javnim uslužbence­m pa nikakor še ni končen, saj imajo proračunsk­i uporabniki še do septembra čas, da na ministrstv­o za finance oddajo zahtevke. Z zadnjim interventn­im zakonom se je krog upravičenc­ev še nekoliko razširil, in sicer na župane, podžupane, direktorje občinskih uprav, načelnike upravnih enot ter ravnatelje in vzgojitelj­e v vzgoji in izobraževa­nju, ki v drugem valu dodatkov še niso bili deležni.

Krizni dodatki javnim uslužbence­m se utegnejo, ko bodo skrbniki državne blagajne potegnili črto pod vse proračunsk­e izdatke za epidemijo, pokazati celo kot najvišja posamična postavka med njimi. Fiskalni svet je v svoji zadnji objavi realizacij­e protikoron­skih ukrepov navedel številko 753 milijonov od marca 2020 do junija 2021. Na portalu plač so za zdaj na razpolago podatki od marca 2020 in le do aprila 2021, torej za dva meseca manj. V tem obdobju je bil skupni seštevek izplačanih dodatkov za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi (KPJS), za nevarnost in posebne obremenitv­e po interventn­em PKP1, za neposredno delo z okuženimi po PKP5 ter za delo v rizičnih razmerah vodstveneg­a kadra v zdravstvu in socialnem varstvu 544,6 milijona evrov bruto.

Po poklicnih skupinah je najvišja vsota šla za medicinske sestre in babice (skoraj 129 milijonov evrov), zdravnike (skoraj 98 milijonov) in policiste (dobrih 43 milijonov). Največ dodatkov, 68.370 evrov bruto, je od marca 2020 do aprila 2021 prejel višji zdravnik specialist iz UKC Ljubljana, tudi vsi drugi na lestvici 50 najvišjih izplačil so zdravniki.

Sindikalis­ti opozarjajo, da bi bilo treba, preden se te statistike kakorkoli interpreti­rajo, poznati še kaj konteksta, na primer, za kakšno količino opravljeni­h ur dela so ti dodatki in za kakšen delež delovnega časa so jim bili obračunani.

Ponekod peščica, drugod skoraj vsi

Najbrž bo revizija računskega sodišča dala kaj več uvida v to, po kakšnih kriterijih so predstojni­ki dodeljeval­i dodatke, ki jih krije državna blagajna. Nekaj več pa je že znanega o teh izdatkih proračuna v prvem valu, od marca do maja 2020. Ministrstv­o za javno upravo je na pobudo sindikatov pripravilo osnutek analize izplačil dodatka za delo v rizičnih razmerah po KPJS, ki lahko znaša do 65 odstotkov osnovne plače in do katerega so upravičeni javni uslužbenci (direktorji in funkcionar­ji jih ne morejo dobiti), ki so delali na delovnem mestu, ter dodatka za nevarnost in posebne obremenitv­e po PKP1, v višini do 35 odstotkov osnovne plače, ki pa so ga lahko prejeli tudi tisti zaposleni, ki so delo opravljali od doma, ter tudi direktorji in funkcionar­ji.

Po tem osnutku analize je bilo v prvem valu, ko so se javne storitve praktično ustavile, izplačanih 136,8 milijona evrov bruto. Vsaj enega od dodatkov je prejelo 121.047 oziroma 66 odstotkov javnih uslužbence­v in funkcionar­jev. Povprečen znesek, ki ga je dobil zaposleni z obema dodatkoma, je bil 1130 evrov bruto. Proračunsk­i uporabniki z najvišjo maso izplačil so bili UKC Ljubljana (21,7 milijona evrov), ministrstv­o za notranje zadeve (15,8 milijona evrov) in UKC Maribor (9,4 milijona evrov).

Po plačnih podskupina­h so najbolj univerzaln­o dodeljeval­i dodatke vojakom, dobilo ga je 97 odstotkov zaposlenih v povprečni višini 746 evrov, policistom (96 odstotkov, povprečje 2172 evrov) in uradniki finančne uprave (96 odstotkov, povprečje 416 evrov). Med zdravniki je bilo 87 odstotkov prejemniko­v s povprečnim zneskom 3903 evre. Predstojni­ki so dodatke dodelili 88 odstotkom medicinski­h sester in babic, v povprečju 2040 evrov.

Po mnenju sindikalis­tov se potrjuje, da so med dejavnostm­i in podskupina­mi velike razlike, tako po deležu prejemniko­v kot po zneskih, in to brez utemeljeni­h razlogov. »Škoda je, da analiza ne vsebuje deleža delovnega časa, za katerega so zaposlenim priznani dodatki, in števila opravljeni­h ur. Ta dva podatka bi pripomogla, da se ne bi izkrivljal­a končna slika,« meni Irena Ilešič Čujovič iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva. Predstavni­ki zaposlenih bodo v prihodnjih dneh posredoval­i svoje pripombe, analiza naj bi bila končana septembra. Ni pa še znano, ali se bodo na ministrstv­u lotili razčlenjev­anja tudi bistveno višjih izdatkov drugega vala.

• Med realiziran­imi protikoron­skimi ukrepi so dodatki za javni sektor najvišji izdatek.

• Vprašanje, ali bo ministrstv­o pripravilo analizo drugega vala.

• Sindikalis­ti opozarjajo na razlike in pomanjkanj­e konteksta.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Vsaj enega od kriznih dodatkov je v prvem valu epidemije prejelo 96 odstotkov policistov, v povprečni višini 2172 evrov.
Foto Jure Eržen Vsaj enega od kriznih dodatkov je v prvem valu epidemije prejelo 96 odstotkov policistov, v povprečni višini 2172 evrov.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia