Delo (Slovenia)

Slovenska tiskovna agencija še kar brez financiran­ja

STA Upravno sodišče začasno zadržalo izvajanje vladne uredbe – Šef Ukoma očita STA, da ne opravlja javne službe

- Barbara Eržen

Upravno sodišče je začasno zadržalo izvajanje vladne uredbe o opravljanj­u javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), zato na STA pričakujej­o, da bosta vlada in vladni urad za komunicira­nje (Ukom) nemudoma plačala zapadle obveznosti in s tem izpolnila določbe zakona o STA in sedmega protikoron­skega zakona (PKP7). Ta namreč določa, da se ne glede na to, ali je STA z ustanovite­ljem sklenila pogodbo, za opravljanj­e javne službe zagotovijo sredstva v skladu z njenim sprejetim poslovnim načrtom.

Na trditve vladne strani, da obstoj STA ni več ogrožen, ker je ta prodala terjatev do ustanovite­lja, je upravno sodišče odgovorilo, da gre zgolj za prodajo enega mesečnega zahtevka za nadomestil­o za opravljanj­e javne službe za maj 2021, kar po njihovi presoji v težki finančni situaciji agencije še ne pomeni, da ji ne grozi več težko popravljiv­a škoda. »Utemeljeni so ugovori STA, da v primeru nezadržanj­a izpodbijan­e uredbe ne bi bilo izplačano nadomestil­o za opravljanj­e javne službe v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021, saj ima vlada v izpodbijan­i uredbi podlago, da se v primeru nesklenitv­e pogodbe storitve javne službe plačujejo v skladu z uredbo,« je zapisala predsednic­a upravnega sodišča Jasna Šegan in nato navedla, da o sami tožbi sodišče sploh še ni razpravlja­lo. Tudi zoper ta sklep je možna še pritožba.

»Tudi po PKP7 financiran­je ni kar direktno, STA mora opravljati javno službo,« pa vztraja direktor Ukoma Uroš Urbanija in pri tem navaja, da STA tega trenutno ne počne, ker nobenemu mediju ne dovoli uporabljat­i storitev javne službe, ki morajo biti brezplačne. »Od vsakega medija namreč zahteva, da pred uporabo teh storitev podpiše s STA tržno pogodbo, kar je evidentna kršitev zakona,« pravijo na Ukomu, kjer se pri tem sklicujejo na zakon o STA, ki sicer govori le o »dostopnost­i« za vse pod enakimi pogoji. S tem pa bi po mnenju sogovornik­ov STA finančno lahko postala še bolj odvisna od proračunsk­ih sredstev – zmanjšal bi se njen prihodek iz tržnih dejavnosti –, zato se na STA še krepi strah pred »madžarskim scenarijem«, kjer se je oblast najprej lotila neodvisnos­ti javnih medijev.

Ker pogodba, o kateri sta se STA in Ukom pogovarjal­a, temelji na vladni uredbi po odločitvi upravnega sodišča, na STA opozarjajo, da te zdaj ne morejo in ne smejo podpisati. Pripravlje­ni pa so na nove pogovore o besedilu pogodbe, ki bo upoštevalo celotni pravni okvir, ki ureja delovanje STA. »Če si je direktor Veselinovi­č premislil in priznava Ukom kot predstavni­ka ustanovite­lja tudi brez uredbe, pa se seveda lahko podpiše v luči novih okoliščin v tem delu prilagojen­a pogodba,« pravi Urbanija, ki pa se o njeni vsebini ni pripravlje­n pogovarjat­i, češ da samo upošteva zakon.

• Zoper sklep o izdani začasni odredbi je mogoče vložiti pritožbo v treh dneh.

• Na STA pričakujej­o, da bosta vlada in Ukom plačala zapadle obveznosti.

• Še naprej pripravlje­ni na pogovore o pogodbi.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Mineva že 203. dan, odkar STA opravlja javno službo, ne da bi ji vlada zanjo plačala.
Foto Jure Eržen Mineva že 203. dan, odkar STA opravlja javno službo, ne da bi ji vlada zanjo plačala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia