Delo (Slovenia)

Sodna palača za Bežigradom spet oživljena

Projekt Objava novega arhitektur­nega natečaja še ta mesec – Dolgoletno reševanje prostorske stiske sodišč

- Manja Pušnik

»Aktivnosti za uresničite­v projekta gradnje nove sodne dvorane, ki je stal vse od leta 2013, pospešeno izvajamo,« so potrdili na pravosodne­m ministrstv­u pod vodstvom Marjana Dikaučiča. Potem ko je pred leti propadel načrt gradnje stavbe ob Masarykovi, država zdaj načrtuje že drugi arhitektur­ni natečaj za gradnjo poslovne stavbe, ki bi rešila prostorsko stisko ljubljansk­ih sodišč. Ali bo 135 milijonov evrov vredni projekt, ki so ga načrtovali številni Dikaučičev­i predhodnik­i, končno le ugledal luč sveta? Ljubljansk­i podžupan Janez Koželj o tem močno dvomi.

Dobrih 14.000 kvadratnih metrov velika gradbena jama ob Dunajski cesti, kjer je nekdaj stala vojašnica Ljuba Šercerja, je bila izkopana leta 1996 in tako že četrt stoletja kazi podobo prestolnic­e. Vendar po besedah podžupana Janeza Koželja ta jama meče slabo luč predvsem na državo. »Ob takšnem destruktiv­nem ravnanju vlade ostajam brez moči. Ne morem verjeti, da od 15 projektov, ki so jih v zadnjih 25 letih načrtovala ministrstv­a, niso zgradili niti enega, da bi rešili vsaj nekatere najbolj urgentne, desetletja trajajoče težave v delovanju državne uprave in ustanov. Še bolj pa me skrbi, da se ob takšnem ravnanju, ki je brez primere v Evropi, pravzaprav nihče ne vpraša, ali je bilo kaj narobe. Kot da bi se vsi vdali v usodo žrtev neučinkovi­te politike. Nobene vlade do zdaj pravzaprav ni zanimala podoba glavnega mesta in so vso skrb prepuščale občini,« je kritičen prvi mestni urbanist.

Po njegovih besedah jim bo na MOL do konca mandata županovanj­a Zorana Jankovića (ta se izteče jeseni prihodnje leto) uspelo uresničiti vse načrtovane projekte, razen enega (Plečnikove­ga stadiona, op. a.), država pa v treh desetletji­h ni zmogla uresničiti niti enega. Pri tem velja omeniti, da so lani poleti tri društva (društvo za permakultu­ro, Prostorož in društvo Trajna), potem ko so pridobila sredstva kulturnega ministrstv­a, začela oživljati to zapuščeno zemljišče, s pravosodni­m ministrstv­om pa sklenila pogodbo o začasni rabi.

Država bi še en natečaj

Zbornica za arhitektur­o in prostor je nedavno na spletni strani objavila, da bo ministrstv­o za pravosodje predvidoma konec julija objavilo arhitektur­ni natečaj za novo sodno stavbo na Dunajski cesti, oddaja elaboratov je načrtovana za sredino oktobra. Na pravosodne­m ministrstv­u pojasnjuje­jo, da je dobrih 60 odstotkov prostorov, ki jih pravosodni organi uporabljaj­o na razpršenih lokacijah v ožjem središču Ljubljane, v najemu, za kar na leto odštejejo več kot štiri milijone evrov. In dodajajo, da so ti prostori, tako lastni kot najeti, večinoma stari in energijsko neučinkovi­ti. »Cilj investicij­e v novo sodno stavbo v Ljubljani je predvsem združiti prvostopen­jska sodišča v novi sodni stavbi na eni lokaciji, zagotoviti delovanje sodišč v prostorih v lasti države ter vzpostavit­i sodobne delovne razmere in potrebno stopnjo varnosti zaposlenim in obiskovalc­em,« dodajajo.

Nova stavba, ki je zdaj ocenjena na kar 135 milijonov evrov (brez DDV), naj bi tako rešila večletno

prostorsko problemati­ko prvostopen­jskih sodišč. Ta zdaj poslujejo v najetih prostorih v središču Ljubljane, v novo stavbo pa se bodo preselili uslužbenci okrožnega in okrajnega sodišča ter delovnega in socialnega sodišča. Na vprašanje, koliko denarja je rezerviran­ega v državnem proračunu, na resornem ministrstv­u odgovarjaj­o, da je letos zagotovlje­nih 230.000 evrov, prihodnje leto 2,4 milijona evrov, leta 2023 pa sedem milijonov evrov. Zanimivo je, da pri tem ne računajo na evropska sredstva.

Mojstri v objavljanj­u natečajev

Da je treba težavo s prostorsko problemati­ko ljubljansk­ih sodišč vendarle rešiti, že nekaj časa opozarja tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. »Nikjer v Evropi nisem zasledil tako katastrofa­lne prostorske problemati­ke, kot je tu. Slabih razmer ne občutimo le sodniki, ampak predvsem stranke v postopkih. In nerazumeva­nje države pri tem kaže, kakšen odnos ima do sodstva.« Tako je Florjančič pred dvema letoma v pismu seznanil takratnega premiera Marjana Šarca. Sodišča v Ljubljani namreč poslujejo na 18 lokacijah na območju mesta. »Možnost odpovedi najemnih pogodb za sodišča, ki poslujejo v najetih prostorih, ki tudi niso bili zgrajeni za namene sodišč, je resna motnja za njihovo poslovanje,« je takrat zapisal Florjančič.

Podžupan Koželj pa se ob oživljenem projektu zdaj sprašuje tudi, zakaj država potrebuje še en natečaj in kaj se je zgodilo s tistim izpred nekaj let, ko so sodno stavbo načrtovali ob Masarykovi. »Namesto da bi stavbo zgradili v središču mesta, kjer ima država v lasti zemljišče in izdelane vse načrte, so si spet premislili. Tako imamo že drugi natečaj za ljubljansk­o avtobusno postajo, prav tako za Dramo in Nuk 2 in zdaj še za sodno stavbo. To pomeni, da pri nas ne delamo drugega, kot objavljamo natečaje. Tu je nekaj zelo narobe,« je kritičen podžupan.

Zgodba o jari kači in steklem polžu

Gradbeno jamo za Bežigradom so izkopali med gradnjo soseske Bežigrajsk­i dvor, družba Imos pa je po načrtih arhitektov biroja Ambient zgradila tudi poslovno stavbo. »Leta 1996 so arhitekti biroja Ravnikar-Potokar zmagali na natečaju za gradnjo vladne palače, v katero bi preselili štiri ministrstv­a – za okolje, kmetijstvo, delo in zdravje – ter statističn­i urad. Izbrani arhitekti so do leta 2004 izdelali projekte za pridobitev gradbenega dovoljenja in ga pozneje zaradi zapleta z delom parcele na vzhodni strani zemljišča tudi prilagodil­i,« pravi prvi mestni urbanist. Zaradi menjave vlad se kasneje postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja ni nadaljeval, dokler niso leta 2008 projekta delno obudili in preverili možnosti za ureditev dodatnih dveh kleti za parkiranje.

Leta 2012 so na pravosodne­m ministrstv­u spremenili prvotno odločitev o gradnji sodne palače na Masarykovi cesti – za katero je že bila izdelana celotna projektna dokumentac­ija in kupljeno zemljišče – na podlagi nove projektne študije za gradnjo sodne palače na območju gradbene jame. V skladu z urbanistič­no vizijo mesta pa so si po besedah podžupana Janeza Koželja na MOL ves čas prizadeval­i, da bi se začela tako gradnja vladne palače ob Dunajski cesti kot tudi sodne palače ob Masarykovi.

• 60 odstotkov prostorov sodišč je najetih, kar državo stane 4 milijone evrov na leto.

• V sodno stavbo bi preselili okrožno, okrajno ter delovno in socialno sodišče.

• Pri investicij­i ne računajo na evropska sredstva.

Namesto da bi sodno stavbo zgradili v središču mesta, kjer ima država v lasti zemljišče in izdelane vse načrte, so si spet premislili. Janez Koželj, podžupan MOL

 ??  ?? V gradbeni jami, ki že četrt stoletja zeva ob Dunajski in Topniški cesti, naj bi država končno začela graditi stavbo s sodobnimi prostori za uslužbence ljubljansk­ih sodišč.
V gradbeni jami, ki že četrt stoletja zeva ob Dunajski in Topniški cesti, naj bi država končno začela graditi stavbo s sodobnimi prostori za uslužbence ljubljansk­ih sodišč.
 ?? Fotografij­i Jure Eržen ?? Na območju ob Dunajski cesti je nekdaj stala vojašnica Ljuba Šercerja, gradbeno jamo pa so izkopali med gradnjo soseske Bežigrajsk­i dvor.
Fotografij­i Jure Eržen Na območju ob Dunajski cesti je nekdaj stala vojašnica Ljuba Šercerja, gradbeno jamo pa so izkopali med gradnjo soseske Bežigrajsk­i dvor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia