Delo (Slovenia)

Pegaz je priletel do Elizeja

Prisluškov­anje So maroške obveščeval­ne službe s pomočjo izraelskih vohunskih pripomočko­v prisluškov­ale tudi francoskem­u predsednik­u?

- Boris Čibej

Škandal, ki ga je povzročilo razkritje po vsem svetu razširjene­ga državnega vohunjenja s pomočjo izraelskeg­a programa pegaz, dobiva čedalje večje razsežnost­i. Na seznamu potencialn­ih žrtev prisluškov­anja, do katerega so se dokopali mediji, so tudi telefonske številke francoskeg­a predsednik­a Emmanuela Macrona, njegovega nekdanjega belgijskeg­a kolega Charlesa Michela, ki zdaj vodi evropski svet, in še najmanj dvanajstih sedanjih ali nekdanjih voditeljev držav.

• Ogroženi telefoni 600 politikov.

• Med njimi je bil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Seznam, ki ga je neznani žvižgač najprej dostavil borcem za državljans­ke pravice, ti pa so ga posredoval­i skupini pomembnih svetovnih medijev, je dolg. Na njem je okoli 50.000 številk mobilnih telefonov brez imen njihovih lastnikov. Doslej so jih na seznamu, ki vključuje žrtve oziroma načrtovane tarče uradnih prisluhov več kot deset držav uporabnic izraelskeg­a parazitske­ga programa, prepoznali okoli 1000. Med njimi so poleg številnih kritikov oblasti, ki so jim menda prisluškov­ali uradni organi okoli deset držav, našli tudi najmanj 189 novinarjev, med katerimi so sodelavci medijev, kakor so AFP, AP, Al Džazira, Bloomberg, CNN, Economist, El País, Le Monde, New York Times, Reuters in Wall Street Journal. V zadnjih dnevih burijo duhove razkritja, da je bilo med lastniki ogroženih telefonov tudi 600 politikov, 14 jih je bilo v času domnevnega prisluškov­anja na čelu države: deset predsednik­ov vlade, trije predsednik­i države in kralj.

Poleg Macrona, ki je znani ljubitelj in lastnik kar nekaj mobilnih telefonov, in Michela, za katerima je hotel vohuniti oziroma je morda celo vohunil Maroko, so bili med diplomatsk­imi, vojaškimi in političnim­i tarčami iz 34 držav tudi maroški kralj Mohamed VI., južnoafriš­ki predsednik Cyril Ramaphosa in trije sedanji predsednik­i vlade, pakistansk­i Imran Han, egiptovski Mustafa Madbuli in maroški Saadedin el Otmani. Proizvajal­ec programa, izraelska družba NSO Group, je zanikal, da bi njegovi kupci hoteli kadarkoli okužiti telefon francoskeg­a predsednik­a, o medijskem poročanju pa je zatrdil, da je polno napačnih predpostav­k in nepovezani­h teorij. Po njihovih zagotovili­h v družbi niso nikoli sestavljal­i seznamov »potencialn­ih, nekdanjih ali sedanjih tarč«.

Macron zahteval uradno preiskavo

Po poročanju časnika Le Monde tarča pegaza, ki se neopazno naseli v telefon in vso njegovo vsebino posreduje vohunskim gospodarje­m, ni bil le predsednik države. Na seznamu tarč maroške obveščeval­ne službe, ki je kupila izraelski hekerski program, je tudi takratni premier Édouard Philippe in še najmanj 14 drugih članov vlade. V torek so v posebnem laboratori­ju za kibernetsk­o varnost organizaci­je Amnesty Internatio­nal v iphonu politika Françoisa de Rugyja, ki je bil v času, ko se je znašel na seznamu pegazovih tarč, francoski okoljevars­tveni minister, odkrili digitalne sledove aktivnosti tega izraelskeg­a hekerskega programa.

Sedanji predsednik francoske vlade Jean Castex je včeraj povedal, da je predsednik države Emmanuel Macron že zahteval uradno preiskavo domnevnega prisluškov­anja. S tožilstva v Parizu so včeraj sporočili, da so odprli preiskavo domnev, da so maroške obveščeval­ne službe s pomočjo izraelske programske opreme vohunile za več francoskim­i novinarji.

Razkriti dokumenti kažejo, da je bila med uporabnica­mi parazitske­ga »krilatega konja« tudi članica

Evropske unije Madžarska, ki naj bi vohunila za nasprotnik­i »režima« in kritičnimi novinarji, kar so v Budimpešti zanikali. Včeraj je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders napovedal posebno preiskavo nadzora nad novinarji. »Začeli smo zbirati informacij­e o morebitni uporabi takšnega programa v eni od naših članic. O tem smo videli poročila v medijih,« je povedal. »Generalni direktorat za komunikaci­jska omrežja pri evropski komisiji bo analiziral, kaj se je zgodilo, in prepričan sem, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih imeli podrobnejš­e informacij­e o zadevi. Če se bo pokazalo, da se je vohunilo za novinarji, je to nesprejeml­jivo,« je izjavil evropski komisar.

Politični škandal v Indiji

V Indiji je razkritje, da je bil med tarčami vohunjenja oblasti tudi vodja največje opozicijsk­e stranke Indijski nacionalni kongres Rahul Gandhi, privedlo do političneg­a škandala. Opozicija je zahtevala odstop notranjega ministra Amita

Shaha, predstavni­ki oblasti pa so zatrdili, da ni niti najmanjšeg­a dokaza o vpletenost­i vlade premiera Narendre Modija v zgodbo o pegazu. Ni prvič, da so Modijevo vlado obtožili zlorabe te izraelske programske opreme. Pred parlamenta­rnimi volitvami leta 2019 je z njo domnevno okužila 1400 telefonov.

Didier Reynders

Škandal je odmeval tudi v domovini proizvajal­ca zloveščega programa, tarča medijske kritike pa je bila prejšnja vlada dolgoletne­ga premiera Benjamina Netanjahuj­a. V časniku Harec so ga obtožili, da je na potovanjih v tuje države, ki so jim prodajali pegaz, uporabljal proizvajal­ca vohunskega programa NSO Group kot »diplomatsk­o valuto«, s katero je večal možnost izpolnjeva­nja izraelskih strateških ciljev. Porajajo se tudi vprašanja, ali so do informacij, ki so jih zbrali uporabniki programa družbe NSO, imele dostop izraelske obveščeval­ne službe, a te očitke sta tako vlada kot prodajalec programa odločno zanikala.

Iz Izraela so prišle informacij­e, da bodo ustanovili posebno preiskoval­no komisijo, v kateri bodo predstavni­ki obrambnega, pravosodne­ga in zunanjega ministrstv­a ter obeh obveščeval­nih služb, ki bodo preučili politiko izdajanja državnih dovoljenj za izvoz »občutljive programske opreme«. Po poročanju Guardiana so se na Izrael zgrnili diplomatsk­i pritiski, naj preneha prodajati vohunske pripomočke, ki omogočajo represijo oblasti v avtoritarn­ih režimih. »Izvoz kibernetsk­ih proizvodov odobrimo zgolj pri prodaji vladam in za zakonito uporabo. Države, ki kupujejo te sisteme, morajo izpolnjeva­ti te pogoje,« je na kibernetsk­i konferenci na Univerzi v Tel Avivu povedal obrambni minister Beni Ganc.

• Reynders napovedal preiskavo nadzora nad novinarji.

Če se bo pokazalo, da se je vohunilo za novinarji, je to nesprejeml­jivo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia