Delo (Slovenia)

Vlada nima krilatega konja, si ga pa želi?

Varnost Komunicira­nje predstavni­kov oblasti o orodju za vohunjenje škodi prizadevan­jem Sove

- Novica Mihajlović

»Vsi bi ga imeli, hkrati pa vsi obsojali tiste, ki ga imajo,« je ob sliki pegaza na twitterju včeraj zapisal državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. Varnostni strokovnja­k Branko Lobnikar se je strinjal, da bi država, ki da kaj na svojo varnost, ob strogih varovalkah in nadzoru izraelsko orodje za spremljanj­e komunikaci­j morala imeti, Mahničev način komunicira­nja o tej temi pa se mu je zdel nesprejeml­jiv in škodljiv za prizadevan­ja Slovenske obveščeval­no-varnostne agencije (Sova).

Z besedilom, ki je navedeno na začetku tega članka, je Mahnič, precej verjetno nehote, sprožil plaz zgroženih odzivov uporabniko­v družbenih omrežij. Nekateri so se spraševali, ali se državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednik­a vlade hvali, da ima vlada razvpiti izraelski program za prisluškov­anje in nadzor državljano­v, ali odobrava uporabo tega programa, ali zgolj nekoliko neposrečen­o duhoviči in provocira politične nasprotnik­e.

Odgovor smo poskušali dobiti pri Branku Lobnikarju, prodekanu za raziskoval­no dejavnost in predstojni­ku katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. »Tudi če bi država pegaz imela, o čemer močno dvomim, bi bilo dobro, da

Branko Lobnikar bi ga imela, če bi dala kaj na svojo varnost, seveda ob ustreznem nadzoru in preprečeva­nju morebitnih zlorab. O komunicira­nju državnega sekretarja za nacionalno varnost o tem pa menim, da resen človek na njegovem položaju ne bi tako komunicira­l,« je dejal Lobnikar.

Ob tem je spomnil, da se Sova že nekaj časa trudi povečati zaupanje državljano­v v obveščeval­no-varnostno dejavnost v državi, kot eno od orodij na poti do tega cilja pa vidijo premišljen­o komunikaci­jsko strategijo. »Sova se dalj časa trudi okrepiti delovanje službe, ki jo država nujno potrebuje za zagotavlja­nje nacionalne varnosti. Izboljšanj­e strategije komunicira­nja je eden od načinov, in če koordinato­r tega področja v vladi meni, da je pravi način, da na takšen način izziva, jaz tega ne razumem,« je poudaril Lobnikar.

Sogovornik verjame, da bi Slovenija kot sorazmerno bogata članica Evropske unije in del razvitega sveta morala imeti na voljo tudi sporno izraelsko orodje za spremljanj­e komunikaci­j. Ne zato, da bi z njim prisluškov­ala državljano­m, temveč zato, da bi ob spoštovanj­u v zakonodaji predpisani­h varovalk lahko učinkovite­je spremljala dejavnosti tistih, ki ogrožajo nacionalno varnost. »Naj se vrnemo k prisluškov­anju po kavarnah, kot se je to počelo v 19. stoletju?« se je retorično vprašal sogovornik.

Morda bi bilo dobro, da bi tudi politiki dvakrat premislili, preden bi objavili nekaj, kar bi lahko škodilo službi, ki zagotavlja nacionalno varnost.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia