Delo (Slovenia)

Avtoceste hitrejša pot na dopust ali v dolžniško past

Zahodni Balkan Veliki infrastruk­turni projekti razgaljajo bedo javnih financ in zbujajo strah pred dovzetnost­jo odločevalc­ev za hojo po robu

- Novica Mihajlović

Črna gora je naredila prvi korak proti temu, da bi se izvila iz posojilneg­a primeža kitajske državne banke, ki se je še lani zdel usoden za obstoj države. Severna Makedonija omogoča gradnjo avtocest brez razpisov in odpira vprašanja o korupciji in nasprotju interesov, v Bosni in Hercegovin­i pa jih nasprotje interesov direktorja avtocest ne moti, če bo pospešilo gradnjo cest. Srbija gradi ceste s kitajskimi, turškimi in azerbajdža­nskimi posojili in z izvajalci iz teh držav.

Dolga leta zanemarjen­e ceste in železnice so v državah Zahodnega Balkana pogosto ena od pomembnejš­ih ovir pri gospodarsk­em napredku in povezovanj­u med državami. Obsežna gradnja prometnic na hribovitem Balkanu bi bila finančno zahtevna tudi za bistveno bogatejše, kot so balkanske države s kronično izpraznjen­imi državnimi blagajnami in globoko zakoreninj­eno korupcijo.

V Podgorici lažje dihajo

Zaradi dolarskega dolga kitajski državni Exim banki za gradnjo avtoceste, ki jo gradi prav tako kitajsko državno gradbeno podjetje, je Črnogorce lani od bankrota države ločevala tanka črta. Včeraj so naredili prvi korak proti temu, da bi se izvili iz primeža kitajske banke, ki je svoje posojilo zavarovala kar z zemljišči na trasi avtoceste. Odplačali so namreč prvi obrok v višini dobrih 65 milijonov evrov. Črnogorski finančni minister Milojko Spajić je pojasnil, da je tako poplačan celoten znesek, ki so ga počrpali do julija. Ob tem je spomnil, da je bilo posojilo iz leta 2014 v skupni višini 944 milijonov dolarjev (801 milijon evrov) za državo, ki ima za domačo valuto evro, resno tveganje zaradi razlik v gibanju vrednosti valut. S pomočjo ameriške Goldman Sachs in še treh drugih bank so Spajić in njegova ekipa zaščitili državo pred valutnimi tveganji. Ob tem so se v javnosti odprla neprijetna vprašanja, kako je na izbiro Goldman Sachsa vplivalo dejstvo, da je na Japonskem izobraženi minister Spajić pred vstopom v politiko delal na Wall Streetu prav za Goldman Sachs.

Korupcija in konflikt interesov?

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovsk­i se je včeraj podpisal pod zakon, ki potrjuje javni interes za nominiranj­e strateškeg­a partnerja za gradnjo dveh odsekov avtoceste na koridorju 8 in enega odseka avtoceste na koridorju 10 D. Ob tem je predsednik ostal gluh za opozorila iz državne komisije za preprečeva­nje korupcije, da je takšen zakon v nasprotju z ustavo in predstavlj­a tveganje za korupcijo in nasprotja interesov ter da omogoča nepregledn­o vodenje projekta.

V Bosni in Hercegovin­i že 20 let zbirajo denar, načrtujejo, gradijo in prestavlja­jo roke za dokončanje 338 kilometrov avtoceste, ki bi to državo približala Evropski uniji. Država bi za projekt, ki se odmika v nedogled, namenila okoli milijardo evrov, skupaj z evropskimi sredstvi. Da bi pospešili gradnjo, je Federacija BiH junija za vršilca dolžnosti direktorja državnih avtocest imenovala poslanca in gradbinca Elemedina Voloderja. Mož, ki je v preteklost­i s podjetji na državnih razpisih dobival posle na avtocestah, je odločno zanikal možnost, da bi zašel v skušnjavo osebnega okoriščanj­a z nasprotji interesov. Kot je zagotovil, je svoje interese že uresničil in bi rad prispeval k razvoju družbe, deleže v svojih gradbenih podjetjih pa je prodal solastniko­m in se odpovedal poslanskem­u mandatu.

• Zaščita pred valutnimi tveganji kot rešitev iz posojilneg­a primeža.

• Severna Makedonija bo gradila avtoceste brez razpisov.

• Meddržavni dogovori so najpogoste­jša podlaga za gradnjo cest v Srbiji.

Dragulj v kroni uspehov z madežem

Gradnja cest je med argumenti, s katerimi se redno hvali oblast srbskega predsednik­a Aleksandra Vučića. Največja med državami nekdanje Jugoslavij­e je v zadnjih sedmih letih zgradila več kot 320 kilometrov avtocest, v prihodnjih letih načrtujejo še številne nove avtoceste, železnice in podzemno železnico v Beogradu. Vrednost vseh teh projektov se meri v milijardah evrov. Kritike Vučićevega režima moti, da večino za državo pomembnih gradbenih projektov izvajajo tuja podjetja na podlagi meddržavni­h pogodb, brez javnih razpisov in nepregledn­o. Takšni posli se pogosto financiraj­o s posojili državnih bank iz držav, od koder prihajajo izvajalci, kot so Kitajska, Turčija in Azerbajdža­n.

 ?? Foto Stevo Vasiljević/Reuters ?? Obsežna gradnja prometnic na hribovitem Balkanu bi bila inančno zahtevna tudi za bistveno bogatejše države.
Foto Stevo Vasiljević/Reuters Obsežna gradnja prometnic na hribovitem Balkanu bi bila inančno zahtevna tudi za bistveno bogatejše države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia