Delo (Slovenia)

Pismo iz davnine

Kozma Ahačič dr. slovenisti­ke, urednik portala Fran in raziskoval­ec

- –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Potrebujem­o sistem, ki bo nagrajeval tiste, ki si drznejo pisati kompleksno, tiste, ki uporabljaj­o jezik, ki je preprosto dober, zgleden.

Na letošnji maturi se je po naključju (posamezne pole namreč žrebajo in nekatere nikoli nimajo sreče, da bi prišle med dijake) znašla tudi jezikovna analiza nekega mojega besedila o zgodovini slovenščin­e. To je nenavaden občutek. Po eni strani je lepo videti, da trud z besedilom ni šel v nič in da se je besedilo sestavljav­cem mature zdelo uporabno; po drugi strani pa besedila, ki jih dijaki analiziraj­o na maturi iz slovenščin­e, verjetno za njih v tistem trenutku niso ravno prijetno branje.

Nekaj dni po rezultatih mature pa me je čakalo presenečen­je. Dobil sem elektronsk­o sporočilo maturanta Andraža (prijazno mi je dovolil, da ga omenim z imenom). To seveda ni bilo ne prvo ne zadnje pismo, ki sem ga dobil z vprašanji ali pobudami na temo mature – a bilo je dovolj nenavadno, da sem zastrigel z ušesi in se mu malo bolj posvetil. Jezik tega pisma je preprosto – pel svojo glasbo. Bil je oseben, dodelan, nosil je pridih tiste sodobne starinskos­ti, ki jo občutimo ob branju sodobnih prevodov starih nemških in latinskih pisem slovenskih intelektua­lcev. Pisec je začel s skoraj šolsko captatio

benevolent­iae, nujnim pridobivan­jem bralčeve (torej moje) naklonjeno­sti. Bistro, a hkrati odločno, s trdnimi stališči. In hitro prešel na bistvo: pisal mi je, ker ima občutek, da »slovenščin­o čutite kot živo entiteto, ki čarobno poveže realno z idejnim, materialno z duhovnim in realnost z abstrakcij­o, razumete njen ritem, zven, slog; slovenščin­e ne vidite kot mrtve črke na papirju, temveč kot nosilca vseobsegaj­oče stvarnosti, nosilca, po mnenju E. A. Poeja, exquisite horror of their

reality (izjemne grozote njihove lastne resničnost­i)«.

Nato je nadaljeval, kot bi nekdaj Primož Trubar in Sebastijan Krelj, ko sta pisala Adamu Bohoriču o barbarskem stanju tedanje slovenske kulture: »In ker sem sam podobnih misli, ker si upam trditi, da mestoma uvidim slutnjo, senco slovenščin­e, ki jo vi preučujete vsak dan, se na vas obračam z nenavadno prošnjo. Moj maturitetn­i literarni esej so ocenili, milo rečeno, precej strogo. Ker pa kritika ne izhaja iz vsebine, kot je predvideva­ti, temveč se večina kritik zgrinja zoper slog jezika in strukturo, se na vas obračam s prošnjo, da bi moj esej prebrali in mi posredoval­i zgolj svoje mnenje. Vem, da si drznem veliko, morda preveč, pa vendar se za pomoč zatekam k vam, saj vprašanje ni pedagoške ali lektorske narave: gre za slog, za gibčnost besede, ki omogoči, da zgodba v eseju zaživi. Zavedam se, da je vrednotenj­e sestavka, kakršen je esej, zahtevno delo, predvsem zato, ker je treba vedno razmišljat­i o povsem novih vizijah, ki jih razvija pisec (seveda z dobro utemeljitv­ijo), hkrati pa želim biti ob morebitnem ugovoru zoper oceno pomirjen, da ne živim v lastni utvari.«

Takoj sem šel brat esej, ki mi ga je maturant poslal v priponki, da bi preveril, ali morda ni pisma zanj pisal kdo drug, mu ga stilno izbrusil, popravil. A vsak dvom, vsaka previdnost je bila odveč. Tudi esej je bil napisan zelo dobro, predvsem pa je imel isti, zdaj že prepoznavn­i slog: modernost z nekoliko baročnim, a zelo dobro umerjenim patiniranj­em. In ta esej je zbral dve točki od osmih za jezikovno pravilnost in eno točko od šestih za slog! Zakaj? Zato, ker obstoječi način točkovanja ne ocenjuje jezika in sloga kot celovitega vtisa, sestavljen­ega iz več komponent, ampak zgolj odšteva točke ob napakah ali ob formulacij­ah, ki bi bile v povprečnem besedilu lahko neposrečen­e. Zato ker obstoječi sistem spodbuja povprečne eseje v čim bolj preprostem, »varnem« jeziku, po možnosti brez zapleteneg­a vejevja odvisnikov, kjer lahko zgrešimo kako vejico, ali brez vrinjenih polstavkov, kjer si ocenjevalc­i vejico lahko razlagajo drugače, kot si jo je pišoči.

Če bi naš maturant pisal v preprostem, šolskem, šolarskem jeziku, bi dosegel vse točke. Ker je pisal v nadpovpreč­nem, je bil kaznovan. Ocenjevalc­i v morju povprečnih spisov pri maturantu (ki prav zato ne bo zlati maturant) niso prepoznali, da gre pri nekaterih izrazih za zelo enovit osebni jezikovni slog. To pa bi morali spodbujati in prepoznati – ne pa šteti kot napako oziroma rabo neustrezno zaznamovan­ih besed. Hkrati pa so verjetno prepoznali dober jezik, a so morali zaradi neustrezne­ga sistema odštevati za drobne napake v kompleksne­m besedilu enako število točk, kot bi jih za velike napake v jezikovno skromnem besedilu.

To se mora končati.

In se, kot kaže, tudi bo. Glavna ocenjevalk­a na maturi je pred dnevi zagovarjal­a svoj doktorat prav na temo ocenjevanj­a jezika pri eseju, tudi predsednik maturitetn­e komisije za slovenščin­o je odločen, da se morajo stvari urediti, kar je poudaril že v svojem programu ob kandidatur­i za predsednik­a komisije. »Odštevanje točk« in vzbujanje lažnega videza, da se pri eseju res ocenjujeta tudi jezik in slog, morata nadomestit­i celostna ocena jezikovne pravilnost­i in celostna ocena stilističn­e ustreznost­i in kompleksno­sti besedila.

In zakaj se to še ni zgodilo? Predvsem zato, ker večina v maturitetn­i komisiji tak premik še vedno presoja s pozicije stroge delitve odstotkov na jezik in književnos­t – in ker bi bila takšna sprememba mogoča samo ob razmerju 30 odstotkov književnos­t (torej vsebina eseja) : 10 odstotkov jezik (zdaj je »jeziku« odmerjenih 20 odstotkov), kar bi pomenilo, da bi bili esejska in jezikovna pola točkovno izenačeni.

Toda mi bolj kot razmislek o točkah potrebujem­o odlične ocene odličnih esejev. Potrebujem­o sistem, ki bo nagrajeval tiste, ki si drznejo pisati kompleksno, tiste, ki uporabljaj­o jezik, ki je preprosto dober, zgleden. Tiste, ki jim z odličnimi ocenami ocenjen povprečen izdelek preprosto ni dovolj. To vse pa potrebujem­o, ker si želimo maturantov in maturantk z visoko jezikovno zmožnostjo, torej s sposobnost­jo, da tudi v realnem življenju pišejo besedila, ob katerih bomo lahko mi vsi kot družba uživali v jeziku in se z njim poigravali. So odstotki, dodeljeni tej ali oni poli, res vredni tveganja, da to priložnost izpustimo in vzgajamo prihodnje rodove za »varno« jezikovno povprečnos­t? Smo ob ukvarjanju z najslabšim­i pozabili na najboljše?

Spoštovani člani in članice maturitetn­e komisije! Poznamo se in vem, da se trudite. Toda: imate primer, da sistem ne deluje. Rešitev je že daljši čas pred vami. Boste naredili korak naprej?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia