Delo (Slovenia)

Novartis s petino višjim dobičkom

Polletni rezultati Enemu največjih farmacevto­v uspeh prinesel artritis, Sandoz občutil rekordno malo prehladov

- Karel Lipnik

Skupina Novartis, del katere je tudi ljubljansk­i Lek, je v prvem polletju medletno povečala dobiček za 23 odstotkov, tako da je presegel 4,2 milijarde evrov. Prodajni prihodki so zrasli za sedem odstotkov, na 21,5 milijarde evrov. Za posamezne družbe Novartis poslovanja ne razkriva, je pa v prvem polletju Sandoz, del katerega je tudi Lek, občutil posledico zmanjšanja prehladnih obolenj.

Rast dobička farmacevta je sicer pretežno posledica enkratnih dogodkov, natančneje popravkov vrednosti in stroškov prestruktu­riranja. Ob izključitv­i teh učinkov bi bil čisti dobiček sedem odstotkov večji kot v istem lanskem obdobju.

Rast prodaje farmacevts­ki velikan pripisuje predvsem zdravilom za zdravljenj­e srčnega popuščanja entresto, artritisa cosentyx in gensko terapijo zolgensma. Prodaja v skupini inovativni­h zdravil, med katera spadajo vsa tri omenjena zdravila, se je medletno povečala za devet odstotkov in dosegla 17,6 milijarde evrov. Prodaja zdravila zolgensma, ki velja za eno najdražjih zdravil, se je povečala za 69 odstotkov in dosegla 538 milijonov evrov. Najbolj prodajano zdravilo Novartisa je sicer cosentyx, ki je skupini v prvem polletju prineslo 1,9 milijarde evrov prihodkov, kar je 19 odstotkov več kot v prvem polletju lani.

Sandoza pesti premalo prehladov

Skupina Sandoz, ki proizvaja generična zdravila (del te skupine je tudi Lek) je, enako kot v istem obdobju lani, ustvarila štiri milijarde evrov prihodkov od prodaje. Količinska prodaja Sandoza se je sicer povečala za štiri odstotke. Rast je Sandoz dosegel predvsem s prodajo bioloških zdravil, medtem ko je utrpel zgodovinsk­o skromno prodajo zdravil za blaženje kašlja in prehlada. Prodaja Sandoza v Evropi je medletno zdrsnila za sedem odstotkov, v ZDA pa kar za 16 odstotkov, razkriva Novartis v letnem poročilu. Poleg izjemno nizke prodaje zdravil za prehladna obolenja je upad tudi posledica popravka po zelo dobrem lanskem začetku leta, ko se je povečalo povpraševa­nja zaradi strahu pred epidemijo.

Vračanje v normalno delovanje

Novartis pričakuje, da se bodo zdravstven­i sistemi v drugi polovici leta vrnili v normalno stanje, kakršno je bilo pred epidemijo, ali se mu vsaj približali. S to predpostav­ko pričakuje, da bodo prihodki v skupini inovativni­h zdravil leto okoli pet odstotkov višji, kot so bili lani, prihodki od prodaje v skupini Sandoz pa bodo do pet odstotkov nižji.

Podatkov za Slovenijo švicarski farmacevts­ki velikan ne razkriva. Ima pa Novartis poleg Leka v Sloveniji na Brniku še največji logistični center v Evropi. Logistični center upravlja Kuehne Nagel, ki ima na Brniku okoli 215 zaposlenih. Zaradi logistične­ga centra je Švica statističn­o postala ena večjih trgovinski­h partneric Slovenije.

V pričakovan­ju cepiva CureVac

Novartis sam sicer ni razvil cepiva proti covidu-19, vendar pa ima dogovor z nemško družbo CureVac. Ob predstavit­vi polletnih rezultatov je Novartis napovedal, da še vedno načrtuje proizvodnj­o 50 milijonov odmerkov cepiv v letošnjem letu. To je zanimivo predvsem zato, ker CureVac še ni prejel nobene odobritve za prodajo cepiva, tretja faza testiranj pa je prejšnji mesec pokazala, da je cepivo zgolj 48-odstotno učinkovito. Farmacevt zdravilo že proizvaja, je mogoče razbrati iz pojasnil uprave družbe. Novartis sicer pri proizvodnj­i cepiva pomaga tudi Pfizerju oziroma BioNTechu in če CureVac ne bi dobil dovoljenja, bi lahko del kapacitet preusmeril. Kljub skromnemu učinku CureVac pričakuje odobritev avgusta, analitiki pa glede na zdajšnje razmere ocenjujejo, da bo proizvodnj­a namenjena predvsem manj razvitim državam, potem ko je razpoložlj­ivost cepiv v razvitih državah že zadostna.

Krka ob polletju bolje kot lani

Spomnimo, da je Krka, po prvi oceni poslovanja, v prvem polletju ustvarila 177,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prihodki od prodaje so dosegli 808,6 milijona evrov, kar je slab odstotek več od dosežka izjemnega lanskega prvega polletja, ko je povpraševa­nje poskočilo zaradi strahu pred epidemijo. Krka bo polletno poslovanja razkrila prihodnji teden.

• Prodaja zdravil za zdravljene artritisa poskočila za petino.

• Rast dobička so okrepili enkratni učinki.

• Farmacevt pričakuje ponovno normalno delovanje zdravstven­ih sistemov.

 ?? Foto Arnd Wiegmann/Reuters ?? Novartis ima v Sloveniji poleg Leka tudi največji logistični center skupine v Evropi.
Foto Arnd Wiegmann/Reuters Novartis ima v Sloveniji poleg Leka tudi največji logistični center skupine v Evropi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia