Delo (Slovenia)

Tožilstvo vztraja pri dosmrtnem zaporu za morilca

Pritožba na sodbo Ne organi pregona ne obramba niso zadovoljni s sodbo prvostopen­jskega sodišča za Petra Gaspetija

- Boštjan Celec

Že ko so Petru Gaspetiju prisodili 12 let zapora za vsakega od ubojev sorodnikov in mu nato kot enotno izrekli najvišjo možno kazen 30 let zapora, je tožilstvo napovedalo pritožbo, zadovoljna pa ni bila niti obramba, ki je zahtevala celo oprostilno sodbo. Vsak s svojimi argumenti zdaj skušata prepričati višje sodišče.

Tožilka Maša Podlipnik je Gaspetija preganjala za tri umore in zanj predlagala kazen, ki je sicer pri nas na papirju uzakonjena, a je slovenski sodniki niso izrekli še nikomur, torej dosmrtni zapor. Tako kazen smejo prisoditi nekomu, ki je naenkrat zagrešil dva umora ali več. Tožilci so jo zahtevali že nekajkrat, denimo za kitajskega kuharja Wuja Zuxionga, ki je v Ljubljani z motiko umoril svoja delodajalc­a, a niso bili uspešni. Predlagali so jo tudi za Gaspetija, toda okrožno sodišče se ni odločilo za tako drastično kazen. Še več, razsodilo je, da to, kar je storil, sploh niso bili umori, ampak uboji, ker da življenja sorodnikom ni vzel na zahrbten oziroma grozovit način.

Je v zadevi Gaspeti medtem že izšla okrožna pisna sodba in ali se je tožilstvo odločilo za pritožbo na višje sodišče, je bilo naše vprašanje vodji tožilstva Katarini Bergant. »Sporočamo, da smo 25. maja prejeli sodbo, nanjo je bila 23. junija vložena pritožba. Odločitve drugostope­njskega sodišča še nismo prejeli.«

Čeprav nam podrobnost­i iz pritožbe ni razkrila, gre ta po naših informacij­ah ravno v smeri kvalifikac­ije kaznivega dejanja (tožilci od višjih sodnikov pričakujej­o, da bodo uboje spremenili v umore) in kazenske sankcije (vztrajajo pri tem, da si trojni morilec zasluži dosmrtni zapor).

Ni dovolj dokazov

Istega dne kot tožilstvo je sodbo okrožnega sodišča prejel tudi Gaspetijev zagovornik Anže Mlinarič. Ta je že v zaključnih besedah trdil, da klientu tožilstvo ni dokazalo nobenega kaznivega dejanja. Zato je zanj predlagal celo oprostilno sodbo. Tudi v pritožbi na višje sodišče vztraja, da proti Gaspetiju ni dokazov, in trdi, da so bile na sojenju kršene pravice do obrambe. Tako denimo niso hoteli postaviti novega sodnega izvedenca za psihiatrij­o, ki bi morda ugotovil drugače kot Dragan Terzič – ta je namreč menil, da je bil Gaspeti prišteven. »V pritožbi predlagamo oprostilno sodbo ali pa vsaj razveljavi­tev in vrnitev spisa v vnovično odločanje prvi stopnji,« sklene odvetnik.

Za zdaj pa Gaspeti velja za krivega uboja treh sorodnikov. O motivu ni znanega nič, čeprav je bil sprva govor o njegovih zamerah zaradi dediščine. Obtožen je bil umora babice Martine, dedka Cirila in strica Zvonka na grozovit in zahrbten način, ki naj bi ga zagrešil 13. junija lani med 11.00 in 11.33 v njihovi hiši v Škocjanu pri Domžalah.

Z velikim mesarskim nožem je najprej napadel hudo invalidneg­a 51-letnega strica. Zabodel ga je v prsni koš, stric mu je poskušal ubežati, a ga je dohitel, ga najprej dvakrat zabodel v vrat, nato pa mu ga petkrat tudi prerezal. Odpravil se je v kuhinjo, kjer je 74-letni dedek med pripravo kosila počival na stolu. Tudi njega je najprej zabodel v prsni koš in mu petkrat prerezal vrat. Vrnil se je v dnevno sobo, kjer je na kavču sedela 81-letna babica, jo dvakrat zabodel v vrat, ji ga sedemkrat prerezal, nazadnje pa ji je na stegnu povzročil več plitvih rezov v obliki mreže.

Vselej je bil miren

»Nakopičena jeza, agresija zaradi vseh problemov, kar se je v njem kopičilo. Od finančnih problemov, kako in kaj v prihodnje, do situacije, v kateri smo,« je psihiater Terzič pojasnjeva­l, kaj je mladeniča najverjetn­eje vodilo v tako hud zločin. Diagnostic­iral mu je neopredelj­eno osebnostno motnjo z opredeljen­imi značilnost­mi shizoidne in narcističn­e osebnostne motnje, vendar je bil prepričan, da Gaspeti med tem, ko je ubijal njemu sicer drage ljudi, ki jim je pogosto pomagal pri hišnih opravilih, ni bil neprišteve­n.

Večkratni morilec se na sodišču ni zagovarjal, tudi svojim najbližjim motiva menda ni razkril, le bratu je med enim od njegovih obiskov v priporu dejal: »Skrenil sem s ceste!« Oče pa je med pričanjem dejal: »Ne vem, kaj mu je bilo, kaj ga je privedlo tako daleč, da je to naredil. Ne znam si razložiti. Vselej je bil miren in še zdaj je miren. Ne razumem teh stvari. Kako je lahko tako miren.«

• Peter Gaspeti je bil za uboj treh sorodnikov obsojen na 30 let zapora.

• Tožilstvo vztraja, da je šlo za umore na zahrbten ali grozovit način.

• Zagovornik predlaga celo oprostilno sodbo, saj da ni dokazov.

 ?? Foto Marko Feist ?? Peter Gaspeti je bil obsojen na 30 let zapora.
Foto Marko Feist Peter Gaspeti je bil obsojen na 30 let zapora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia