Delo (Slovenia)

Spotaknil se je, padel na mlajšega brata in mu zlomil nogo

Brez odškodnine Sodišče opralo odgovornos­ti lastnika hiše

-

Družinski obisk pri znancu februarja pred osmimi leti se je za takrat dve leti in pol starega fantiča končal z dvojnim zlomom goleni. Nanj je namreč s hišnega podesta padel starejši brat. Sodišče je odgovornos­t za dogodek pravnomočn­o pripisalo lastniku hiše, češ da ni namestil ograje, vrhovno sodišče pa je takšno sodbo spremenilo in lastnika hiše opralo odgovornos­ti.

Po mnenju prvostopen­jskega sodišča je bil za dogodek odgovoren lastnik hiše, ker ni postavil ograje na podestu in stopnišču, kar da je bil vzrok za padec okrog 50 kilogramov težkega brata na tožnika. Toženčevi zavarovaln­ici, pri kateri ima zavarovano odgovornos­t, je naložilo plačilo 15.000 evrov odškodnine skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Starši, ki so tožbo vložili v imenu fantiča, so si v pritožbi sicer prizadeval­i za večjo odškodnino, a je višje sodišče pritrdilo prvostopen­jskemu, da je odškodnina primerna, vzrok za padec dečka na mlajšega brata pa da je neobstoj zaščitne ograje.

Vrhovno sodišče se je postavilo na nasprotno stališče in v reviziji pravnomočn­o sodbo spremenilo ter tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo. Tožnikom je naložilo, da morajo zavarovaln­ici plačati še slabih 4000 evrov stroškov (poleg 1390 evrov, kar jim je naložilo že prvostopen­jsko sodišče), tožena zavarovaln­ica pa bo 1750 evrov namesto tožniku vrnila v proračun.

Postavitve ograje ne zapoveduje noben predpis

Zavarovaln­ica je sicer več čas zatrjevala, da je bila vzrok za padec oziroma poškodbo fantiča zgolj nesreča, ki je bila posledica ravnanja tožnika oziroma njegovega starejšega brata, za kar pa ni mogoče naprtiti odgovornos­ti lastniku hiše. Da temu ni mogoče naložiti, da zgradi ograjo, saj mu tega ne zapoveduje noben predpis, se je strinjalo tudi vrhovno sodišče. Dolžnost namestitve ograje, ki jo nalaga pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjs­kih stavb in stanovanj, se namreč ne nanaša na fizično osebo, ki gradi in ima v lasti samostojno stanovanjs­ko hišo, temveč k postavitvi ograj povsod zavezuje graditelje večstanova­njskih stavb in oskrbovani­h stanovanj za starejše, enako velja za stanovanjs­ke stavbe, namenjene začasnemu reševanju stanovanjs­kih potreb socialno ogroženih.

To, da lastnik hiše v svojem zasebnem domovanju ni ogradil podesta in stopnic, ki vodijo do vhodnih vrat njegovega dvorišča, ni ravnanje, s katerim bi utegnil drugemu povzročiti škodo, takšne stopnice pa ne predstavlj­ajo splošne nevarnosti, marveč od tistega, ki se prostovolj­no odloči po njih stopati, terjajo le nekaj malega pozornosti, utemeljuje­jo svojo odločitev sodniki. Šlo je namreč za običajne stopnice s podestom, kjer pešec ni prisiljen stopati nevarno blizu prepadnega roba, dogodek pa je bil posledica neskrbnega ravnanja tožnikoveg­a brata oziroma nezadostne skrbnosti njihovih staršev – otroka, ki sta z mamo čakala očeta na dvorišču, sta bila ves čas pod njenim nadzorom, a se je starejši deček vendarle izmuznil in stekel mimo očeta ter se spotaknil na stopnišču, kar je bilo dovolj za nesrečo – in ne lastnika hiše. Tako ni pogojev, da bi bil ta odškodnins­ko odgovoren in tudi njegova zavarovaln­ica ne, še ugotavljaj­o vrhovni sodniki. I. R.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Dogodek je bil posledica neskrbnega ravnanja starejšega brata oziroma nezadostne skrbnosti njihovih staršev. Fotografij­a je simbolična.
Foto Shuttersto­ck Dogodek je bil posledica neskrbnega ravnanja starejšega brata oziroma nezadostne skrbnosti njihovih staršev. Fotografij­a je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia