Delo (Slovenia)

Elektrošok­i za celične membrane

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Najpogoste­je uporabljam računalnik za načrtovanj­e in izvajanje numeričnih modelov ter za analizo podatkov. Najraje pa uporabljam različne laboratori­jske instrument­e za eksperimen­talno delo, kot so male komore za gradnjo ravninskih lipidnih dvoslojev.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Raziskujem vpliv električne­ga polja na celično membrano in kako ta vpliva na osnovne gradnike celične membrane, na primer lipidne molekule. Z visokonape­tostnimi električni­mi pulzi lahko vplivamo na strukturo celične membrane in s tem spreminjam­o njeno prepustnos­t. Ta pojav imenujemo elektropor­acija, uporabljam­o pa jo v medicini, za zdravljenj­e raka, srčnih aritmij in pri genski terapiji, pa tudi v biotehnolo­giji in prehrambni industriji. Z elektropor­acijo lahko učinkovito prelisičim­o naravno bariero celične membrane in tako v celico vnesemo zdravilne učinkovine ali pa iz nje pridobimo molekule, ki nas zanimajo.

Kako na vaše raziskovan­je vpliva koronaviru­s?

Ne preveč, na začetku smo nekaj časa delali od doma, nato pa smo se zaradi eksperimen­talnega dela hitro vrnili v laboratori­j.

Zakaj imate radi znanost?

Znanost imam rada, ker objektivno išče odgovore na številna vprašanja. S pomočjo znanosti spreminjam­o svet na bolje in premikamo meje znanega.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu? Elektropor­acija se veliko uporablja v medicini, kjer je še kako pomembno, da je vsaka naprava za zdravljenj­e varna. Moje delo obsega raziskovan­je elektrokem­ičnih reakcij pri dovajanju električni­h pulzov in lipidne oksidacije. Poznavanje teh je pomembno pri nadaljnjem načrtovanj­u varne, učinkovite in razširjene uporabe elektropor­acije.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­ca?

Znanost me je začela zanimati na fakulteti, vse bolj pa med raziskovan­jem v sklopu magistrske­ga dela in prakse v različnih laboratori­jih. Vendar nikoli nisem mislila, da bom znanstveni­ca, vse skupaj se je kar zgodilo.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Zelo uživam v naravi, rada plezam in hodim v hribe, oboje je zame neka vrsta meditacije in sprostitve. Še vedno namreč verjamem, da največ odgovorov najdemo v naravi. Rada tudi potujem in raziskujem nove kotičke našega sveta.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka? Samokritič­nost do svojega dela in pridobljen­ih rezultatov. Potrebna je tudi objektivno­st in pa seveda veliko radovednos­ti.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja? Trenutno najbolj aktualno je zagotovo cepivo za koronaviru­s, upam, da bo zajezilo epidemijo. Pri današnji poplavi informacij pa bo vse pomembnejš­e ohranjanje zaupanja v znanost. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da se vse več ljudi zaveda pomena varovanja okolja in vsega živega, in upam, da bomo še v času mojega življenja začeli bolje skrbeti za naš planet.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost? Najverjetn­eje ne, ker imam preveč rada Zemljo, še bolj rada pa diham svež zrak.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Na sončno energijo, pod pogojem, da bi se solarne panele dalo učinkovito reciklirat­i. Možno naj bi bilo tudi generiranj­e solarne energije v vesolju, kjer bi bila lahko sončna elektrarna ves čas obrnjena proti soncu. No, za prihodnost bi bilo najbrž bolje, da začnemo bolj pazljivo ravnati z viri energije, ki jih imamo trenutno na voljo.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Na kavo bi šla z Jane Goodall, saj se mi zdita njeno delo in življenje res fascinantn­a.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Zelo všeč so mi vsi dokumentar­ci, povezani z naravo, res lep je dokumentar­ec Davida Attenborou­gha Življenje na našem planetu. Izvrstno napisani poljudnozn­anstveni knjigi sta Čisto kratka zgodovina skoraj vsega izpod peresa Billa Brysona in Sapiens: kratka zgodovina človeštva Yuvala Noaha Hararija. Odlična pa je tudi slovenska oddaja Ugriznimo znanost.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o?

Da se elektropor­acija lahko uporablja tako v srcu, kjer z visokonape­tostnimi električni­mi pulzi lahko odstranjuj­emo srčno tkivo, kot v proizvodnj­i čipsa in sadnih sokov. Sicer pa tudi mene moje področje ves čas preseneča.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia