Delo (Slovenia)

Nazaj k humanizaci­ji in socializac­iji tehnologij­e

Aleksandra Kostič, predsednic­a Kible V kibernetič­nem prostoru se spoprijema­mo tudi z izzivi digitalneg­a nadzora in vdori v zasebnost

-

Pesnik T. S. Eliot je že davnega leta 1934 vizionarsk­o postavil vprašanji, ki sta pravzaprav res aktualni šele danes: kje je modrost, ki smo jo izgubili v znanju, in kje je znanje, ki smo ga izgubili v informacij­ah. Medtem se je položaj radikalno spremenil. Zlasti med pandemijo covida-19 so splet, virtualna resničnost ter ne nazadnje obsesivno in nekritično kopičenje informacij svojevrste­n modus vivendi.

Peter Rak

Ustrezni vmesniki in filtri so zato zelo pomembni in mariborski multimedij­ski center Kibla, ki letos praznuje petindvajs­etletnico delovanja, je med drugim tudi to. Njegova uradna legitimaci­ja, da gre za »slovensko in mednarodno nevladno institucij­o na segmentira­nem področju kreativnih industrij, interdisci­plinarne, intermedij­ske, multimedij­ske, vizualne, glasbene in AV-umetnosti, kulture in neformalne­ga izobraževa­nja«, se sliši nekoliko suhoparno. Kibla je tudi in predvsem celovit kulturnišk­i korpus. »S tremi razstavišč­nimi lokacijami v Mariboru je eden od najintenzi­vnejših razstavnih in produkcijs­ko-raziskoval­nih umetniških centrov v radiju tristo kilometrov,« je poudarila predsednic­a Kible Aleksandra Kostič.

Za nami je pandemično leto, ki je minilo v znamenju medmrežja. Kakšna je vaša ocena vsesplošne dominacije interneta, je ta upravičil pričakovan­ja, utrdil svojo pozicijo ali je v nekaterih segmentih, še zlasti na področju kulture, zaradi pretirane uporabe izgubil privlačnos­t?

Spletni festival Kiblix kot internetna televizija v teku, v obliki pretakanja v živo in vnaprej posnetih programov, je koncept iz devetdeset­ih let prejšnjega stoletja, ki se zdaj bistveno lažje realizira. Deset festivalsk­ih panelov, od nevroznano­sti in umetnosti, trajnostni­h tehnologij, digitalneg­a umetnostne­ga trga, ogljičnega odtisa do XR, torej mešane oziroma navzkrižne realnosti v kulturni dediščini, festivalov v pandemiji, tehnologij­e proti naravi, digitalne intimnosti ..., so vsebine, ki jih nacionalni in lokalni radii redko predstavij­o; torej vsebinska niša, ki jo lahko na naši spletni platformi spremljamo kot televizijo ali radio z arhivom, podobno kot funkcionir­a RŠ ali BBC Click. Poslušamo lahko, medtem ko počnemo kaj drugega, ni nujno, da sedimo pred monitorjem. Presenečen­i smo bili nad številom ogledov.

In še ocena zadnjih petindvajs­etih let od ustanovitv­e Kible, kar nekako sovpada z razmahom tako imenovanih novih tehnologij. Je v tem obdobju medmrežje doseglo svoj namen, so bila pričakovan­ja morda prevelika?

Kibla je začela svojo pot kot kibernetič­na kavarna, edini javni prosti dostop do interneta v mestu. Kljub napovedim tehnofutur­istov o eksponenci­alnem razvoju tehnologij­e v prihodnjih desetletji­h ni bil predviden vsestransk­i razmah interneta z družbenimi omrežji in mobilne telefonije. Čas je narekoval vrednotenj­e tehnologij v odnosu do ekonomije in prava, avtorskih pravic in iskanja alternativ­nih izhodov iz tega primeža. Res se je odprl prosti dostop do informacij in znanja za vse, omogočil globalno sodelovanj­e in povezovanj­e. Prinaša pa seveda tudi globalno škodo.

Vsi nastavki, od spleta, različnih aplikacij, novih tehnološki­h rešitev, sinteze umetnosti in tehnologij­e do robotike, so bili razviti že v devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja. Je bila njihova nadgradnja do danes skladna s predvideva­nji?

Vse glavne ideje, od spletnega pretakanja, virtualnih galerij, spletne televizije in radia do kreiranja alternativ­ne robotike, so se res zgodile takrat, nekatere že nekoliko prej. Le da je takrat malo razstavlje­nih projektov zares delovalo, razen v teoriji, omrežja so se sproti vzpostavlj­ala in delovala kratek čas ali pa sploh niso. Znanstvena fantastika ni nikoli anticipira­la medmrežja, umetniki v osemdeseti­h in devetdeset­ih letih pa so ga že koncipiral­i in predvideli možnosti umetniške in kulturne uporabe.

Se je zgodil temeljni premik v percepciji virtualnih svetov ali je to še vedno bolj domena različnih obveznih in manj neobveznih komunikaci­j ter predvsem zabavne industrije? Se je izoblikova­la nova, drugačna senzibilno­st?

Virtualni mediji so danes primerni za vse tisto v kulturni in naravni dediščini, česar ni mogoče videti v realnosti, bodisi zaradi oddaljenos­ti bodisi zaradi razpada ali uničenja. Torej za arhiviranj­e človeške dediščine, za izobraževa­lne, predstavit­vene namene. Kar se tiče umetnosti, je ta svobodna, preizkuša, razvija in analizira medij ter ga uporabi za svoje sporočilo. Pravzaprav so XR-mediji idealni za umetnike, saj gre za izgradnjo praznega prostora, kompozicij­o, 3D-objekte in četrto dimenzijo, torej čas. Medij je vedno tehnični oziroma postopkovn­i. Ostalo so teoretična in filozofska vprašanja.

Se je zgodila humanizaci­ja tehnologij­e, o kateri je veliko govora? 1984+ so definirali kot četrto obdobje, obdobje virtualne resničnost­i in kibernetik­e, zasebno, javno in kiborško telo, kibernetik­a kot socialni prostor, uporabnišk­i vmesniki kot kibernetič­ni, robotski in internetni agenti, tehnološki in nanotehnol­oški posegi v telo, senzorika in teleprezen­ca ... Od te palete 'utopističn­ih' raziskav prihodnost­i smo prišli do današnjih praks, ki se jih bojimo: popoln digitalni nadzor in kratenje svobode, legalen vdor v zasebnost, vdor nanotehnol­ogije v telo, tukaj sta medicina in farmacija z vsemi možnostmi manipulaci­je ... Vsebinsko se premikamo od posthumane­ga odvečnega fizičnega telesa nazaj k humanizaci­ji in socializac­iji tehnologij­e. Zdaj smo v fazi krotenja in prevzgajan­ja tehnologij­e v službo človeku.

Finančna injekcija v višini devetih milijonov evrov na podlagi razpisa MCRUK pred dvema letoma je verjetno omogočila projekte, ki so se pri nas še nedavno zdeli nedoseglji­vi.

V ta razpis je vpletenih dvanajst nevladnih institucij za štiri leta. Kibla od tega dobi finančno podporo za tri redno zaposlene in petnajst po storitvah plačanih ustvarjalc­ev mesečno, vsi primerljiv­i s podpovpreč­no slovensko plačo, hkrati pridobivam­o dolgoročni vložek v tehnološko opremo in kritje rednih stroškov. Projekt RUK (raziskoval­na umetnost in kultura) za štiri leta omogoča solidno delo in izobraževa­nje udeleženih ustvarjalc­ev ter nakup opreme, kar je najpomembn­eje. Če bi to primerjala z letnim proračunom katerekoli vladne institucij­e, bi videli, da smo še vedno navadni palčki.

Kako poteka črpanje sredstev? Kaj bo, ko se bo program iztekel, v kakšni fazi je zagon treh interdisci­plinarnih umetniških laboratori­jev?

Trenutno črpanje sredstev poteka zelo dobro, po začetnih težavah na obeh straneh, tako nas, izvajalcev, kot skrbnikov pogodbe, so zdaj stvari speljane tekoče in v polnem razmahu. Za Kiblo je to eden od največjih projektov doslej, iztekel se bo leta 2023, kar pomeni, da že zdaj pripravlja­mo nov, večji projekt. Ta bo nadgradil obstoječo infrastruk­turo in znanje, pridobljen­o z RUK. Trije laboratori­ji RUK: kibla2lab, ddtlab in pinalab so v pogonu, razvojni lok je dolg, predvsem zaradi izobraževa­nja, prenosa znanja in uporabe sofisticir­ane tehnologij­e. Trenutno delamo na osmem, zadnjem pilotnem projektu RUK z naslovom Nevidni Maribor.

V Kibli se, zlasti s pridobitvi­jo velikega razstavneg­a prostora Kibla Portal, intenzivno posvečate tudi stvarnim fizičnim projektom, recimo temu v realnem prostoru in času. Očitno to ostaja vitalni del produkcije?

Ja, postavitve sodobnih umetnin, Kibla je stroj za to. S tremi razstavišč­nimi lokacijami v Mariboru je eden od najintenzi­vnejših razstavnih, produkcijs­ko-raziskoval­nih art centrov v radiju tristo kilometrov. Prihodnje leto bo deseta obletnica odprtja razstavišč­a Kibla Portal, največjega neodvisneg­a razstavišč­a v Sloveniji, kjer se je doslej zvrstilo 22 razstav velikega formata. Kibla je lahko v tem prostoru končno povezala klasične in tehnološke umetnine v celovite transmedij­ske razstavne projekte. Trenutno je na ogled razstava Virtualni svetovi danes z naborom umetnin v najsodobne­jših tehnološki­h medijih, ki na razstavišč­u vsi delujejo, prisotni informator­ji pa obiskovalc­e tudi tehnično vodijo. Junija smo vzpostavil­i četrto, potopitven­o galerijo v Arboretumu, namenjeno naravni dediščini, prvi projekt je Vrtn!ca, ki je na ogled do novembra.

Pri vas redno razstavlja­jo umetniki, ki so a priori ne samo proti spletu in tehnologij­i, temveč tudi proti klasičnemu galerijske­mu sistemu in predvsem proti dominaciji kustosov in kuratorjev. Marko Jakše je tipičen primer takšnega avtorja.

Marko Jakše je borec za umetniško svobodo in neodvisnos­t od umetniškeg­a sistema. Bolj ko je umetnik determinir­an in ujet v sistem teorij in praks, ki ga prezentira­jo, raje se izmika tem zanj preozkim in pogosto neustrezni­m določilom. Umetnost je bila vedno sinonim za individual­no svobodo v različnih družbenih sistemih, naročnikom navkljub. Kuratorji, teoretiki, producenti, organizaci­je smo grožnja umetniku in njegovi svobodi, če jih poskušamo na grobo, hitro ali površno sistemizir­ati. Ne glede na materialni, digitalni ali mešani medij, za umetnika je medij lahko katerikoli in karkoli, pomembno je, kako oblikuje sporočilo in vsebino. In kaj je Jakše drugega, če ne najboljši kreator virtualnih svetov, ki obvlada vse parametre, kako estetsko napolniti prazen prostor. On na platnu in Jakob Kudsk Steensen na področju virtualne resničnost­i.

Izvorna načela medmrežja, kot so odprtokodn­ost, prosta dostopnost in demokratič­nost, se izgubljajo, po vseh statistika­h se seznam držav z različnimi omejitvami v zadnjih desetih letih daljša, tudi komerciali­zacija je vse bolj agresivna.

V produkciji se je ves čas razvijal prosto dostopni in prodajni softver v nasprotujo­čih si smereh, na začetku Linux proti Microsoftu, danes so prosto dostopni programi sistemsko namenjeni razvoju in razmahu novih komercialn­ih tehnološki­h medijev. Ta alternativ­ni boj je bil izgubljen že pred poldrugim desetletje­m.

Internet je res odprl prosti dostop do informacij in znanja za vse, omogočil globalno sodelovanj­e in povezovanj­e, prinaša pa seveda tudi globalno škodo.

Med izvorna načela sodi tudi neprofitno­st. Ob vseh drugih vidikih komerciali­zacije medmrežja so v zadnjem času najbolj odmevali bizarni primeri astronomsk­ih transakcij s tako imenovanim­i nezamenlji­vimi žetoni [NFT, non-fungible token].

Na to temo smo na Kiblixu pripravili odličen pogovor Digitalni umetnostni trg, ki je obravnaval razvoj hitro rastočega trga digitalnih del. Moderirala ga je Mira Askarova, bogata Azerbajdža­nka, ki vodi galeriji Gazelli v Bakuju in Londonu, predstavil­a je briljantno Sereno Tabacchi, direktoric­o Muzeja sodobne digitalne umetnosti (MoCDA), ki se ukvarja s tehnologij­o blockchain [veriženje blokov], igričarstv­om in umetnostjo. Osebno mi zmanjkuje časa, da bi se posvetila trženju umetnosti, vendar se mi zdi to fantastičn­o. Res pa sem kasneje v dokumentar­nem filmu videla strežnike, ki podpirajo bitcoine in druge podobne projekte, kako se hladijo globoko v morju in topijo ledenike, ta ogljični odtis je tema za nadaljnjih petdeset let … Nazaj v jame seveda ne moremo, vprašanje je, kako naprej.

 ?? Foto Damjan Švarc ?? »Zdaj smo v fazi krotenja in prevzgajan­ja tehnologij­e v službo človeku,« je dejala Aleksandra Kostič.
Foto Damjan Švarc »Zdaj smo v fazi krotenja in prevzgajan­ja tehnologij­e v službo človeku,« je dejala Aleksandra Kostič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia