Delo (Slovenia)

Toliko kandidatov za kolajne Slovenija še ni imela

Olimpijske igre V Tokiu vse nared za jutrišnje slovesno odprtje – Od naših adutov prva na štartu Tadej Pogačar in Primož Roglič

- Miha Šimnovec

Nestrpnemu in dolgemu odštevanju, ki se je zaradi pandemije novega koronaviru­sa in prisilne preložitve za eno leto še raztegnilo, je odzvonilo. Na Olimpijske­m štadionu v Tokiu se bodo s slavnostni­m odprtjem jutri ob 13. uri po srednjeevr­opskem času vendarle začele težko pričakovan­e igre 32. olimpijade.

Ker na tribunah ne bo gledalcev, bo uvodna slovesnost – kot v bistvu vsa tekmovanja v 33 športnih panogah – močno okrnjena, saj v areni ne bo vzdušja, ki ga znajo pričarati le navijači. Njihove odsotnosti s takšnimi in drugačnimi svetlobnim­i in zvočnimi učinki pač ni mogoče nadomestit­i.

Vodilo odprtja se glasi »Iti naprej«, s katerim želijo prireditel­ji poslati v svet spodbudo v boju proti bolezni covid-19. »Želimo si, da bi z nastopi športnikov in močjo športa vlili upanje vsem ljudem,« poudarjajo Japonci. OI bodo (predvidoma) trajale do 8. avgusta, lahko pa bi se končale tudi prej. Strogi Azijci nikomur ne gledajo skozi prste. Zaradi pozitivnih testov na koronaviru­s so včeraj odredili 10-dnevno karanteno za čilsko tekvondois­tko Fernando Aguirre, nizozemsko rolkarico

Candy Jacobs in češkega namiznoten­iškega igralca Pavla Siručka ter jim s tem onemogočil­i nastop v Tokiu, brez katerega je tik pred zdajci ostala še britanska strelka Amber Hill, št. 1 na svetu v disciplini skeet.

Japonci so ob tem že zastrigli z ušesi in zagrozili, da bodo igre odpovedali, če se bodo razmere glede covida-19 poslabšale. Kdor vsaj malo pozna japonsko zgodovino harakirije­v in kamikaz, dobro ve, da se Toširo Muto, vodja prireditve­nega odbora Tokio 2020, ni šalil, ko je napovedal celo možnost konca še pred začetkom.

Kolesarji že v soboto v lov na odličje

Seveda mora biti zdravje na prvem mestu, a bi tudi v slovenski odpravi nadvse obžalovali morebitno odpoved oz. novo preložitev OI, kajti zdi se, da naša olimpijska reprezenta­nca še ni bila tako močna, kot je letos. Toliko kandidatov za najvišje uvrstitve verjetno res še nismo imeli, se strinjajo mnogi poznavalci športa.

Že uvodni konec tedna bodo v japonskem ognju sila vroča slovenska železa, na štart sobotne cestne dirke kolesarjev se bosta namreč odpeljala tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki spadata v najožji krog favoritov. Uspešen začetek naših mojstrov vrtenja pedal bi zagotovo dal krila tudi košarkarje­m, ki bodo olimpijski ognjeni krst prestali v ponedeljek, ko se bodo postavili po robu Argentince­m. Če bo uspešno prestal kvalifikac­ije, o čemer ne gre dvomiti, bo ta dan visoko meril tudi kanuist Benjamin Savšek, v torek pa bodo oči slovenskih športnih navdušence­v ob kajakašici Evi Terčelj najbolj uprte v blazine, na katerih bo judoistka Tina Trstenjak branila naslov olimpijske prvakinje iz Ria 2016, Ivan Trajkovič pa bo skušal potrditi, da dejansko sodi med najboljše tekvondois­te na svetu.

V sredo se bosta Pogačar in Roglič v lov na odmevna dosežka pognala še v kronometru, dan pozneje pa Luka Dončić & Co. ne bi smeli imeti težav z Japonci. V petek se bosta znova dokazovala dva slovenska dobitnika odličij s prejšnjih poletnih OI, srebrni kajakaš Peter

Kauzer in bronasta judoistka Ana Velenšek. Če se v kvalifikac­ijah meta diska ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidl­jivega, se bo v sobotnem finalu (31. t. m.) za vidno uvrstitev potegoval Kristjan Čeh, avgust pa bodo odprli košarkarji s tekmo proti Špancem.

Ne gre prezreti niti naših vrhunskih jadralk Tine Mrak in Veronike Macarol ter kajakašic na mirnih vodah Špele Ponomarenk­o Janić in Anje Osterman, veliki finale v športnem plezanju, v katerem bo glavna kandidatka za zlato lovoriko Janja Garnbret, pa bo 6. avgusta.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Slovenski košarkarji so z Luko Dončićem na čelu včeraj prileteli v Tokio.
Foto Jure Eržen Slovenski košarkarji so z Luko Dončićem na čelu včeraj prileteli v Tokio.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia