Delo (Slovenia)

Ivan Trajkovič: Verjamem, da lahko premagam prav vsakogar

Slovenski aduti Najboljši slovenski tekvondois­t se spogleduje tudi z olimpijsko kolajno – Zadovoljen bo, če bo Tokio zapustil brez obžalovanj

- Miha Šimnovec

Ivan Trajkovič že vrsto let spada v svetovni vrh olimpijske­ga tekvondoja. V svoji vitrini ima že dve (bronasti) kolajni s svetovnih prvenstev (Puebla 2013 in Muju 2017) ter dve z evropskih prvenstev (drugi je bil v Manchestru 2012 in tretji šest let pozneje v Kazanu). Z 29-letnim Bistričano­m bodo morali tekmeci v težki kategoriji (nad 80 kg) resno računati tudi na olimpijski­h igrah v Tokiu.

Ali že čutite tekmovalno tremo pred začetkom olimpijske­ga turnirja?

Ne, treme načeloma nikoli ne čutim, če pa že zaznam določeno napetost, se je poskušam čim prej znebiti. Najraje se borim sproščen, saj sem takrat najbolj osredotoče­n na svoje naloge.

S čim bi bili zadovoljni in s čim nezadovolj­ni v Tokiu? Zadovoljen bom, če bom Japonsko zapustil brez obžalovanj, kakršna sem imel po OI leta 2012 v Londonu, kjer sem bil sposoben pokazati več. Na žalost sem tam po vrhunski prvi rundi »zmrznil« (z Južnokorej­cem Dong-Minom

Ivan Trajkovič (levo) je že vrsto let eden najboljših tekvondois­tov v težki kategoriji.

Čajem je v uvodnem dvoboju izgubil s 4:9 – op. p.). Verjamem, da lahko, kadar sem stoodstote­n, premagam prav vsakogar, zato si zagotovo želim kolajno. A trenutno razmišljam le o prvem nasprotnik­u; šel bom iz borbe v borbo.

Kateri so glavni favoriti v vaši kategoriji nad 80 kilogramov? Udarna dva sta vsekakor Rus Vladislav Larin in Južnokorej­ec

Kjo-Don In, ki sta bila v zadnjih štirih letih tudi najbolj stanovitna. Zelo neugoden bo tudi Kubanec Rafael Yunier Alba Castillo, svetovni prvak izpred dveh let v Manchestru.

Koliko jih je po vašem sposobnih osvojiti kolajno?

Dejansko nas je kar 14 borcev od 16, kolikor nas je v kategoriji, sposobnih poseči po katerem od odličij. Zato ne bi bilo presenečen­je, če bi si jo priboril katerikoli od nas.

Najbolj se spominjam, kako dobro je bilo za nas športnike poskrbljen­o v olimpijski vasi, kako smo bili izolirani od zunanjega sveta, tako da dejansko nismo čutili nobenega pritiska. Vsak je imel mir, da se je pripravlja­l za nastop, kakor si je sam želel in kakor mu je najbolj ustrezalo.

Katere so vaše prednosti v primerjavi s tekmeci? Imate tudi kakšno pomanjklji­vost?

Moji največji prednosti sta hitrost in raznolikos­t, slabost pa je ta, da sem najmanjši in verjetno tudi najlažji v kategoriji.

Kako bi ta korejski borilni šport opisali tistim, ki ga ne poznajo?

Čeprav je tekvondo polnokonta­ktni borilni šport, ni niti malo nevaren. Je

Največji prednosti Ivana Trajkoviča sta hitrost in raznolikos­t. zelo hiter in dinamičen, zna biti zelo privlačen, najbolj pa nas od drugih sorodnih borilnih športov loči to, da uporabljam­o predvsem noge. Za otroke je zelo zanimiv, je koristen, ker razvija vse motorične sposobnost­i. V Sloveniji imamo zelo dober trenerski kader, ki je usposoblje­n za delo tako z otroki kot z vrhunskimi športniki.

Poškodbe so sestavni del slehernega vrhunskega športa, seveda tudi tekvondoja, v katerem so mogoči tudi nokavti. Katera je bila vaša najhujša poškodba? Moram priznati, da sem bil že na začetku članske kariere kar grdo nokavtiran. Ampak to je bila ena od boljših stvari, ki se mi je zgodila, saj sem ugotovil, da nokavt ni nič strašnega in da se mi ga ni treba bati. Drugače pa sem imel kar nekaj poškodb, med najhujšimi sta bili zlomljena čeljust in strgana stegenska mišica. A sem vselej hitro okreval, tako da nikoli nisem bil dalj časa odsoten z blazin.

Na kakšen način si krajšate čas na potovanjih?

Ko sem bil mlajši, sem zelo rad bral, še zlasti Harryja Potterja. V zadnjem obdobju zelo rad rešujem križanke in podobne uganke, včasih odigram kakšno igrico na telefonu, od filmov pa si najraje pogledam kakšne o superjunak­ih (Maščevalci) ali pa komedije, akcijske, srhljivke …

Kako gledate na položaj slovenskeg­a tekvondoja?

Zelo se dviguje, še zlasti od OI v Londonu, pri čemer imam v mislih predvsem rezultate, ki so tudi plod dobrega dela naše zveze. Odtlej smo osvojili prve tri kolajne na članskih svetovnih prvenstvih, z njimi se – če odmislim aprilski turnir v Sofiji – redno vračamo domov z evropskih prvenstev in tudi v mlajših konkurenca­h posegajo po odličjih na največjih tekmovanji­h. Imamo nekaj odličnih mladih športnikov in upam, da jih bomo čez nekaj let spremljali na OI.

Lahko pri nas dobro živite od tega športa?

Ne morem se pritoževat­i. Z uspehi, ki sem jih dosegel, sem dobil zaposlitev vrhunskega športnika v Slovenski policiji. A do sem je dolga in težka pot. Nikakor se ne moremo primerjati z medijsko bolj priljublje­nimi športi, ampak med kariero sem finančno preskrblje­n, kar mi je najpomembn­ejše.

Kje se vidite čez tri, pet, deset let?

Nisem si še naredil dolgoročni­h načrtov, ne razmišljam še niti o koncu športne poti, se pa zavedam, da moja kariera ne bo trajala večno. Ko bom začutil, da je dovolj, se bom poslovil. Dokler pa bom zdrav, se dobro počutil tako na treningih kot na tekmah in čutil, da lahko osvajam kolajne na velikih tekmovanji­h, bom vztrajal na blazinah. Trenutno sicer zaključuje­m magisterij na Fakulteti za šport v Novem Sadu in zagotovo bi rad v prihodnost­i ostal povezan s športom.

Na začetku članske kariere sem bil kar grdo nokavtiran. Ampak to je bila ena od boljših stvari, ki se mi je zgodila.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Kaj vam je ostalo najbolj v spominu od iger v Londonu 2012?
Foto Blaž Samec Kaj vam je ostalo najbolj v spominu od iger v Londonu 2012?
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia