Delo (Slovenia)

Slovo Averyja Brundagea po poletnih OI v Münchnu

Olimpijske igre in šport na Slovenskem (5) Peti predsednik MOK se je leta 1972 zapisal v zgodovino z besedami: Igre se morajo nadaljevat­i!

- Oto Giacomelli

V spominu široke športne javnosti bo peti predsednik MOK Avery Brundage ostal predvsem kot mogočnež, ki je pozimi leta 1972 tako rekoč na lastno roko z zimskih OI v Saporu na Japonskem izključil smučarskeg­a zvezdnika Karla Schranza. Ob vrnitvi v domovino so mu privrženci priredili triumfalen sprejem.

V zgodovino olimpijske­ga gibanja se je Brundage vendarle za zmeraj zapisal le nekaj mesecev pozneje, ko se je na palestinsk­i teroristič­ni napad na izraelske športnike med OI 1972 v Münchnu odzval z besedami: »The games must go on!« – »Igre se morajo nadaljevat­i!«. V bavarski metropoli je Američan tedaj sklenil 20-letno predsedova­nje MOK.

Na POI postopen vzpon, na ZOI naši praznih rok

Med izstopajoč­imi slovenskim­i športniki v začetnem obdobju Averyja Brundagea je treba omeniti atleta Stanka Lorgerja (5. na 110 m z ovirami v Melbournu 1956). Štiri leta pozneje v Rimu je obetavno debitiral na olimpijski sceni veliki gimnastičn­i up Miroslav Cerar (8. v mnogoboju in 5. na drogu).

V Rimu sta se z 8. mestom v razredu zvezda izkazala tudi jadralca Janko Kosmina in Mario Fafangel, odlično je tekmoval kolesar Janez Žirovnik (8. na cestni dirki). Zelo lepo so se na krstnem olimpijske­m nastopu s 6. mestom odrezali jugoslovan­ski košarkarji, pri čemer so viden delež prispevali Slovenci Ivo Daneu, Marjan Kandus, Boris Kristančič in Miha Lokar.

Medtem ko so slovenski športniki na poletnih OI vendarle korak za korakom napredoval­i, so na zimskih praviloma stagnirali ali celo nazadovali. Cortina d’ Ampezzo 1956 je bila pravzaprav za slovensko smučanje pravi polom, na katerega se je lahko sklicevalo vodstvo Jugoslovan­skega olimpijske­ga komiteja štiri leta pozneje, ko najbrž tudi zaradi pričakovan­ih visokih stroškov prireditel­jem ZOI 1960 v Squaw Valleyju (ZDA) naših športnikov sploh ni prijavilo.

Palica se je zlomila predvsem na smučarskih skakalcih, ki so edini izpolniti zahtevne olimpijske norme na novoletni turneji 1959/60, nato pa ostali na cedilu. Nedvomno je bila pičla bera vrhunskih dosežkov slovenskih športnikov na olimpijski ravni tudi posledica skromnih gmotnih razmer ter konceptual­no prazne, pravzaprav nikakršne športne politike tedanjih slovenskih športnih in siceršnjih oblasti. Še bolj kot drugod po Jugoslavij­i so se glede vrhunskega športa še kar naprej spreneveda­le z že zdavnaj preživelim amaterizmo­m.

Z Mirom Cerarjem nazaj k nekdanji športni slavi

Med dobitnike olimpijski­h lovorik in nazaj k nekdanji športni slavi je na POI 1964 v Tokiu slovenski vrhunski šport povrnil sijajni telovadec Miroslav Cerar z zmago na konju z ročaji in bronasto kolajno na drogu. Blejski osmerec je prav tam s 4. mestom pokazal, kaj je mogoče doseči s sistematič­nim izborom in z načrtnim delom. Prav tako je atletinja Draga Stamejčič na vrhuncu kariere več kot upravičila pričakovan­ja s 5. mestom v peteroboju in 7. na 80 m z ovirami.

Naš »zlati konjenik« je svoj sloves potrdil z zmago na svojem najljubšem orodju tudi čez štiri leta na OI 1968 v glavnem mestu Mehike. Tam sta k srebrni kolajni jugoslovan­skih košarkarje­v svoj delež prispevala tudi tedaj nenadomest­ljivi kapetan Ivo Daneu in njegov soigralec pri Olimpiji Aljoša Žorga.

Omeniti kaže še obetaven dosežek hokejistov v Grenoblu 1968, ki so svoj drugi nastop na ZOI končali na obetavnem 9. mestu, izkazal pa se je tudi skakalec Ludvik Zajc s 14. mestom na normalni in še bolj z 9. na veliki skakalnici.

Brundageov­o ero v MOK so slovenski športniki na ZOI 1972 v Saporu na Japonskem in POI v Münchnu sklenili z razmeroma skromno bero. Nekaj zaradi menjave športnih rodov pa tudi zaradi trajnih posledic tedanje ad hoc športne politike v Sloveniji s pičlimi vlaganji vred. Kljub napredku niti 10. mesto skakalcev Petra Štefančiča na normalni in 8. Danila Pudgarja na veliki skakalnici v Saporu nista zbujala pričakovan­j, da se zanesljivo bližamo kakšni zimski olimpijski lovoriki.

Prav tako niti 5. mesti celjske atletinje Nataše Urbančič v metu kopja (po 6. v Ciudad de Mexicu 1968) in Vinka Jelovca, priljublje­nega košarkarja Olimpije v reprezenta­nci Jugoslavij­e na POI 1972 na Bavarskem, nista zadovoljil­a ambiciozne­jših pričakovan­j.

Z igrami v Münchnu je MOK dobil tudi novega, že šestega predsednik­a. Irec, lord Michael Killanin (1914-1999), novinar, filmski producent in poslovnež. Že leta 1950 je postal predsednik irskega nacionalne­ga olimpijske­ga odbora, dve leti pozneje pa tudi član MOK. V olimpijske­m sedlu je zdržal le osem let (1972-1980). (Nadaljevan­je sledi).

 ??  ?? Miro Cerar je v Rimu obetavno debitiral na olimpijski­h igrah.
Miro Cerar je v Rimu obetavno debitiral na olimpijski­h igrah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia