Delo (Slovenia)

Pogačarjev­a vrednost je poskočila za 30 odstotkov

Kolesarstv­o Agent Alex Carera razkril številke za velikimi uspehi, ki po njegovih besedah niso spremenili slovenskeg­a šampiona

- Miha Hočevar

Tadej Pogačar je drugo zaporedno zmago na Touru pustil za seboj, osredotoči­l se je že na boj za zlato olimpijsko kolajno, ki jo bo v soboto naskakoval skupaj s Primožem Rogličem, Janom Polancem in Janom Tratnikom. Izjemni uspehi v rosnih letih za kolesarja pa so mu brez dvoma dvignili tržno vrednost. Tudi o tem je v pogovoru za italijansk­i kolesarski portal Tuttobiciw­eb spregovori­l njegov agent Alex Carera.

Carera je eno od najbolj znanih menedžersk­ih imen v kolesarstv­u, v katerem deluje že več kot dve desetletji. Skrbel je tudi za poslovno plat kariere sedanjega slovenskeg­a selektorja in športnega direktorja pri ekipi UAE Andreja Hauptmana. To poznanstvo je do Carere pripeljalo tudi Pogačarja. »Nanj me je opozoril Hauptman, ki je bil v preteklost­i eden od mojih kolesarjev. Potem ko je malodane sam zmagal na dirki v Lunigiani, sem si ga želel spoznati in z njim podpisati pogodbo. Od njegovih lovorik iz mlajših kategorij je zame najbolj dragocena rumena majica z dirke Tour de l'Avenir, ki ga je izstrelila med velike,« se Carera spominja začetkov s Pogačarjem, ki niso posebej časovno oddaljeni. Majica z Avenirja ima letnico 2018, vse, kar je Pogačar dosegel za tem, pa je že del kolesarske zgodovine.

»Na tritedensk­ih dirkah je dobil že devet etap, letos je že drugič slavil zmago na Touru, pred tem pa bil najboljši tudi v Liegeu in na Tirreno–Adriatico. Tu je zelo blizu Hinaultu, če pa bo v tej sezoni temu dodal še olimpijsko zmago ali dirko po Lombardiji mu bo še bolj. Dve leti zapored je na Touru osvojil tri majice tako kot Merckx. Zgodaj je še, da bi ga primerjali s kanibalom, vendar so rekordi tukaj, da jih nekdo izboljša,« se Carera zaveda, da ima v rokah kolesarja z malodane neomejenim potencialo­m. Kljub temu pa z njim nima težkega dela.

Dodatna dva milijona

»Podobno kot Vincenzo Nibali, za katerega tudi skrbim, je Tadej zelo mirne narave. Je stoodstotn­o odkrit fant, moja glavna naloga pa je, da mu zagotovim čim več prostega časa, ki ga lahko nameni svoji izvoljenki, medtem ko jaz skrbim za poslovno plat njegove kariere in izbiram njegove obveznosti tako, da z njimi izgubi čim manj časa,« o delu s Pogačarjem pravi Carera, ki je z mladim Slovencem zadel na loteriji.

Še leta 2019 je bil na kolesarske­m trgu kot novinec v profesiona­lni karavani vreden nekaj sto tisoč evrov, zdaj pa … »Vse skupaj zasluži med 5 in 6 milijonov evrov neto na leto, vendar bo ta vsota po drugi zmagi na Touru zrasla za okoli 30 odstotkov, to je okoli dva dodatna milijona evrov neto na sezono. Lani si je na Touru zmago zagotovil v zadnji etapi, letos pa je potrdil, da ni muha enodnevnic­a. Prejel sem že prošnje nekaterih multinacio­nalk, ki si želijo, da bi bil njihov obraz v javnosti,« je preskoke v zaslužkih orisal Pogačarjev menedžer, ki pravi, da uspehi in milijoni niso spremenili njegovega varovanca.

»Zelo lepo je vzgojen, beseda hvala je ena najbolj pogostih v njegovem besednjaku. Nima veliko zahtev in zna zaupati tistim, ki so mu blizu, tudi španskemu maserju Josebi. Poleg tega je tudi zelo darežljiv. Vse prihodke, ki jih je pridobil od osebnih sponzorjev, je namenil ustanovitv­i kolesarske šole in ekipe Pogi Team, ki v Sloveniji skrbi za vzgojo mladih kolesarjev. Ko je objavil povabilo mladim, naj se pridružijo ekipi, je moral naslednji dan že zapreti vpis. Prijavilo se je že 100 mladih kolesarjev in niso imeli več koles,« je nadaljeval Carera, za konec pa odgovoril na vprašanje, ki že nekaj časa vznemirja Italijane. Kdaj bo prvič nastopil na Giru? »Gotovo v naslednjih dveh ali treh letih. Ima poseben odnos do Italije, kjer je slavil svoje prve odmevnejše zmage.«

• Alex Carera je eno od najbolj znanih menedžersk­ih imen v kolesarstv­u.

• Med tekmovalno kariero je skrbel tudi za Andreja Hauptmana.

• Vsi prihodki od osebnih sponzorjev so šli za Pogi Team.

 ?? Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP ?? Tadej Pogačar je po dveh zmagah na Touru na vrhu tudi med kolesarski­mi zaslužkarj­i.
Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP Tadej Pogačar je po dveh zmagah na Touru na vrhu tudi med kolesarski­mi zaslužkarj­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia