Delo (Slovenia)

Krimova nova zgodba obeta vrnitev na pota stare slave

Rokomet Močno okrepljene Ljubljanča­nke se pripravlja­jo na novo sezono, v kateri bodo poskušale debitirati na F4 lige prvakinj

- Peter Zalokar

Derepasko, Jovanović, Lekić, Cvijić, Pineau, Krpež, Stanko ... Sliši se kot kakšen sprehod po (novejši) zgodovini Krima Mercatorja. Kar bi bilo kar na mestu v času, ko klub praznuje 20. obletnico osvojitve prvega evropskega naslova. Ampak omenjene gospe in gospodične predstavlj­ajo tudi sedanjost in prihodnost močno okrepljene ekipe, ki želi na pota stare slave.

Nataša Derepasko in Branka Jovanović sta leva in desna roka trenerja Uroša Bregarja, Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Allison Pineau, Katarina Krpež Šlezak in Tjaša Stanko se vračajo v ljubljansk­o jato, po porodniški je nazaj Alja Varagić, po hujših poškodbah bodo kmalu nared kapetanka Nina Žabjek, Valentina Klemenčič in Ema Abina. Novinke so vratarka Barbara Arenhart (Bra), Paula Posavec (Hrv) in Sanja Radosavlje­vić (Srb). V slačilnici so ostale prva vratarka Jovana Risović, Nataša Pletikosić, Oceane Sercien Ugolin, Harma van Kreij, Nataša Ljepoja, Maja Svetik, Tija Gomilar Zickero in Manca Jurič, tretja vratarka bo mlada Zala Miklič. Nadvse spodobna in sposobna ekipa, ki ima na vsakem igralnem mestu vsaj dve kakovostni igralki, od tega eno izkušeno.

Krim bo v tej sezoni paradni slovenski rokometni kolektiv, potem ko v moški konkurenci Slovenija prvič ne bo imela predstavni­ka v ligi prvakov. V zadnjih letih je držal stik z najboljšim­i, ampak preskoka mu ob pomanjkanj­u denarja, ki so botrovali mnogim odhodom, ni uspelo narediti. Tokrat so ambicije večje, cilj je preboj med osmerico najboljših, želja prvi nastop na sklepnem turnirju v Budimpešti.

Krimovke so se na pripravah zbrale že 15. julija, torej skoraj dva meseca pred prvo tekmo, kar je razumljivo glede na to, koliko sprememb se je zgodilo od pomladi, ko je Krimu en sam gol zmanjkal za četrtfinal­e proti moskovskem­u CSKA. Ta bo okrepljen s slovensko kapetanko Ano Gros tudi tokrat tekmec v ligi prvakov, ob njem pa bodo v skupini še prvi favorit Gyor, branilec naslova Kristiansa­nd, danski Odense, Metz, Kastamonu (Tur) in švedski Sävehof.

Bregarja zanimajo točke in lestvica

Na Švedskem bo Krim 11. septembra začel novo evropsko sezono. Bazični del priprav bo opravil v Kranjski Gori, kjer ne bo olimpijk Ugolinove, Pineaujeve (obe Fra), Pletikosić­eve (ČG) in Arenhartov­e (Bra). »Čaka nas veliko dela, najprej bomo preverili, v kakšnem stanju so prišle igralke s počitnic. Tudi zato smo začeli prej. Imamo visoke cilje, zanimajo me le točke in pogled na lestvico, višje v skupini bomo, lažji tekmeci nas čakajo v nadaljevan­ju,« želi odmeven rezultat narediti trener Bregar, ki ni več slovenski, ampak srbski selektor. Kar pet reprezenta­nčnih varovank bo imel na Krimu, najbolj izkušena je Andrea Lekić, ki se v Stožice vrača po desetih letih. Vmes je igrala za velikane, kot so Györ, Vardar, CSM Bukarešta in Budućnost. Poškodba je preteklost, vse poletje je garala, da bi se pri 33 letih pokazala v najboljši formi. »Občutki so odlični, cilji visoki, kar je tudi prav. Zavedam se, da je skupina težka, a če želiš priti na vrh, ne moreš izbirati poti. Težke tekme so dobre za napredek ekipe in tudi za navijače, ki jih pričakujem­o v velikem številu. Največji izziv mi predstavlj­a Györ,« je priznala Lekićeva, ki je prav z Madžarkami leta 2013 osvojila edini naslov v ligi prvakinj.

 ?? Foto Krim Mercator ?? Andrea Lekić je po desetih letih spet oblekla Krimov dres.
Foto Krim Mercator Andrea Lekić je po desetih letih spet oblekla Krimov dres.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia