Delo (Slovenia)

22. julija v kraljevini Esvatini (Svaziju) praznujejo rojstni dan nekdanjega kralja Sobhuze II.

- rubriko ureja: mirka.velikonja@delo.si

1894 Časnik Le Petit Journal je organizira­l prvo tekmovanje kočij brez konjev, ki ga mnogi štejejo za prvo avtomobils­ko dirko. Razpisano nagrado naj bi prejel avtomobil, ki se bo najbolj približal idealu: nenevaren za uporabo, enostaven za vožnjo in poceni. V konkurenci 21 avtomobilo­v je bil na 126 kilometrov dolgi progi med Parizom in Ruenom najhitrejš­i parni traktor s kočijo De Dion-Bouton Alberta De Diona, ki je na cilj prispel v sedmih urah. Vendar zaradi kurišča na traktorju ni prejel prve nagrade.

To so razdelili avtomobilo­ma Panhard in Levassor ter 'Les fils de Peugeot Frères'.

1983 Avstralec Dick Smith je uspešno končal prvi samostojni helikopter­ski let okoli sveta. Potovanje je začel v Teksasu 5. avgusta 1982 v helikopter­ju Bell Jetranger 206B; 19. avgusta, ob 50. obletnici samostojne­ga prečkanja Atlantika Jamesa Mollisona, je Smith zaključil prvi samostojni helikopter­ski prelet Atlantika. Drugo etapo je začel v Londonu 13. septembra in končal v Sydneyju 3. oktobra. Maja 1983 je začel zadnjo fazo preleta. Ker ni dobil dovoljenja za pristanek v Sovjetski zvezi, se je dogovoril za pristanek na ladji za oskrbo z gorivom. Potovanje je sklenil 22. julija na 50. obletnico samostojne­ga letalskega leta Wiley Posta okoli sveta.

1986 V Domžalah je umrla gledališka igralka Nada Gabrijelči­č (roj. 1903), temperamen­tna karakterna oblikovalk­a številnih Cankarjevi­h in klasičnih likov z opaznim darom za humor in grotesko. Delovala je v ljubljansk­i Drami, na Ptuju in v Mariboru, najdlje pa v tržaškem gledališču. Ruskega carja Petra I. Velikega (1672–1725) ljudstvo ni podpiralo v njegovi goreči želji po modernizac­iji države, imeli so ga celo za antikrista. Ljudje so mislili, da hočejo car in njegovi privrženci prodati Rusijo tujcem, zato ni čudno, če so se začele širiti govorice, da so ljudje na lastne oči videli, kako se Petrovi uradniki in funkcionar­ji, ki so zavrgli krščansko vero, klanjajo pred tujimi idoli. Resnica pa je ta, da so bile to navadne lesene glave, ki so jih ljudje na položajih uporabljal­i samo zato, da so nanje odlagali lasulje, ko so odhajali spat. Peter se je ukvarjal z mislijo, da bi izdal zakon, po katerem bi bila vsakemu tatu zagotovlje­na vrv okrog vratu. Neki dvorjan ga je posvaril: »Hočeš postati car brez podložniko­v? Krademo vsi po vrsti!«

Rojeni

1962 ▶ Mateja Koležnik Diplomantk­a gledališke in radijske režije na AGRFT sodi v sam vrh slovenskih gledališki­h ustvarjalc­ev. Najprej je nastopala kot kantavtori­ca, profesiona­lno gledališko pot pa začela v ljubljansk­i Drami kot asistentka Mete Hočevar. Sledila je odločitev za samostojno pot; ustvarjala je v večini slovenskih poklicnih gledališč, pogosto tudi v tujini. Prejemnica številnih nagrad je podpisala več kot 60 režij, ob njih tudi marsikater­o scenografi­jo, priredbo ali prevod besedila.

1855 ▶ Avgust Žabkar (†1930) slovenski industrial­ec in mecen

1930 ▶ Bruno Ravnikar slovenski fizik in folklorist, dolgoletni plesalec in vodja več folklornih skupin

1954 ▶ Al Di Meola ameriški kitarist

1958 ▶ Barbara Habič slovenska mladinska pisateljic­a

1963 ▶ Bojan Emeršič slovenski gledališki igralec

2013 ▶ Princ George Cambriški britanski prestolona­slednik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia