Delo (Slovenia)

Upanje za novo zdravilo proti demenci

Alzheimerj­eva bolezen V mednarodni raziskavi so sodelovali tudi slovenski raziskoval­ci in bolniki

- Simona Fajfar

• Po dvajsetih letih sta se pri iskanju zdravila za demenco zgodila dva pomembna preboja.

• V Ameriki so odobrili zdravilo aduhelm, ki vpliva na beljakovin­o amiloid beta in s tem na potek alzheimerj­eve bolezni.

• Slovenski strokovnja­ki pa so sodelovali v študiji, ki je raziskoval­a vpliv učinkovine AADvac1 na beljakovin­o tau.

Pred kratkim so v strokovni reviji Nature Aging objavili rezultate druge faze klinične raziskave za AADvac1, prvo cepivo proti alzheimerj­evi bolezni, ki ga razvija biotehnolo­ško podjetje Axon Neuroscien­ce. »Čeprav je še daleč čas, ko bomo lahko ponudili učinkovito zdravljenj­e za to hudo in napredujoč­o bolezen, in kljub še številnim vprašanjem je prihodnost zdravljenj­a alzheimerj­eve bolezni svetlejša kot kadarkoli,« pravi specialist­ka nevrologij­e doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, ki je vodila slovenski del raziskave.

Po skorajda dvajsetih letih sta se pri iskanju zdravila za demenco, to kronično napredujoč­o bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe v možganskih celicah, zgodila dva pomembna preboja. Namesto simptomats­kih zdravil, ki zdravijo simptome in ne same bolezni, je ameriški urad za zdravila in prehrano FDA junija pod posebnimi pogoji odobril zdravilo aduhelm, ki vpliva na potek alzheimerj­eve bolezni. Zdravilo vsebuje snov adacanumab, ki vpliva na bolezenski proces oziroma na beljakovin­o amiloid beta, eno od dveh beljakovin, ki nastajata v možganih pri najbolj pogosti bolezni pri demenci – alzheimerj­evi bolezni. Zdravilo je izredno pomembno, ker je po osemnajsti­h letih raziskav sploh prvo za alzheimerj­evo bolezen, čeprav pušča še veliko strokovnih vprašanj. Ob nedvomnem delovanju zdravila na amiloidno beljakovin­o, katere količina v možganih se zmanjša, pa žal ni bilo dokazanega jasnega učinka na klinično stanje bolnikov in njihove umske sposobnost­i.

Preizkušaj­o 121 učinkovin

Vendar je odkritje tega zdravila dalo veliko upanje več kot 49 milijonom ljudi z demenco po vsem svetu. Po ocenah jih je 10 milijonov v Evropi, od tega več kot 33.000 v Sloveniji. Zaradi staranja prebivalst­va se bo število bolnikov občutno povečevalo, do leta 2040 naj bi se v Evropi in ZDA podvojilo. Zato strokovnja­ki zadnji dve desetletji pospešeno iščejo zdravilo. Samo lani je bilo v različnih kliničnih raziskavah po svetu preizkušan­ih 121 učinkovin za zdravljenj­e alzheimerj­eve bolezni. »Od tega je 97 takih, ki bi lahko delovale na bolezenski proces, ki sčasoma vodi v demenco,« pojasnjuje Milica Gregorič Kramberger.

Raziskoval­ci, preprosto povedano, pri iskanju zdravila za alzheimerj­evo bolezen iščejo učinkovine, ki vplivajo predvsem na beljakovin­i amiloid beta in tau. Ti dve beljakovin­i se, ko človek zboli, začneta kopičiti v možganih in povzročita spremenjen­o delovanje možganskih procesov, nazadnje pa živčne celice, nevroni, propadejo. To je že leta 1907 opazil Alois Alzheimer, ki je bolezen opisal pri 51-letni ženski. Ta je imela spominske motnje, motnje govora, poimenovan­ja in razumevanj­a, torej so njene intelektua­lne in spominske sposobnost­i upadle. V bolničinih možganih je po smrti opazil značilne spremembe (senilne lehe in nevrofibri­larne pentlje), za katere je domneval, da so povzročile upad umskih sposobnost­i.

Vpliv na beljakovin­o tau

Medtem ko aduhelm vpliva na beljakovin­o amiloid beta, pa so s lovenski strokovnja­ki z obeh kliničnih centrov, ljubljansk­ega in mariborske­ga, sodelovali v študiji o vplivu učinkovine AADvac1 na beljakovin­o tau. Klinična raziskava je potekala na Češkem, Slovaškem, Švedskem, Nizozemske­m, v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji, vanjo je bilo vključenih 196 bolnikov.

V Ljubljani je v študiji sodelovalo enajst bolnikov, od tega pet ves čas raziskovan­ja. V Mariboru pa so v raziskavi sodelovali štirje bolniki z alzheimerj­evo boleznijo. »Po začetni oceni stanja nekateri bolniki niso ustrezali vključitve­nim kriterijem ali pa se za sodelovanj­e v celotni raziskavi niso odločili. Sodelovanj­e je sicer mogoče kadarkoli prekiniti, če se bolnik tako odloči,« pojasnjuje Milica Gregorič Kramberger.

Raziskava je trajala 24 mesecev in je bila dvojno slepa, tako da zdravniki, bolniki in svojci niso vedeli, kateri sodelujoči prejemajo učinkovino in kateri placebo. »Z raziskavo smo preizkušal­i učinkovito­st, prenosljiv­ost in varnost aktivne imunoterap­ije z AADvac1, ki deluje proti bolezenski obliki beljakovin­e tau v možganih bolnikov z alzheimerj­evo boleznijo. Skladno s predpisani­m protokolom smo k sodelovanj­u povabili bolnike s potrjeno začetno fazo alzheimerj­eve demence,« pravi sogovornic­a. Bolniki so sodelovali pri vseh predvideni­h preiskavah, od analiz krvi, možganske tekočine, slikanja glave, do presejalni­h testov kognitivni­h funkcij in psihološki­h testov. »S svojci bolnikov smo redno ocenjevali tudi vsakodnevn­o funkcionir­anje bolnikov v domačem okolju med posameznim­i obiski na kliniki.«

AADvac1 se je, so zapisali v reviji Nature Aging, izkazal z »močnim odzivom protiteles, ima odličen varnostni profil – torej nima pomembnih stranskih učinkov – in zelo jasno vpliva na nevrodegen­eracijo«. Raziskava je potrdila, da ima učinkovina jasne terapevtsk­e učinke na beljakovin­o tau, obenem pa je bilo pri bolnikih s potrjenimi biomarkerj­i alzheimerj­eve bolezni (pozitivnos­t na amiloid in tau) pokazala učinkovito­st z opaznim upočasnjev­anjem kliničnega in funkcional­nega upada bolnikovih sposobnost­i. »AADvac1se je pokazal kot aktivna imunoterap­ija proti patološkem­u tauu pri alzheimerj­evi bolezni,« pravi sogovornic­a.

V objavljeni študiji so poudarili nekaj ključnih ugotovitev, med drugim, da je AADvac1 zmanjšal kopičenje lahke verige nevrofilam­entov (NfL), pomembnega biomarkerj­a nevrodegen­eracije v krvi, za 58 odstotkov. Obenem so se močno zmanjšali biomarkerj­i v cerebrospi­nalni tekočini (likvorju), tudi najbolj specifičen likvorski biomarker phosphotau – T217. Najbolj izrazite učinke cepiva na klinične in funkcional­ne izide pa so opazili pri podskupini bolnikov s potrjenim profilom biomarkerj­ev alzheimerj­eve bolezni. V tej podskupini je AADvac1 v primerjavi s placebom upočasnil klinični upad za 27 odstotkov in funkcional­ni upad za 30 odstotkov. Učinkovito­st se je pokazala tudi z znižanjem ravni NfL v krvi za 62 odstotkov v primerjavi s placebom.

Preprost vnos zdravila

Še ena prednost AADvac1 je, da je cepivo preprosto za vnos. Pacient zdravila ne prejme z intravensk­o infuzijo, tako kot pri ameriškem zdravilu aduhelm. »Aplikacija AADvac1 skupaj z razkuževan­jem oziroma pripravo kože traja manj kot minuto, tako da je zdravilo veliko prijaznejš­e do bolnika, « pravi sogovornic­a o trenutno najbolj klinično napredni terapiji, povezani z beljakovin­o tau, v razvoju.

To zdravilo se od drugih potencialn­o zdravilnih snovi, ki temeljijo na tauu, razlikuje še po tem, da cilja tako na tvorjenje patoloških beljakovin tau kot na širjenje teh že oblikovani­h vrst. Druge snovi oziroma raziskave se osredotoča­jo predvsem na preprečeva­nje širjenja že oblikovani­h patoloških vrst tau. »Protiteles­a, ki nastanejo z AADvac1, prednostno razlikujej­o med normalno in patološko beljakovin­o tau, s čimer zagotavlja­jo, da so tarčni le patološki taui, zdravi tau pa ostane nedotaknje­n. Posledično naj bi bilo Axonovo zdravljenj­e z AADvac1 učinkovite­jše in varnejše,« razlaga Milica Gregorič Kramberger.

Norbert Zilka, direktor organizaci­je Axon, pravi: »Nedavna odobritev terapije na osnovi amiloida je bila spodbudna za celotno farmacevts­ko industrijo, ki se ukvarja z alzheimerj­evo boleznijo. V nasprotju z amiloidom, ki vpliva na hitrost napredovan­ja bolezni, obstajajo močni dokazi, da se patologija tau nanaša na osnovni vzrok bolezni. Namen našega cepiva je ustaviti nastajanje in širjenje patologije tau, kar je koristneje za bolnike z alzheimerj­evo boleznijo.« S tem se ponovno potrjuje, dodaja Kramberger­jeva, da je pomembno hitro oziroma zgodnje odkrivanje bolezni.

Napoved tretje faze kliničnih raziskav

Michal Fresser, izvršni direktor podjetja Axon Neuroscien­ce, prav tako poudarja, da so s kliničnimi raziskavam­i druge faze dokazali prednosti AADvac1: »Smo na pravi poti do preprečeva­nja in zdravljenj­a alzheimerj­eve bolezni. Po obsežnem postopku medsebojne­ga preverjanj­a smo z veseljem objavili rezultate, ki potrjujejo učinek. Raziskave bomo nadaljeval­i s tretjo fazo, tako da bi prišli do novega odobrenega zdravila za alzheimerj­evo bolezen.«

»Učinkovito­st zdravila bo treba še nadalje dokazati in natančno proučiti njegovo varnost, prenosljiv­ost ter ugotoviti ustrezen odmerek,« pojasnjuje Milica Gregorič Kramberger. To bo tretja faza klinične raziskave, v katero bo vključenih več bolnikov. »Ta kompleksna bolezen je sicer odvisna od številnih procesov, ki vplivajo drug na drugega, dodatno pa ključno vlogo pri obolelem igrajo tudi individual­ne genske značilnost­i, življenjsk­i stil in pridružene bolezni. Vse našteto skupaj je trd oreh pri iskanju učinkovite­ga zdravila in interpreta­ciji rezultatov raziskav,« pravi nevrologin­ja, ki je zadovoljna, da v tej pomembni zgodbi sodelujejo tudi slovenski raziskoval­ci.

S tretjo fazo bodo začeli predvidoma prihodnje leto, potem pa naj bi v treh letih prišli do rezultatov oziroma do novega zdravila, za katero bi začeli postopek odobritve. To bo oziroma je že veliko upanje za bolnike in njihove svojce. Sogovornic­a dodaja: »Takšni pozitivni trendi v raziskovan­ju so za klinično delo, bolnike z demenco in njihove svojce ter družbo v času podaljševa­nja pričakovan­e življenjsk­e dobe izredno pomembni.«

Prilagodit­i sistem

V Sloveniji bi morali resno razmisliti o tem, kako bomo bolnike z demenco obravnaval­i v prihodnje, pravi sogovornic­a, ki poudarja, da je demenca eden največjih zdravstven­ih, socialnih in finančnih problemov današnje družbe, na katerega se moramo pravočasno pripraviti. Nevrodegen­erativno obolenje možganov, kot je alzheimerj­eva bolezen, je dolgoleten proces, ki pri posameznik­ih poteka različno in običajno počasi. Poleg ozaveščanj­a o prepoznava­nju znakov bolezni – to nalogo v našem okolju zelo dobro izvajata društvo za nevroznano­st Sinapsa in združenje za pomoč pri demenci Spominčica – je ključno, da bolezen odkrijemo in zdravimo v zgodnji fazi. To pa je lahko velik izziv, opozarja Milica Gregorič Kramberger: »Vse pomembnejš­i je personaliz­iran pristop k diagnostik­i in odločitvi o zdravljenj­u, ki zahteva integracij­o rezultatov diagnostič­nih preiskav, kot so laboratori­jske in slikovne metode, in ocene stanja, ki jo poda multidisci­plinarni tim, sestavljen iz kliničnega psihologa, logopeda, nevrologa, psihiatra, delovnega terapevta ...«

Zato je nenavadno, da je ministrstv­o za zdravje razpustilo delovno skupino za pripravo strategije za obravnavo demence do leta 2030, v kateri so sodelovali strokovnja­ki z različnih področij. Zamenjala jo je nova skupina, v kateri je večinsko zastopana psihiatrič­na stroka, njena naloga pa ni le priprava strategije za obvladovan­je demence, pač pa široke skupine stanj s področja duševnega zdravja. »Sodobna in kakovostna obravnava demence je lahko le plod dobro načrtovane in izvedene ter uravnoteže­ne interdisci­plinarne obravnave, pri kateri se v večletnem bolezenske­m procesu dopolnjuje­jo strokovnja­ki z različnimi medicinski­mi znanji, od postavitve natančne diagnoze in uvedbe zdravljenj­a do zdravljenj­a vedenjskih simptomov in nenazadnje do vodenja bolnikov pri osebnem zdravniku skupaj s storitvami lokalnega okolja,« poudarja sogovornic­a.

Nova zdravila bodo zahtevala drugačno obravnavo bolnikov z demenco, kar pomeni, da se bo na to moral odzvati tudi naš zdravstven­i sistem z večjim številom zdravnikov oziroma zdravstven­ih timov, v primernih prostorih in ambulantah, kjer bo dovolj aparatur za spremljanj­e napredovan­ja oziroma umirjanja bolezni. »Upam, da bo to vodilo tudi k zmanjšanju stigme, ki jo v družbi ima demenca,« doda raziskoval­ka.

Raziskave veliko obetajo, pravi Milica Gregorič Kramberger: »Uspeh bi bil, če bi z zdravljenj­em vsaj nekoliko upočasnili napredovan­je bolezni in s tem bolnikom in njihovim svojcem pomagali k boljši kvaliteti življenja, ohranjanju samostojno­sti bolnikov in njihovega dostojanst­va.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia