Delo (Slovenia)

Razpis za krajšanje čakalnih dob v zdravstvu nared

Vrste Minister Poklukar bo danes predstavil podrobnost­i nacionalne­ga razpisa za večjo dostopnost zdravstven­ih storitev

- Barbara Hočevar rejših od 65 let. 12 sta-

Predvidoma danes bo minister za zdravje Janez Poklukar objavil nacionalni razpis za skrajševan­je čakalnih dob. Tak razpis, ki bi v letih 2020 in 2021 z vložkom 42 milijonov evrov izboljšal dostopnost zdravstven­ih storitev, je predvideva­l že oktobra lani sprejeti PKP5, a ni bil nikoli objavljen, v pred nekaj tedni sprejetem zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu pa so veljavnost določil podaljšali do konca leta 2022. Na vztrajanje opozicije, ki svari pred privatizac­ijo zdravstva, pa je opredeljen tudi kaskadni sistem, pri katerem imajo javni zavodi prednost.

Podrobnost­i razpisa za posamezne zdravstven­e storitve za leti 2021 in 2022, ki je namenjen zmanjšanju števila čakajočih pacientov nad najdaljšo dopustno čakalno dobo, bo minister Poklukar predstavil na današnji tiskovni konferenci. Iz zakonskih členov pa je že razvidno, da bo končni izbor ponudnikov zdravstven­e dejavnosti v rokah ministrstv­a in da se opravi glede na zmogljivos­ti izvajalcev po naslednjem vrstnem redu: javni zdravstven­i zavodi, zasebni zdravstven­i izvajalci s koncesijo, zasebni izvajalci zdravstven­ih storitev, ki imajo dovoljenje za opravljanj­e zdravstven­e dejavnosti ali so vpisani v register zasebnih zdravstven­ih delavcev. »Če so zmogljivos­ti in kapacitete pri prej kaskadno navedenih izvajalcih zapolnjene, se za zmanjševan­je števila čakajočih pacientov ti lahko napotijo tudi v tujino,« je še določeno.

Merila, na podlagi katerih minister določi vrste zdravstven­ih storitev in njihovo število, so čakalna doba za njihovo izvedbo, vpliv čakalne dobe na poslabšanj­e zdravstven­ega stanja pacienta in na trajanje de l avč eve odsotnosti z dela iz zdravstven­ih razlogov. Vsi, ki bodo izbrani, bodo morali storitve izvajati pod pogoji, ki veljajo za javne zavode. Izvajalci, ki niso javni zavodi, pa storitev iz razpisa ne smejo opravljati s kadrom, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas v javnem zdravstven­em zavodu. Zaposleni v javnih zavodih, ki bodo vključeni v krajšanje vrst iz nacionalne­ga razpisa, bodo lahko upravičeni do delovne uspešnosti največ v višini 50 odstotkov osnovne plače.

V PKP5, kjer je bil prvotno začrtan ta način za izboljšanj­e dostopnost­i zdravljenj­a, so načrtovali za 42 milijonov evrov dodatnih izdatkov, od tega naj bi 14 milijonov porabili že v letu 2020. Za podaljšanj­e ukrepa pa naj bi bile finančne posledice 5,5 milijona evrov letos in 10,28 milijona evrov leta 2022. Vlada se je zavezala, da bodo denar zagotovili iz sredstev dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, državnega proračuna in evropskih skladov. Za posameznik­e z dopolnilni­m zdravstven­im zavarovanj­em naj bi glavnino stroškov krile zavarovaln­ice, za preostale pa proračun.

Čeprav so v končno različico zakona vključili nekaj varovalk, ki naj bi preprečile slabljenje javnega zdravstva, je zlasti v opoziciji še kar nekaj pomislekov glede nacionalne­ga razpisa. Miha Kordiš (Levica) je, na primer, izrazil bojazen, da se bodo zasebniki prijavljal­i na razpis za rentabilne programe, obremenjuj­oče pa prepustili javnim zavodom, prepričan pa je tudi, da vlada niti ne ve, kakšna je v resnici situacija glede čakalnih dob.

Za krajšanje čakalnih vrst so prvotno predvideli 42 milijonov evrov.

Pripravila

Na območju nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki so včeraj postavili temeljni kamen enote za dnevno varstvo Vrhnika, kjer bo zagotovlje­no dnevno varstvo

Ocenjena vrednost projekta je dobrih milijon in pol evrov, 717.383 evrov bo zagotovlje­nih iz evropskih sredstev, razliko ocenjene vrednosti projekta pa bodo v domu zagotovili sami, poroča STA.

K. H.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia