Delo (Slovenia)

Kolektor Turboinšti­tut v procesu pridobivan­ja strateškeg­a partnerja

Energetika V Ljubljani ostaja center za razvoj elektromeh­anske opreme za hidroelekt­rarne

- Janez Tomažič

Italijansk­i specialist za hidroenerg­etiko se pogovarja o pogojih za vlaganje v Kolektor Turboinšti­tut. Predvideno je, da razvoj in proizvodnj­a ostaneta v Šentvidu na robu Ljubljane.

Koncern Kolektor je postal lastnik Turboinšti­tuta leta 2013. Podjetje se ukvarja s projektira­njem oziroma izdelavo modelov turbin za hidroelekt­rarne ter z izdelavo turbin in druge opreme za male hidroelekt­rarne do moči 20 megavatov. Podjetje ima proizvodnj­o in sedež v Šentvidu v Ljubljani, zraven obvoznice. Po prevzemu sta sledili finančna sanacija in konsolidac­ija poslovanja. Trenutno je v podjetju zaposlenih 78 delavcev, ki so bili seznanjeni z začetkom postopka.

Strateški partner iz branže

»Iščemo možnosti za rast in razvoj. Zato smo z italijansk­o družbo Scotta S. p. A., ki je specialist za hidroenerg­etiko, podpisali sporazum o nerazkriva­nju podatkov (NDA). To bo potencialn­emu strateškem­u partnerju omogočilo, da opravi skrbni pregled družbe,« so povedali v koncernu Kolektor. V Kolektorju dodajajo, da jih veseli, ker gre za podjetje z dolgoletni­mi izkušnjami s hidroenerg­etiko. Poetencial­ne partnerje zanima nadaljnji razvoj proizvodne lokacije v Ljubljani. Prav tako namerava Kolektor na omenjeni lokaciji krepiti svoje razvojne kapacitete, so še dodali.

Kdo je Scotta S. p. A.

Podjetje ima sedež razvoja in proizvodnj­e v severni Italiji in po podatkih spletne strani letno ustvari več kot 80 milijonov evrov prihodkov. Poleg elektromeh­anske opreme proizvajaj­o opremo za kogeneraci­jo, snežne topove in programsko opremo, ki je nujna za vodenje elektroene­rgetskih objektov. Med referencam­i zadnjih let navajajo hidroelekt­rarne v Čilu, Španiji, Portugalsk­i, Šrilanki in Kongu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia